2023. augusztus 30., 19:23

Kamarazene Dunaszerdahelyen – KÉPEKKEL

Augusztus 29-én Dunaszerdahelyre érkezett az ötállomásos IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál csapata. A már országosan is az egyik legnívósabb többhelyszínes koncertsorozat kezdő állomása augusztus 22-én a sámoti Antióchiai Szent Margit templom volt, két napra rá a komáromi Tiszti Pavilon fogadta a muzsikusokat.

iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-14
Galéria
+20 kép a galériában
IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

Harmadik helyszínként a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében került sor a komolyzenei hangversenyre, ahol nyolc muzsikus előadásában Felix Mendelssohn-Bartholdy Esz dúr vonós oktettje hangzott el. A hangverseny érdekessége az volt, hogy a zenemű tételeinek szüneteiben Bősze Ádám, zenetörténész, zenekritikus, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny műsorvezetője három részben élménydús és humorban sem fukarkodó ismeretterjesztő előadóestet tartott Felix Mendelssohn életútjáról, bemutatva a család többi tagjait is.

iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-04
IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A fellépés előtt a fesztivál ötletgazdája és igazgatója, Cseh Tamás brácsaművész-karmester elárulta, hogy a koncertsorozat különböző helyszínein mindig más programot játszanak.

Külföldi diákként, amikor még mesterkurzusokra jártam, sok nyári fesztivált volt szerencsém látni, amelyeken kimondottan kamarazenei műveket adtak elő, s ezt szerettem volna itthon megvalósítani. Minden országban többnyire a fővárosban összpontosul a zenei élet, de az én célom éppen az volt, hogy vidékre is kivigyem a komolyzenét, nem szeretném ugyanis, ha ez a műfaj csak a nagyvárosok privilégiuma maradna. Különleges helyszíneket kerestem, ahol nem volt szokványos az ilyenfajta muzsika illetve a professzionális előadás, így próbálunk nyitni vidéken is az emberek felé”,

mesélte Cseh Tamás. Az előadók kiválasztása sem csak személyes kapcsolatokon, barátságokon múlik, hanem sokszor a véletlennek is köszönhető, persze egy előadás koncepciója, dramaturgiája is meghatározza, hogy kik kapnak meghívást az aktuális fellépésre, avatott be a kulisszatitkokba a fesztiváligazgató.

iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-08
Cseh Tamás
Fotó:  Lacza Gergely
Például Korcsolán Orsolya hegedűművészt, aki a sámoti nyitókoncerten játszott velünk, a YouTube-on láttam először. Mindössze annyi a közös bennünk, hogy ő is rögzített albumot a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeivel, és én is. Amikor megláttam, arra gondoltam, hogy szeretnék vele játszani, megszólítottam és nagy örömömre elfogadta a meghívásomat”,

mesélte el a történetet Tamás.

Mivel a kamarazenekar nem klasszikus koncerthelyszíneken játszik, a többiekkel arra gondoltak, hogy sokkal lazábbra vehetik az előadásokat. Dunaszerdahelyre például emiatt is építették be a Mendelssohn oktett tételei közé Bősze Ádám előadását, aki egyébként is sok információval és történettel tud szolgálni a zeneszerző családjáról, hiszen a témában már korábban is tartott előadást. A másik célja a lazább előadásnak pedig az volt, hogy a közönség nemcsak a muzsikát hallhatja, hanem az előadás során az egyes történeteknek köszönhetően a zeneszerzővel és annak családjával is megismerkedhet, továbbá ne ülje le feszengve a koncertet, úgy, hogy még köhintenie sem szabad és bátran tapsolhat a tételek között, ha épp tetszik neki a zenekar előadása.

Sokan úgy gondolják, hogy ez szentségtörés, de jelen esetben és körülmények között erről szó sincs, sőt, a régi időkben sem vették ezt olyan szigorúan, mint mondjuk a múlt században, s erre nemcsak Cseh Tamás, hanem az előadó Bősze Ádám is külön felhívta a figyelmet, akik szerint így bizonyosan befogadhatóbbak lesznek a mai fül számára elsőre talán túl komplikáltnak tűnő komolyzenei művek.

iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-11
Bősze Ádám
Fotó:  Lacza Gergely

A negyedik koncertre a mai napon került sor Nagymegyeren a Janiga József Művészeti Alapiskola koncerttermében, a záró fellépés pedig szeptember 4-én 19 órától a Szlovák Nemzeti Színházban lesz, melyen Kristóf Réka operaénekes és a Szlovák Nemzeti Színház zenekara, illetve a fesztivál művészei, Cseh Tamás karmester vezényletével lépnek fel.

iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-20
Cseh Ishiguri Hiromi és Cseh Tamás
Fotó:  Lacza Gergely

A dunaszerdahelyi koncerten az Emmy-díjas hegedűművész Oláh Vilmoson és Cseh Tamáson kívül fellépett Lakatos Róbert, Nyári László, Lucia Fulka Kopsová, Július Szászi, Kertész Ottó és Lukácsházi György.

iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-16
IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A műsort telt ház és kitörő ováció fogadta, cáfolandó azt a sokak által megfogalmazott véleményt, hogy a komolyzene a 21. századra rétegzenévé degradálódott. Vagy akár idézhetnénk a klasszikus viccet, kissé módosítva:

– Mondja uram, van maguknál komolyzene?

– Nálunk? Nincs. De igény az lenne rá!

iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-12
IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely
iv.-duna-menti-kamarazenei-fesztival-dunaszerdahely-02
Galéria
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.