2022. december 7., 19:19

Fifti-Fifti – Göbő Sándor és Tornóczi Tibor zenekara

A Fifti-Fifti zenekar, vagyis Göbő Sándor és Tornóczi Tibor duója 2022 őszétől működik. A formáció alapításának körülményeiről, fellépéseikről és terveikről a Léván élő Göbő Sándort kérdeztük.

Fifti-Fifti
Médialapozó
Fotó: Fifti-Fifti
Fifti-Fifti

Hogyan találtatok egymásra Tiborral, s hogyan, milyen motivációval merült fel az együtt zenélés gondolata?

2019-ben, az I. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozón, a Fraktálon találkoztunk először. Ezután sokáig nem, majd 2021-ben, a 7. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén beszélgettünk egy jót. Tibor akkoriban a Last Blues Band, én a KETTEN színeiben zenéltem (egyébként ez ma is így van). Ekkor már volt valami a levegőben… Aztán egyszer meglátogattam őt, hogy ötletelgessünk egy kicsit az esetleges közös zenélésről. 2021 októberében az NFG Klubban a KETTEN a Last Blues Band előzenekaraként lépett fel, s ott kiderült, hogy ez a két formáció egy kompakt, egymáshoz jól illeszkedő műsorral egy egész estés programot tud produkálni. Ettől kezdve egyre gyakrabban koncerteztünk együtt. Muravidéken, a lendvai koncertünkön már egymás dalai közül is játszottunk néhányat, a két zenekar együtt. E közös zenélések során ismergettük, „kóstolgattuk” egymást, egyszóval: barátkoztunk. Szerintem mindkettőnkben érett valami. S hogy mi volt a motiváció? Hát a ZENE!

Alsóbodokon volt az első fellépésetek november 26-án? Miért éppen Cseh Tamás dalait választottátok?

Igen, ennek a programnak a bemutatójára Alsóbodokon került sor, bár két héttel korábban Füleken, a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválján, ahová a KETTEN együttest a koncertjén vendégzenészként Tibor barátunk is elkísérte, tartottunk egy kis „pre-premiert”: néhány dal erejéig ízelítőt adtunk a Cseh Tamás-műsorból, nem kis sikerrel.

Miért Cseh Tamás? Idén májusban Szőgyénben koncertezett együtt a LBB és a KETTEN. Tibor ekkor állt elő az ötlettel, hogy lenne-e kedvem vele Cseh Tamás-dalokkal foglalkozni. Csak úgy, a magunk szórakoztatására. Bevallom, korábban engem is foglalkoztatott már ez a dolog, mármint Cseh Tamás, de valahogy a gondolatnál tovább soha nem jutott. Most viszont – ezt mindketten úgy gondoltuk –, eljött az idő, megértünk a feladatra. Hamarosan hozzá is láttunk a megvalósításhoz. Egyre jobban elmélyedtünk a Cseh–Bereményi szerzőpáros világában, s egyre csak erősödött bennünk a küldetéstudat: ezeket a dalokat énekelni, játszani, éltetni kell!

Mi volt a legnagyobb kihívás ezeknek a daloknak az interpretációjában?

A műsor címe (Tibor ötlete) „Időutazás Cseh Tamással” szerintem telitalálat. S egyben kihívás is. A cél nem az volt, hogy egy az egyben lekoppintsuk a dalokat, vagy az előadásukat. Inkább arra törekszünk, hogy akik ismerték azt a kort, melyben e dalok születtek, újra felidézzék magukban a hangulatát, egy bő órára újra átéljék a kor szellemét, az akkor ki nem mondható dolgok cinkos összekacsintással megénekelt, bizsergetően titokzatos, izgalmasan rejtjelezett attitűdjét. Akik pedig nem érezték saját bőrükön e letűnt korszak keserédes légkörét, azok ismerjék meg, mártózzanak meg benne, próbálják beleélni magukat. Ebben a mai kor is nagyban hozzásegít bennünket, mert ugyebár a dalszövegek nagy része ma is értelmet nyer…

Milyen hangszerelésben adjátok elő a dalokat? Kinek milyen szerepe van a duóban?

Gitár, szájharmonika, melodika és időnként ritmushangszerek kísérik az éneket. A szereposztás szinte teljesen arányosan oszlik meg, a Fifti-Fifti többek között erre is utal.

Saját dalokat is fogtok készíteni?

Ez a jövő zenéje… A jövő viszont már nincs messze. Annyit azért elárulok, hogy ebben a műsorban is elhangzik két saját dalunk.

Mik a terveitek? Hol léptek fel legközelebb?

Ahhoz képest, hogy a saját örömünkre, épülésünkre kezdtünk el foglalkozni ezekkel a dalokkal, lett belőlük egy jó kis műsor. S a meggyőződésünk is menet közben küldetéssé formálódott. Tervünk tehát, hogy ezek a dalok minél szélesebb körben felcsendüljenek, s hogy általuk minél több hallgatót vihessünk magunkkal erre a jó kis időutazásra. Legközelebbi koncertünk 2023. január 20-án Komáromban, a Szinnyei József Könyvtár felújított épületében lesz. Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Fifti-Fifti
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.