2019. január 27., 17:35

Hangversennyel ünnepelt a 45 éves Csermely Kórus

Jubileumi hangversennyel ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a kassai Csermely Kórus. A vendégkórusok által színesebbé tett rendezvénynek a kassai Szemináriumi templom adott otthont, amely teljesen megtelt a zene iránt elhivatott vendégekkel.

img_2443.jpg
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

Mihályi Molnár László költő, publicista, a Magyar Kultúra Lovagja úgy fogalmazott, a 45 éves Csermely Kórus Isten dicsőségére és kis közösségünk örömére nagy szerepet vállalt abban, hogy életünk szebbé és teljesebbé váljon.

„Ebben Havasi József karnagynak pótolhatatlan érdemei vannak, hiszen működése alatt a csoport számtalan hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Amikor 1973-ban Havasi József megalapította a kórust, talán ő sem remélte, hogy ennyi éven át fogja húzni a kórustagokkal együtt a közös éneklés jelképes szekerét. Ám mindvégig bízott benne és hittel vallotta, hogy Istennek tetsző keresztet vállalt” – mondta. Hozzátette, természetesen a Csermely életében is voltak csúcsok és völgyek, de a közös éneklést, az identitást megtartását a nehézségek ellenére is meg tudta őrizni.

Fotó:  Fábián Gergő

„Mert a zene harmóniája csak úgy tud lelkünk rezdülésével összhangba kerülni, ha mindezt áthatja a jó közösséghez való tartozás érzése. Ebben adott erőt a hálás közönség, amely annyi éven át eljárt fellépéseikre”

– húzta alá.

„Negyvenöt év, közel egy fél évszázad – erre emlékezve, ebből merítve tekintünk a jövőbe. S a Jóisten kegyelmében és lelkünk hallhatatlanságában bízva, remélve, derűvel vállaljuk a továbbiakban is a közös éneklés alázatos szolgálatát” – mondta Mihályi Molnár László.

Csáky Pál európai parlamenti képviselő köszöntőjében hangot adott azon meggyőződésének, hogy biztosan nincs egyedül azzal, ha azt hallja, Csermely Kórus, akkor a minőség, az emelkedettség, a művészet iránti vágy és elkötelezettség, a kiváló teljesítmény jut eszébe. A kultúraszerető közönség, a szlovákiai magyar közösség nevében köszönetet mondott a Csermely Kórus minden volt és jelenlegi, illetve jövőbeli tagjának a szolgálatért, a kiváló odafigyelésért és teljesítményért a művészetek oltárán. Hozzáfűzte, az a megtiszteltetés érte, hogy a Csermely Kórus tiszteletbeli tagjává fogadta.

Fotó:  Fábián Gergő

„Engedjék meg, hogy kórustagként önöknek is megköszönjem azt az odafigyelést, kiállást, amivel a kórust megtisztelik. Egyetlen művész, egyetlen művészeti csoportosulás, sem színház, sem kórus nem állhat meg az évtizedek forgatagában, ha a nézők, a hallgatók, a kultúra iránt odaadással viseltető emberek nem éltetik őket. Köszönjük szépen ezt az odafigyelést minden kultúraszerető embernek” – fogalmazott Csáky Pál.

A Csermely Kórus vendége volt a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola Csengettyű Gyermekkórusa Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia vezetésével, a kassai református közösség Laudate Dominum kórusa Kovács Edit vezényletével, a szepsi Vox Columbellae, amelyet a Csermelyhez hasonlóan szintén Havasi József vezényel, így a két kórus másfél év óta közös repertoárral, együttes fellépéseket is vállal. A műsorban közreműködött František Beer kassai orgonaművész.

img_2443.jpg
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.