2019. augusztus 27., 15:26

Meghalt Daróci Bárdos Tamás zeneszerző - VIDEÓVAL

 87 éves korában meghalt Daróci Bárdos Tamás zeneszerző, karnagy, zenetanár.

daroczi-bardos-tamas.jpg
Fotó: azors.hu

 A karnagy 1931. szeptember 27-én született Budapesten, édesapja, Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenetudós volt. Daróci Bárdos Tamás zenei tanulmányait csellózással kezdte. Majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán – Szervánszky Endre növendékeként – 1958-ban kitüntetéssel diplomázott. 1961-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezet szolfézstanáraként dolgozott. 1970-ig a Duna Művészegyüttes karmestere, zenei vezetője volt.

A szolnoki és zalaegerszegi néptáncfesztiválokon több ízben elnyerte a zeneszerzői díjat. 1971-től 1990-ig a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető karmestere volt. 1991 óta a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelmélet-, zeneirodalom- és népzenetanára volt. Veje, Lackfi János költő a közösségi oldalon búcsúzott apósától:

Művei között vannak a táncegyüttesek számára írt népzenei feldolgozások, táncjáték- és táncdráma-kíséretek. De szerzett filmzenét is, többek közt a Ludas Matyi-hoz, a Szaffi-hoz, a Tetovált nő-höz. Színházi művekhez is komponált zenét: Koldus és királyfi, Távolban egy fehér vitorla, Telihold. Világhírű kórusművei a Üszküdárá vagy épp az Járd ki lábam.

A videón egyik híres szerzeménye hallható:

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.