2023. március 14., 11:26

Karajan a Berlini Filharmonikusok élén

A 115 éve született Herbert von Karajan (1908–1989) osztrák karmestert a 20. század egyik legjelentősebb dirigenseként tartják számon.

karajan
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Vannak, akik azzal igyekeznek érdemeit csökkenteni, hogy túlságosan exponálta magát a náci Németországban. De még legnagyobb ellenségei is kénytelenek voltak elismerni rendkívüli képességeit.

Tényként könyvelhetjük el, hogy amikor 1955-ben a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere lett, neki köszönhetően vált a világ egyik legjelentősebb zenei együttesévé.

A sors fintora, hogy a berlini muzsikusok három évtizeddel később egyhangúlag megvonták tőle a bizalmukat, elsősorban túlzott szigorára és diktatórikus módszereire hivatkozva. Karajan elsősorban Wagner, Mozart, Beethoven és Verdi művek tolmácsolójaként nyűgözte le a hallgatókat. Számos korábbi felvételét később CD-n is kiadták. Én két Beethoven-szimfónia 1962-es felvételét őrzöm.

Megjelent a Magyar7 2023/10. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.