2022. november 8., 07:56

Dunaszerdahelyen muzsikált a Canarro

A Dunaszerdahely Táncklub szervezésében 2022. november 5-én a Csallóközi Múzeumban került sor a Canarro zenekar és vendégük, Steve Mitchell fellépésére.

Canarro
Médialapozó
Fotó: Lacza Gergely
Canarro

A budapesti manouche swing formáció nemrég jelentette meg New York–Párizs–Budapest című albumát, és a dunaszerdahelyi koncerten ebből is hallhattunk ízelítőt. Kis késéssel el is kezdődött a koncert a nem túl nagy létszámú, de annál lelkesebb, a reakciókból ítélve vájtfülű közönség legnagyobb örömére.

Szakál Tomiék a legnagyobb tapsokat a tüzes ritmusú Django Reinhardt örökzöldekért kapták, de a melankolikusabb, olykor magyar nyelven előadott sanzonszerű szerzemények is nagy sikert arattak. A kissé hosszúra nyúlt szünet után még egy kis táncoktatásra is sor került, a második körben a dunaszerdahelyi táncosok körében már régi ismerős Steve Michell is csatlakozott az öt hangszereshez (Sidoo Attila – gitár, Szakál Tamás – hegedű/ének, Marosi Zoltán – harmonika, Jakab Viktor – gitár, Soós Márton – bőgő).

szakal-tamas
Fotó:  Lacza Gergely
Szakál Tamás

A fellépés előtt Szakál Tamás, a zenekar vezetője válaszolt pár kérdésemre.

Úgy értesültem, hogy a zenekar tagjai annak idején budapesti kávézókban és tangó esteken ismerték meg egymást. Nyilván nemcsak szórakozni mentetek oda.

– Pagonyi András harmonikással kezdtük el a muzsikálást, de a történet igazából utcazenéléssel kezdődött, s onnét keveredtünk el tangó táncházakba. Az egyikben ismerkedtünk össze Jakab Viktorral, aki akkor még basszusgitáron játszott tangó és flamenco stílusban, de közben már gitárral a kezében barátkozott a manouche swinggel, ami nagyon megtetszett neki. Viktoron keresztül jutottunk el a szólógitárosunkhoz, Sidoo Attilához is, majd csatlakozott Soós Marci, aki egy diplomás jazzbőgős, hiszen ő elvégezte az Akadémiát. Igazából azonban autodidakták vagyunk, mivel ezt a stílust szóló hangszerekre nem tanítja senki.

Személy szerint téged hol és mikor szólított meg ez a zenei stílus?

– Én is Viktornak köszönhetem, ő mutogatta nekem, hogy ki volt Django és milyen zenét csinált, és amikor Stéphane Grappelli hegedűjátéka is megszólalt, az végérvényesen megfogott.

szakal_tamas
Fotó:  Lacza Gergely
Szakál Tamás

Mikor lobbant fel az első szikra, mikor került sor az első összekacsintásra, amikor elhatároztátok, hogy igen, ti most már nagyon sokáig együtt fogtok muzsikálni?

– Igazából ez spontán alakult ki. A kezdetek kezdetén tulajdonképpen mindenfélét játszottunk, kicsit jazzt, kicsit bossa novát, kicsit sanzont, kicsit népies muzsikát, de konkrét stílusunk nem igazán volt. Egy ma már nem létező belvárosi kis kávézóban történt az eset, ahol rendszeresen játszottunk: a megbízott üzletvezető azt ígérte, hogy majd a hónap végén kifizeti a gázsinkat. Egyszer ki is fizette, de a következő hónapban meg egyszerűen lelépett. Nem volt kellemes, mégis, itt olyan élményekkel gazdagodtunk, amelyek még jobban összekötötték a zenekari tagokat. Például Marci révén ekkor építettünk be tudatosan bőgőst a zenekarba. Amikor csatlakozott Viktor, kinyílt ez a swing ajtó, és ez eluralta a zenekar repertoárját, Sidoo Attila a belépésével pedig megpecsételte ezt a vonalat.

Frissen megjelent lemezeteken már a markáns Canarro manouche swing stílus szól. Vendégeket is felkértetek erre az albumra.

– Igen, a Fonó Records által kiadott New York–Párizs–Budapest című lemezünk már az aktuális felállásra épül, azaz harmonika, bőgő, hegedű és két gitár szólal meg. Saját szerzeményt is énekelek, de ezenkívül felkértük Báró Maszkurát, azaz Bíró Szabolcsot, aki két dalban közreműködik, illetve Orbay Lilla és Caussanel Izabella dzsessz énekesnőket, akik két szólamban énekelnek.

canarro-new-york-parizs-budapest
Fotó:  canarro.hu
Canarro: Nem York-Párizs-Budapest

Hogyan alakul a zenekar jövője?

– Hát ez most nagyon érdekes, mert a fűtési kalamajka miatt sok helyet bezárhatnak, de azért próbálunk túlélni. A canarro.hu holnapunkon nemcsak szemlélődni és hallgatózni lehet, hanem speciális tartalmak is találhatók, amelyeket meg is lehet vásárolni virtuális vagy egyéb formában. Ezekhez ingyenes koncertbelépőket ajándékozunk a vásárlóknak, vagy kedvezményesen juthatnak be egy fellépésünkre. November 12-én épp Maszkurával koncertezünk a budapesti Gödör klubban, decemberben pedig a Bordó Sárkány zenekarral lesz közös estünk a Fonóban.

Canarro - Viszlát Kedves
canarro-new-york-parizs-budapest
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.