2024. március 31., 16:32

Ismét régi fénykorát idézi a nagymegyeri Big Man Pub

2024 eddig a szlovákiai magyar könnyűzene éve. Elég csak A dalra gondolni, hiszen a Duna Televízió zenei versenyének legjobb felvételei közé olyan felvidéki előadók szerzeményei kerültek be, akiket tájainkon nem emlegetnek az „első vonalban”, pedig simán köztük lenne a helyük. A Phoenix RT pedig ragyogó teljesítménnyel a legjobb négybe verekedte magát.

koncertreszlet-a-big-man-pubban
Galéria
+8 kép a galériában
Koncertrészlet a Big Man Pubban
Fotó: Lacza Gergely

A Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle tavalyelőtti és tavalyi győztesei, a Gorlo Volka és a Kiss Zenészek szintet léptek, de a 2021-es győztes gomoly is ígéretes zenekar. Úgy látszik, a Covid időszaka minden hátránya ellenére arra jó volt, hogy előcsalta zenészeinkből a kreativitást. Érdekes, hogy nemzetközi szinten is kimagasló albumok készültek az elmúlt években.

A csallóközi klubélet is fellendült, Somorján a Mozi Club folyamatosan működik, Dunaszerdahelyen az NFG pár éve frissült, a Soul Hunter Music Club pedig tavaly újult meg, s mindhárom zenés hely a felvidéki muzsikusoknak is lehetőséget kínál, azonban a Sárga kastély és a Vermes-villa városában egyéb lehetőség is van a bemutatkozásra. Az utóbbi években a RÉV-ben is gyakrabban csendül fel hazai élőzene és a nagymegyeri Big Man Pub is újra kezd magára találni. Legyen szó most róluk, hiszen például két hete és tegnap is fergeteges visszatérő koncerteknek adtak otthont.

Michnya Róbert, a zenés kocsma vezetője bő egy esztendeje még ekképpen nyilatkozott:

Mostanában nagyon nehéz időket élünk, és támogatás nélkül nehéz fenntartani a helyet.”
michnya_robert
Michnya Róbert
Fotó:  Lacza Gergely

Jelentem, az utóbbi néhány hónap a Big Man Pub életébe is fordulópontot hozott, méghozzá pozitív értelemben. Az emberek lassan kezdenek visszatérni. Robi szeme is jobban csillog már és örül a változásnak, de abban mindketten egyetértettünk, hogy persze az lenne jó, ha ez az állapot tartós maradna.

Az történt, hogy az emberek a Covid idején sem mehettek sehová, most meg zúdul rájuk a világ mocska a különféle médiákból, és szerintem már nagyon elegük van ebből. Ki szeretnének szabadulni, közösségi életet akarnak élni, egy jót szórakozni jó zene mellett. Az internet és az otthoni olcsó sör már nem elégíti ki őket, szeretnének találkozni egymással. Végre kiléptek az emberek a saját biztonsági zónájukból, komfortjukból. És valóban, van egy új »fenomén«, hogy mindenki zenél, mindenki játszik.”
historia
HistóRia
Fotó:  Lacza Gergely

Két hete a naszvadi HistóRia lépett fel a pubban, szintén telt ház előtt. Az újjáalakult formáció tavalyi bemutatkozó koncertje után ez volt a harmadik teljes hosszúságú fellépés a Felvidéken, amely megvalósult, s ugyan azóta egy gitárossal kevesebben lettek, a lendület megmaradt. Rózsás Attila a munkája mellett sajnos nem tudta vállalni a heti három zenekari próbát, de a frontember, Lábszky Olivér szerint a kapcsolat továbbra is jó közöttük, amit az is jelez, hogy Attila a csapat örökös, tiszteletbeli tagja marad.

A klubkoncertek általában mindig másak, mint egy fesztiválfellépés. Sokkal bensőségesebbek és van lehetőség olyan dolgokra is, ami más alkalmakkor már úgymond „nem fér bele” a fellépésbe (hiszen ezeket a bulikat általában a „kemény mag” látogatja, amelyben régi cimborák is gyakran felbukkannak).
labszky-oliver
Lábszky Olivér
Fotó:  Lacza Gergely

Jó példa volt erre Olivérnek a felcsendülő számok közötti sztorizgatása, a frontember ugyanis régi emlékeket idézett fel, amelyek még a zenekar korai időszakába, vagy jóval a megalakulás előtti időkbe vezetnek vissza.

Tizennyolc évvel ezelőtt játszottunk itt először. Akkor még velünk szemben volt a színpad, és hozzátartozik a történethez, hogy Robit, a klub tulajdonosát, körülbelül negyven éve ismerem, a régi pozsonyi időkből, amikor még ő ott főiskolás volt és én kiskamaszként valahogy elcsavarogtam oda. Egy kocsmába jártunk, és nekik akkor már volt egy zenekaruk, a Total Chaos. Azt a zenekart, és egy másik csapatát is egyszer vendégül láttunk a mi falunkban, Naszvadon (mert akkor még falu volt). Akkor ugyan még nem volt meg Robi »kocsmája«; hogyan is lehetett volna, hiszen még a szocializmusban jártunk, de ennek ellenére már emlegette nekem, hogy ha törik, ha szakad, egyszer meg fogja csinálni. Ez volt az ő álma akkor, ami – láss csodát – megvalósult! Nekem pedig az volt az álmom, hogy ha meglesz a kocsmája, akkor ebben a megyeri kocsmában szeretnék muzsikálni olyan zenét, amilyet ti játszottatok. És képzeljétek el, hogy az akkori Total Chaos billentyűsének, Katona Bandinak, aki ugye már a Big Man Bandben játszik, volt egy »rétesgyára«. Hát kérem szépen, most pedig a dobosunk, Teve, alias Pásztó Tibi fogott bele egy ilyesmibe”,

mesélt el Olivér egy történetfüzért – két dal között.

polak-laszlo-ekecs-polgarmestere-is-nagy-rajongoja-a-historianak
Polák László, Ekecs polgármestere is nagy rajongója a HistóRiának
Fotó:  Lacza Gergely

Húsvét szombatján a szlovákiai magyar könnyűzenei élet legrégebb idő óta folyamatosan működő zenekara, a RAF-II tartott parádés visszatérő koncertet a Big Man Pubban. Az 1983 óta muzsikáló banda az elmúlt időben hallgatásba burkolózott, öt évig nem koncertezett. Ez volt a leghosszabb „koncertmentes” időszak a csapat életében, amely természetesen nem oszlott fel, csak kissé átalakult, és hát a Covid időszaka sem kedvezett túlságosan, ami a fellépési lehetőségeket illeti. Az együttes alapító frontemberével, Hervay László „Enosszal” pár hónapja már áttekintettük a zenekar történetét. Az újdonság azonban az, hogy Halász Gábor „Haly”, aki a csapat legutolsó felállásában a basszusgitáros teendőit ellátta, továbbra is a zenekar örökös tagja marad (hasonlóan, mint a História esetében Attila), de mivel már évek óta Kőbányán él, aktívan nem tud a zenekarral lenni, de ha ideje éppen engedni fogja, természetesen beszáll majd egy-két fellépés erejéig, tudtam meg Enosztól. Az új basszusgitáros Derzsi Simon, aki a billentyűs Derzsi Szabolcs édesapja, örül, hogy részese lehet a formációnak és nagy élmény volt számára az első közös fellépés:

derzsi-simon
Derzsi Simon
Fotó:  Lacza Gergely
Egyelőre tíz számot gyakoroltam be a repertoárból, de ennek is le kell ülepednie még. Mindenesetre nagyon jó érzés volt a többiekkel a színpadon lenni, hiszen ilyen zenét én még életemben nem játszottam, és hatalmas élmény volt számomra. Rábeszéltek, eljöttem és hihetetlenül tetszik”,

újságolta Simon.

Próbáltunk visszatalálni a hangzásunkhoz, ez az a zene, ami nekünk a szívünkben van. Több zenekarban is játszom, amelyek zömmel a vendéglátózásban tevékenykednek, így az anyagi bevétel főleg onnan érkezik, de a RAF-II az »anyahajó«, a szívügyünk. A dalokat folyamatosan gyúrja, gyakorolja az új felállás, és ha már mindenki elsajátította a teljes koncertprogramot, akkor lehet majd beszélni esetleg arról, hogy új dalokba fogjunk bele. Ötleteink vannak, csak formába kell önteni őket”,

ecsetelte Simon fia, Szabolcs.

deak-ferenc-fece
Deák Ferenc Fece
Fotó:  Lacza Gergely
Hogy milyen volt 5 év után újra a színpadon? Ijesztő és gyönyörű. Tartottam attól, hogy lepereg-e rólunk a rozsda, de úgy érzem, hogy ez sikerült”,

örvendezett Deák Ferenc „Fece”, a zenekar dobosa.

Megvolt az energia, az erő, erről szól ez. Örülünk, hogy ismét színpadra léphettünk”,

tette hozzá Gálffy Józsi gitáros.

raf-ii
RAF-II
Fotó:  Lacza Gergely
Nagyon vágytam már arra, hogy visszatérjünk és én személy szerint élveztem az egész fellépést. Azért is, mert nagyon nehezen jött össze, hiszen már a tavalyi évre is készültünk, de akkor megint meghiúsult valami. Azt is megbeszéltük, hogy ha Szabinak egyéb kötelezettségei vannak (például megeshet, hogy fél évre „kiesik”, mivel hajón is szokott muzsikálni), akkor négyesben »nyomjuk« le a koncertet. Ez a fellépés egyben azt is jelenti, hogy már újra aktívak vagyunk. Május 18-án a dunaszerdahelyi Soul Hunter Music Clubban játszunk a Rock Fanatic zenekarral, s aztán majd meglátjuk, hogyan lesz tovább, de ha van lehetőség, akkor játszunk”,

szögezte le Enosz.

hervay-laszlo-enosz_
Hervay László Enosz
Fotó:  Lacza Gergely

A RAF-II koncertje után az E.T. Band is fellépett, s nagy átszerelést nem kellett tartania az ismert rockdalokat és slágereket játszó bulizenekarnak, ugyanis a RAF-II-ből hárman is tagjai (Enosz, Simon és Józsi). Rajtuk kívül a zenekarban Szabó Ferenc dobol, Bodó Zsolt billentyűzik, és Szabó Barbara énekel, aki viszont most nem tartott a zenekarral, mivel a csapat tagjai úgy egyeztek meg, hogy most egy rockosabb, „kanos” bulit tartanak. A hangulat persze a tetőfokára hágott, és a késő esti órákban többen táncra is perdültek.

raf-ii_
RAF-II
Fotó:  Lacza Gergely

Bízzunk benne, hogy a felvidéki magyar könnyűzene 2024-ben tapasztalt „megizmosodása”, a hazai magyar csapatok élő zenéje és a klubkoncertek sikerei a falunapok szervezőit is arra buzdítja majd, hogy érdemes foglalkozni hazai tehetségeinkkel, érdemes őket is meghívni olyan helyekre, akár fő műsoridőben is, ahol nemcsak saját rajongóik előtt szerepelhetnek, hiszen a színvonal adott, és bizonyára egy szélesebb réteg is befogadná ezt.

deak-ferenc-fece
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.