Komolyzene szólt a Vermes-villában

2021. május 27., 14:20
Reczai Lilla

Idén első alkalommal rendeztek komolyzenei koncertet a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában. A XXIX. Dunaszerdahelyi Zenei Napok rendezvény nyitókoncertjének első fellépője a Beliczay Kamarazenekar volt.

Beliczay Kamarazenekar koncert-KMG
Fotó: Reczai Lilla

A jelenlegi járványügyi szabályoknak megfelelően a közönség kizárólag ülve élvezhette az előadást, az ülőhelyek is egymástól megfelelő távolságban helyezkedtek el. A kézfertőtlenítés és a szájmaszk (elég volt az anyag maszk is) elengedhetetlen volt a helyszínen.

Beliczay Kamarazenekar-Kollár Katalin-KMG
Fotó: Reczai Lilla

A rendezvényt Kollár Katalin, a művészeti alapiskola igazgatónője nyitotta meg beszédével, aki elmondta, hogy az iskola mellett működő Talentum polgári társulás további eseményeket is szervez majd a következőkben. Természetesen a járványügyi követelményeknek megfelelően. 

Beliczay Kamarazenekar-KMG
Fotó: Reczai Lilla

A Beliczay Kamarazenekar 2018-ban, Lakatos Róbert brácsaművész kezdeményezésére alakult meg. A Jozef Horváth, a Szlovák Filharmónia koncertmestere vezette kamarazenekar tagjait a szlovákiai magyar és a szlovák zenei élet jeles képviselői alkotják, akik az ország legjelentősebb nagy zenekaraiban – Szlovák Filharmónia, Szlovák Nemzeti Színház – tevékenykednek. A zenekar nevét az egykori, 1835-ben Komáromban született zeneszerző, Beliczay Gyula után vette fel. A zenekar a komolyzene népszerűsítését tartja legfontosabb küldetésének. 

Beliczay Kamarazenekar-KMG
Fotó: Reczai Lilla

A koncerten a közönség Bach d-moll kettős hegedűversenyét, Mozart Divertimento D-dur-ját, Bartók Román táncok c. darabját és Beliczay Gyula Vonósszerenádjának op. 36. művét hallgathatta meg.

A programot Dunaszerdahely Város önkormányzata, a Kult Minor, a Kortárs Magyar Galéria és a Talentum polgári társulás támogatta.

Kövesse facebook oldalunkat is!