Léván zenélt a Misztrál és a csángóföldi Servet

Kaszmán Zoltán 2018. november 05., 18:39

November 4-én újra megtelt a Sisák Gusztáv nagykálnai építész által tervezett, 1883-ban épült lévai zsinagóga.

Servet Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A korábbi imaház ezúttal a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű fesztivál felvidéki állomásának adott otthont. A magyar zenei gyökerek bemutatását és megőrzését célul kitűző koncertsorozat még 2001-ben indult útjára, Határon Túli Magyarok Zenéje címmel. 

„Bartók és Kodály nyomdokait követve mi is úgy gondoljuk, hogy a népzenének, a világzenének is ott a helye a Zeneakadémián, a színházakban, a fényes hangversenytermekben. Fontosnak tartjuk azt a szolgálatot és missziót, melynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek – ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel” – áll a szervezők nyilatkozatában.

A lévai rendezvény védnökének, Kassai Gyulának, a barsi egyházmegye esperesének, egyben a helyi református gyülekezet lelki pásztorának köszöntője után a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje megálmodója, Böszörményi Gergely is szólt a megjelentekhez: „A budapesti gálakoncert után minden évben körbejárjuk egy-egy koncerttel a körülöttünk lévő országok magyar kisebbségét, ezért is lett a sorozat alcíme: 8 koncert – 8 ország – egy nemzet. Ma is fontos számunkra, hogy ne csak a helyi magyar közösség, hanem az anyaországi többség is jelen legyen. Jöjjenek el azok is, akik esetleg nem tudnak magyarul; hallgassák meg, hogy milyen nagyszerű zenekaraink vannak! Úgy gondolom, hogy a Kárpát-medencében együtt élő 15-20 nemzetségnek, népcsoportnak, kisebbségnek, többségnek meg kell ismernie és el kell fogadnia egymás kultúráját.”

Képgalériánk:
Misztrál Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A Magyar Örökség-díjas producer szót ejtett a programsorozat jótékonysági céljáról is: „Jelenleg a határokon túl élő magyarság csoportjai közül talán a legnehezebb helyzetben Kárpátalja van. Az ottani református egyházkerülettel együttműködve elkezdtünk gyűjteni a rászorulóknak. Az elmúlt három és fél évben 12 millió forintot adtunk a kárpátaljaiak megsegítésére.”

A Kittenberger Kálmán utcai imaházban elsőként a Servet lépett fel. A zenekar tagjai a Kárpát-medence különböző településeiről származnak. A moldvai csángó Kovács Krisztián énekel és furulyázik, a nagybányai hangszerkészítő mester, Markó Botond hegedül, a jászsági származású Molnár Bálint kobzon játszik, a Góbé zenekarból ismert Tímár Márton pedig nagybőgőn muzsikál. A négy legény pusztinai történetekkel fűszerezett „libabőrt” is hozott Lévára, de felcsendültek gyimesi dallamok is, sőt egyebek mellett arra is fény derült, hogy annak idején hogyan igazították útba a Csík irányába haladó Krisztus urunkat és társát, Szent Pétert…

A moldvai autentikus csángó népzenét játszó muzsikusok már az elmúlt esztendőben is nagy sikerű koncertet adtak Léván. Humorral és egyben súlyos mondanivalóval bíró előadásuk idén is elnyerte a közönség tetszését.

A Servet zenekar pörgős produkcióját követően – a szeretetvendégség után – az 1997-ben alakult, Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes foglalta el a színpadot. Böszörményi Gergely felvezetőjében elhangzott, hogy a Misztrál felnőtt a nagy generáció mellé; elmondása szerint az együttes ma már egyenrangúnak számít Sebőékkel, a Szélkiáltóval és a Kalákával.

„A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából is. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal” – olvasható az együttes honlapján.

Lévai repertoárjukon ezúttal főleg magyar költők versei szerepeltek, így a sajátos Misztrál-hangzásban felcsendült egy-egy megzenésített költemény Balassi Bálinttól, Buda Ferenctől, Babits Mihálytól és Dsida Jenőtől.

A Heinczinger Miklós (furulya, klarinét, doromb, ének), Pusztai Gábor (ütőhangszerek), Tóbisz Tinelli Tamás (gitárok, ének) és Török Máté (cselló, gitár, mandolin, koboz, ének) alkotta együttes november folyamán zenél még Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Baján, Győrben és Budapesten.

A művészi élményre fogékony lévai közönség időről időre bekapcsolódott az ismerős szövegek éneklésébe. A Servet zenekarral közösen a Túl a vízen egy kosár kezdetű népdalt, a Misztrál együttessel pedig a Reggeli reggae-t dúdolta a publikum, amely a koncertek után állva tapsolta meg a rendkívüli muzsikusokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS