2021. május 23., 12:34

Ifjabb Gelencsér János díjazása

A Hagyományok Háza által alapított Halmos Béla-vándordíjat ünnepélyes keretek között május 7-én a Zeneakadémián adták át. Az idén a vándorhegedűt ifjabb Gelencsér János salgótarjáni prímás vehette át, aki 2018 áprilisa óta tart rendszeres hangszeres népzeneoktatást Füleken és Rozsnyón.

Gelencsár János
Fotó: Komka Péter

Halmos Béla legendás népzenész, zenegyűjtő egykori mesterhegedűjét olyan, táncházban muzsikáló, negyven év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó zenész kaphatja, aki munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel. Ifjabb Gelencsér János, a Dobroda zenekar prímása, Junior Prima díjas népzenész ebbéli tevékenységét több szálon is bizonyítja.

Népzenei műhelyek alakultak

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban indította útjára a Népzenei Műhely elnevezésű programsorozatát, amelynek célja a magyar vokális és hangszeres népzene rendszeres oktatásának biztosítása.

Gelencsár János
Fotó:  Dobroda zenekar archívuma

Jelenleg öt helyszínen, Füleken, Rozsnyón, Ipolyságon, Szőgyénben és Martoson működik népzenei műhely, a közeljövőben pedig két új helyszínnel bővül.

– Alapvető tevékenységünk egyik legfontosabb része az oktatás, a hagyományos népi kultúra beépítése az oktató-nevelő munkába – avat be Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vezetője. – A pedagógusképzés mellett az egyik legfontosabb célkitűzésünk a rendszeres, heti szintű népzeneoktatás indítása volt a gyermekek részére. Ebbe országos szinten jelenleg több mint 50 fiatal kapcsolódik be. Örvendetes, hogy újabb és újabb műhelyek jelentkeznek, hogy népzeneoktatást szerveznek, és szívesen csatlakoznának Hálózatunkhoz. Ez az együttműködés az oktatókkal és a műhelyekkel hiánypótló és példaértékű. Azt gondolom, hogy az anyagi ellenszolgáltatás mellett kötelességünk szakmailag és erkölcsileg is támogatni a tanárainkat. Ezért indítványoztuk Gelencsér János felterjesztését, aki a Füleken és a Rozsnyón zajló képzés oktatója.

– Személye és zenekara nem volt számunkra ismeretlen. A palócföldi és szlovákiai magyar folklórrendezvények visszajáró szereplőiként régóta ismertük őket – folytatja Varga Norbert, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársa.

– A Dobroda zenekar évek óta biztosítja önálló koncertek és táncházak szolgáltatása mellett a régió több néptáncegyüttesének állandó zenei kíséretét. A négy éve zajló közös munka során ifj. Gelencsér János bizonyította, hogy nemcsak kiváló muzsikus, prímás, de egyben jó szervező és közösségteremtő képességekkel rendelkező oktató is.

Bevált az online oktatás

A járvány miatt az elmúlt egy évben online formában valósult meg a népzene oktatása.

– A pandémia előtt Fülekre heti rendszerességgel jártam oktatni, Rozsnyóra pedig kéthetente. Ez sajnos egy éve megszakadt – mondja János. – Az online oktatásnak vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy a növendék rákényszerül az önállóságra, egyedül kell megküzdenie a feladattal, amit óráról órára kell hozni. Mivel az online óra nem alkalmas együtt zenélésre, nehézkes lenne a dallamokat úgy elsajátítani a képernyő előtt, mintha élőben lennénk. Itt csak korrigálásra van lehetőség. Örülök, hogy Füleken és Rozsnyón sem szegte senki kedvét ez az időszak. Sőt, sokaknál egyéni fejlődés is megfigyelhető, mióta mindenkitől a személyre szabott feladatot kérem számon. Már nagyon várjuk, hogy újra találkozzunk, és együtt muzsikáljunk. Ha visszatér a normális élet, a zenekari próbák, a zenekari munka fog ismét előtérbe kerülni.

Fontos az utánpótlás-nevelés

Gelencsér János (29) fiatal kora ellenére jelentős zenei pályát futott be. Képességeit az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola és az Ózdi Erkel Ferenc Általános Művészeti Iskola népzenetanáraként is kamatoztatja.

Fontos számára a szakmai fejlődés, a fiatal generációk támogatása. Folyamatosan képezi magát, tudatosan irányítja szakmai fejlődését, ezáltal zenésztársainak és tanítványainak is példát mutat.

Gelencsár János
Fotó:  Ember Péter

– Módszertani felkészültségét, nagy gyakorlatát és türelmét bizonyítja, hogy nemcsak a kiváló képességű diákokkal képes megszerettetni a népzenét, hanem motiválni tudja a kevésbé érdeklődő, gyengébb képességű növendékeket is. Az egyéni hangszeres órák mellett tanítványait a zenekari formában történő muzsikálásra is ösztönzi, így az egri minták példájára (Legényes zenekar, Csalamádé zenekar) Füleken (File banda) és Rozsnyón (Sajó banda, Kis Sajó banda) is alakult egy-egy zenekar – teszi hozzá Varga Norbert.

Ifjabb Gelencsér János korosztályának egyik legsokoldalúbb, legvirtuózabb prímása, aki a hegedű mellett brácsán, bőgőn és cimbalmon is játszik. Tanítványaival közösen, rendszeresen szervez népzenei gyűjtéseket felvidéki és erdélyi településekre, ahol élénk kapcsolatot ápol a hagyományos népi kultúra helyi képviselőivel. A rendszeres népzenei oktatáson kívül részt vállal a Hálózat szervezésében zajló kurzusokon, képzéseken is.

János zárszóként elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést. 

– Nagy meglepetéssel és örömmel fogadtam, amikor megtudtam, hogy az idén én nyertem el a Halmos Béla-vándordíjat. Számomra ez fontos mérföldkő, hiszen elismerik az előadóművészi tevékenységemet és az utánpótlás-nevelésbe fektetett munkámat.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/20. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.