2021. június 27., 09:02

José újra a fedélzeten

Karván, a Duna-parton üldögéltünk, hét ágra sütött a nap. Jó volt látni, hogy mennyire boldog a Komáromból indult, most már több éve itt élő Ropog József, vagyis José, a rapper. Aki közben hajótesteket tervező mérnök. A harmincas éveinek elején járó fiatalember két éve a Lesz még nyár című számával robbant be, azután csend lett körülötte. José most újra a fedélzeten áll, és reméli, ez a mostani hullám megint a napfénybe viszi.

josé
Fotó: Bárány János

Két éve történt valami, amit jobban csináltál, mint addig?

Még inkább a dalszerzésre összpontosítottam, és elkezdtem figyelni arra is, mi van a dalok körül. Tizennégy éves pályafutásom során az utóbbi két-három évben kezdtem a dalaim marketingjével is foglalkozni.

A koronavírus-járvány megtörte a lendületet, ami 2019 novemberében az Ülj ide mellém című dallal kezdődött. Akkor határozottan éreztem, hogy gyorsulni kezdtek körülöttem az események, a 2019 karácsonyán megjelent Lesz még nyár című szám pedig megfejelte az eseményeket.

Előadhattam a dalt az Ismerős Arcok komáromi koncertjén, a DAC-stadionban, 2020 januárjában felléptem Dunaszerdahelyen, a kultúrházban. A környező falvak zenészeiből megalakult a José LIVE zenekar, elkezdtünk próbálni. Jöttek a tavaszi, nyári felkérések. És akkor megjelent a koronavírus, és egyszeriben mindennek vége szakadt. Tavaly nyáron szerepelhettem a Ma7.sk stúdiójában Dunaszerdahelyen, ahol Patócs Diana faggatott, jártam Pozsonyban, a Pátria Rádióban, Puha József zenei szerkesztő Pentaton című műsorában és Budapesten, az A38 hajón, az Én vagyok itt című műsorban, ahol élőben nyilatkoztam Csitári Gergelynek. A zenekarral adtunk két koncertet. Leforgattunk két videóklipet, és jött a koronavírus-járvány következő hulláma, ami ismét megállított mindent.

Milyen érzés volt megállni a lendületben?

Voltak rossz napok, amikor megbeszéltem magammal, milyen pórul jártam. Azután arra gondoltam, hogy milyen sokan veszítették el a munkájukat, akik csak a zenélésből éltek és élnek. Nekem mindvégig ott volt a hajótesttervezés.

A zene terén úgy fogtam fel, hogy elkaptunk egy jó hullámot, önhibánkon kívül lesodródtunk róla, és nem vagyunk egyedül ebben a csónakban.

Mindig azt mondogattam, viszonylag nem nagy a veszteség, megyünk tovább, és majd csináljuk újra. Hozzáteszem, voltak keserű pillanataim is, amikor kilátástalannak tűnt minden.

Most újra a fedélzeten vagy, ismét felhúztad a vitorlákat.

Felénekeltem a házi stúdióban, ahol a dalaimat szerzem, a Túl a horizonton című matrózdalt. Volt egy videójátékom, amelyben kalózok a főszereplők, akik folyton sea shantyket, vagyis tengerészdalokat énekeltek, egy nagy videómegosztó oldalon az idén év elejétől szintén ilyeneket énekelgettek a fiatalok. Gondoltam, írok egy magyar nyelvű sea shantyt. Kiválóan énekelhető például vízitúrákon.

jose
Fotó:  Bárány János

A dalban szerepel José bárkája is.

Komáromban a rakpart mellett laktunk, Karván, édesanyám szülőfalujában a Duna mellett nőttem fel, ott újítunk fel egy házat most a menyasszonyommal. Talán nem meglepő, hogy hajótesttervező mérnök vagyok. Amikor nemrég létrehoztam egy Facebook-csoportot, nem is találhattunk volna ennél jobb címet. Együtt evezünk azokkal, akik követnek a zenei pályámon. A Facebook-csoport indulója a Túl a horizonton. José bárkája lett a hetekben létrehozott polgári társulásunk elnevezése is.

Akit érdekel, hamarosan támogatóként csatlakozhat a legnagyobb videómegosztó csatornához, és havonta néhány euróért lehet valaki matróz, tiszt, vitorlamester, első tiszt José bárkáján.

Június huszadikán volt az új dalod, a Fordul az érem videoklipjének a premierje.

Sipos Géza, a szolnoki Medusa Pictures első embere rendezte, ahogy eddig valamennyi videóklipemet. A Fordul az érem a visszatérő dalom. Ízig-vérig rapzene! Arról szól, hogy eltűnt a becsület az életünkből, és ez nekem nagyon nem tetszik. Szókimondó dal lett, pimasz videóklippel. Egyben jelzés is, hogy a pandémia után itt vagyok, létezem.

Most milyen tervek járnak a fejedben?

Azt már tapasztaltam, hogy a dalszerzés mellett legalább olyan fontos el is juttatni a dalokat azokhoz, akik kíváncsiak rá. A koncertek még nem túl gyakoriak. Júliusban és augusztusban egy-egy élő zenekaros fellépésünk lesz, szeptemberre van egy ígéret. A koncertezés még nem a fő profilja a José-produkciónak. A fő cél, hogy jó dalok szülessenek, s azok eljussanak a hallgatókhoz.

Miről szólnak a készülő dalaid?

Tervezek egy őszinte vallomást az eddigi zenei karrieremről. Arról rappelek majd, milyen állomásaim voltak az évek során, mennyi buktató, kellemetlenség ért, hogyan történhettek volna másképp a dolgaim.

A Szótlan munkacímű dalomban azt fejtegetem, hogy aki szabadnak érzi magát, nem biztos, hogy szabad. Mindig akadnak, akik lehúzzák. Próbálom megfogalmazni, hogy eddig tűrtem, hallgattam, de elég volt, többé nem maradok szótlan. És lesz majd egy hasonló dalom, mint a Fordul az érem. Az is odamondogatós dal lesz azoknak, akik felrakják a képeiket az internetre, így mutogatva az életüket egy virtuális kirakatban. Rengeteg ötletem van. Minden héten próbálunk a zenekarral. Tervezzük egy lemez kiadását is. Csak semmi ne jöjjön közbe megint!

Megjelent a Magyar7 2021/25. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.