2022. március 22., 17:10

Kulturális ajánló: Tűzmadár

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

A XX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője Igor Sztravinszkij (1882–1971), aki az 1910-es évektől már nem élt hazájában, Oroszországban, de számos szerzeményét áthatotta az orosz népzene, 1910-ben komponálta a Tűzmadár című balett zenéjét. A mostani hisztériával telített időkben az emberben joggal felvetődik a kérdés, hogy Sztravinszkijt – származása okán – esetleg nem tiltják-e le a pódiumokról, ahogy az a zseniális orosz íróval, Dosztojevszkijjel sajnos megesett az egyik nyugati egyetemen. Erre is gondolva hallgattam meg azt a Hollandiában készült felvételt, amelyen a Londoni Filharmonikusok szólaltatják meg ezt a nagyszerű alkotást Franz Welser-Möstr vezényletével. Elképzelhető, hogy egy ideig nem játszanak majd Sztravinszkijt, de ettől még továbbra is a zenetörténet egyik meghatározó egyénisége marad. 

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/11-es számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.