2022. április 12., 21:05

Elhunyt Gémesi Irén

Gémesi Kubicsko Irénnel először egy Csemadok-rendezvényen találkoztam valamikor a múlt század nyolcvanas éveiben. Bár akkor már a rádió magyar adásának riportere volt, de a szlovákiai magyar zenei életben is szervező munkát vállalt, sőt éveken át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának ügyeit intézte nagy körültekintéssel, miközben maga is énekelt az együttesben.

Csirike volt minden ismerősének
Fotó: Somogyi Tibor
Gémesi Irén (1940-2022)

Érsekújvárott született 1940. június 29-én és a tanári pályát választotta. A pozsonyi pedagógiai gimnáziumban érettségizett 1958-ban, majd 1964-ben levelezői szakon elvégezte a nyitrai Pedagógiai Főiskola magyar–szlovák–zenei nevelés szakát. De már 1958-től az érsekújvári magyar általános iskolában tanított.

1980-ban lett a Szlovák Rádió magyar adásának munkatársa. Elsősorban ifjúsági műsorokat szerkesztett (Kölyökvilág) és gyerekekkel, pedagógusokkal készített interjúkat. Közreműködött az általános iskolák alsó tagozatosainak szánt műsorok készítésében is. Az 1989-es rendszerváltást követően pedagógiai és zenei témájú beszélgetéseket készített a Pátria Rádió hétköznapi és hétvégi élő műsoraiba és gyakran tudósított a Csemadok által szervezett zenei rendezvényekről.

Csirike nyugalmat árasztó kedves hangjával belopta magát kollégái szívébe is. Őket általában „kicsimnek” szólította, de senkit nem illetett hangos szóval még olyankor sem, amikor oka lett volna rá. Sajnos nem volt saját gyermeke, de mindig nagy szeretettel beszélt testvérei és a rokonok gyermekeiről és szívesen kérte mikrofon elé a különböző rendezvényeken és versenyeken közreműködő tanulókat, tanáraikat. Pedagógusi elkötelezettségét újságíróként sem tagadta meg, munkáját Csáky Pál – akkor miniszterelnök-helyettesként – ezüst plakettel ismerte el 2004-ben.

Nyugdíjasként a Pozsonyi Casinónak is aktív tagja lett, sokszor ő intézte a vendégek meghívását és elszállásolását. Sajnos utolsó éveit beárnyékolta egyre súlyosbodó betegsége. Kedves Csirike, nyugodj békében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.