2021. október 19., 20:20

Már a csillagok közt énekel az Éj Királynője. Elhunyt Gruberová Edit

Megrendülve vett tudomást az operavilág Gruberová Edit, a világhírű szoprán haláláról. A felvidéki magyar gyökerekkel rendelkező koloratúrszoprán énekesre szeretettel és őszinte tisztelettel emlékeznek a szakma fiatal nagyjai is.

Edita Gruberová
Fotó: operaslovakia.sk
Edita Gruberová

Életének 74. évében, október 18-án Zürichben hunyt el a koloratúra királynője, Edit Gruberová, aki a világ leggyönyörűbb operáiban énekelt és alkotott maradandó csodát.

Portálunk értesülése szerint a világhírű koloratúrszoprán édesanyja a mátyusföldi Felsőszeliből, magyar családból származott, édesapja révén felvidéki német gyökerekkel is rendelkezett. Gruberová Edit, akit a nagyvilág a „Szlovák Fülemüle” néven ismert meg, gyermekkorától énekelt, tehetsége és szorgalma megadta számára, hogy a világ legnépszerűbb operaházaiban léphessen fel hosszú éveken keresztül.

A Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli kamaraénekese Pozsonyban született és az ottani konzervatóriumban végzett. Gruberová évtizedeken át szerepelt a világ legnevesebb operaházainak színpadán azután, hogy 1970-ben Bécsben az Éj királynőjeként mutatkozott be 24 évesen Mozart A varázsfuvola című operájában. A Bécsi Állami Operaházban azóta hétszázszor lépett fel különböző operaszerepekben és gálaműsorokban, utoljára 2018-ban – írta az MTI. Gruberová Edit 1971-ben emigrált, Szlovákiába csak a kommunista rendszer bukása után térhetett vissza.

2019-ben, 72 éves korában jelentette be visszavonulását, Donizetti Roberto Devereux című operájában lépett fel utoljára. Nem sokkal előtte egyik legkedvesebb szerepét, Luciát énekelte az Erkel Színházban.

Annak idején a tanárom azt mondta, hogy az elődök lábnyomai kezdetben túlságosan nagyok, de beléjük lehet nőni. Ma már tudom, hogy a talpam kitölti a lenyomatot”

– nyilatkozta akkor a díva az Opera Magazinnak.

Edita Gruberová
Fotó:  operaslovakia.sk
A díva

Az opera világa és a rajongók mély megrendüléssel fogadták a díva halálhírét. Árva Dávid, a fiatal pozsonyi operaénekes visszaemlékszik, hogy 2008-ban találkozott az opera legendájával a pozsonyi koncertje után.„Edita Gruberová, a koloratúra királynője, Zerbinettisima, avagy a csoda. Mikor találkoztunk, magyarul beszéltünk, pár percet, de felejthetetlen élmény volt. Hihetetlen energia, emberség és a színpadon óriási profizmus áradt belőle. Nekem Ő volt a csoda. Hiányozni fog” – meséli szomorúan Dávid.

Lantos Borbély Katica, a Felvidék aranytorkú csillaga, lírai szoprán nagy tisztelője Gruberovának és az általa alkalmazott technikának. Bár személyesen sosem találkoztak – mondja – mindig is nagyon ösztönzően hatott rá a koloratúr szoprán énektechnikája. „Az én tanárnőm ugyanahhoz a tanárhoz járt, akihez Gruberová és Lucia Popp, a két nagy operadíva. Sajnos nincs meg a személyes találkozás élménye, de lenyűgözött a kitartása. Hogy még 2018-ban is úgy állt színpadra, mintha élete karrierjének kezdetén lett volna" – emlékszik Katica, aki hozzáteszi: "trillái, koloratúr hangja csodálatos volt, még hetvenévesen is. Példaképem volt a konzervatóriumi éveim alatt. Szerettem a repertoárját. Számomra ő marad az Éj Királynője".

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.