Elbúcsúztak a cseh csalogánytól

B. Vida Júlia , muzsa.sk 2019. október 12., 14:05

Ma délelőtt búcsúztak az október 1-jén elhunyt énekestől, Karel Gott-tól.

Fotó: TASR/AP

A Szent Vitus-székesegyházban 11 órakor kezdődött a búcsúztató szentmise, melyre csak a meghívottak jutnak be. A Dominik Duka prágai érsek celebrálta búcsúztatóra a cseh média információi szerint mintegy 4 ezer búcsúzót vártak.

Ma állami gyásznap van Csehországban.

A cseh kormány eredetileg úgy döntött, hogy állami temetést rendez Karel Gottnak. Miután kiderült, hogy ez a hatályos szabályok szerint nem lehetséges, és az énekes családja sem fogadta el, a kormánydöntést állami tiszteletadással járó temetésre változtatták.

Zúgtak a harangok Karel Gott lelki üdvéért

A cseh csalogánynak is nevezett Karel Gott gyászmiséje, melyet Dominik Duka prágai érsek celebrált, a Requiemmel kezdődött. A közvetlen családtagokon, feleségén és lányain kívül magas állami tisztviselők, Miloš Zeman, köztársasági elnök és Andrej Babiš kormányfő is részt vett a szertartáson, valamint Peter Pellegrini szlovák kormányfőt és Andrej Danko parlamenti elnököt is fel lehetett fedezni a gyászolók között, az első sorban. Rajtuk kívül a cseh kulturális élet jelentős alakjai, meghívottak vettek részt a gyászmisén.

Isten igéjét Eva Pilarová énekesnő olvasta fel, akit hatvanéves barátság fűzött az elhunythoz.

Márk evangéliumából a Jézus halálát felidéző rész hangzott el, majd Duka érsek szólt a megjelentekhez és a tévénézőkhöz. Felidézte Karel Gott alakját, aki tehetségének köszönhetően annyi embernek okozott örömet hangjával, dalaival és művészete által a világ megismerte a cseheket. Nagyvonalú ember volt, szívesen segített és szerette az embereket, családját. Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek, mondta az érsek, utalva arra, hogy a bársonyhangú énekes ennek szellemében élt egész életében.

Dagmar Havlová és Jiří Bartoška színészek olvasták fel a könyörgéseket,

kérve az Urat, segítse meg az elhunyt családját és bocsássa meg minden bűnét.

Lucie Bílá az orgona karzatán énekelte az Ave Mariát,

akihez a kórus is csatlakozott. A szentmise során Eva Urbanová és Štefan Margita operaénekes az éneklésével búcsúztatta az elhunytat.

A szentmise végén Jiřina Bohdalová, a cseh színészet nagyasszonya szólt a gyászolókhoz, akit maga a Maestro kért fel a beszéd elmondására.

Felidézte Gott alakját, aki egy intelligens, udvarias ember volt. Tiszta lelkiismerettel, dolgait elrendezve távozott. Nehéz búcsúzni Kareltől, hisz igazi emberi értékeket közvetített, sok emberben hagyott nyomot művészetével, hangsúlyozta. Nagyot alkotott, örömet és életkedvet adott az embereknek, dalaival generációkat kötött össze. „Szeretlek, és nem vagyok ezzel egyedül”, zárta beszédét a színésznő.

Ezt követően Gott kezelőorvosa olvasott fel egy zsoltárt, majd megszentelték az elhunyt koporsóját és meleg, emberi szavakkal végső búcsút vettek tőle.

Katonai tiszteletadás mellett katonák vitték ki a koporsót a székesegyházból az oldalbejáraton, miközben megszólalt annak legnagyobb harangja.

A koporsót a családtagokból álló gyászmenet kísérte és felcsendült az elhunyt Už z hor zní zvon (Fentről már szól a harang) című dala. A kint álló tömeg tapsa mellett szállították el a helyszínről Karel Gott koporsóját.

0 HOZZÁSZÓLÁS