Csodát művel a hangszersimogató

Horváth Szomolai Andrea 2019. május 14., 20:04

Hangszersimogató körútra indul az Ördöngős Zenetanodával a dél-komáromi Horsa István. A Cseperedő programhoz tartozó Énekes óvoda keretén belül a kisgyermekek közös népi muzsikálás élményével, a hangszerekkel, dallamokkal való ismerkedés útján sajátíthatják el a magyar népzenei anyanyelvet. 

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Cseperedő programhoz tartozó Énekes óvodai foglalkozásokat tartó intézmények üdvözölhetik körükben a Halmos Béla vándor-díjas prímást, Horsa Istvánt, aki az Ördöngős Népzenetanoda vezetője. A népzenetanítás elismert felvidéki szakembere több állomásos hangszersimogató körutat tesz elsősorban a Mátyusföldön és a Csallóközben, hogy a muzsikálás örömét adja át a legkisebbeknek.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A turné első állomásán, május 14-én a nagymácsédi óvodások próbálhatták ki a zenetanoda hangszereit, és örömzenélhettek együtt Horsa Istvánnal, aki interaktív zenés ismeretterjesztő előadást tartott a kicsi gyerekeknek. Az óvodások lelkesen és szívesen kapcsolódtak be a játékos népzenei oktatásba, minden hangszert kipróbáltak, a közös muzsikálás és a zenei kísérettel való kánon-éneklésben is remekeltek.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

„A magyar népzene gazdagsága páratlan a világon, számtalanszor rádöbbentem arra is, hogy ez a muzsika hihetetlen energiákat szabadít fel a zenélőben és a hallgatóságban is. Nemcsak azért kellene minél több emberrel megismertetni, mert nemzeti kincsünkről van szó, hanem egyszerűen azért is, mert a zenetanulás ezen ősi, ösztönös formája, illetve az együtt muzsikálás élménye mindenkinek örömet visz az életébe” – vallja Horsa István, aki különleges egyéniségével, a népzene iránti lobogó szeretetével és a népzenetanoda hangszerparkjával minden gyermeki szívet levett a lábáról.

Horsa István elmondta portálunknak, a hangszersimogató egy rendkívül különleges előadás, sok-sok népi hangszerrel fűszerezve.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Úgy tanítom a népzenét, ahogy a zene mindig is átöröklődött, hallás és megfigyelés útján, nem kottából

– mondja a népzenész, aki a hangszersimogatókor elhozza az összes hangszert, bemutatja rövidke történetüket és megszólaltatásuknak művészetét. Előkerül a kecskeduda, a hegedű, az ütőgardon és a nagybőgő is, majd a gyerekek is kipróbálhatják azokat. A simogató programnak van egy közös örömzenélős része is, amikor a prímás hegedűvel kíséri a gyerekek ritmushangszeren való zenélését.

Az Ördöngős Zenetanoda vezetője szerint a népzene mindannyiunkba bele van programozva, és kell egy élmény, ami beindítja a folyamatot. Azért tartja fontosnak, hogy már kiskorban megtapinthassák a gyerekek a hangszereket, mert lehet pont ez lesz az az élmény, amely alapján a gyermek majd elindul a későbbi zenetanulás útján.

Egy kisgyermeket szerintem nem lehet tanítani, az egyedüli minta az, hogy lássák, hogy van valaki, aki zenél. Azt szoktam mondani, hogy énekeljenek és táncoljanak sokat otthon

-teszi hozzá Horsa István.

Az Énekes óvoda program keretén belül Horsa István május 15-én a felsőszeli óvodásokkal találkozik. A június hónapban a peredi, a nagyfödémesi és az ipolysági magyar óvodák gyermekei simogathatják a hangszereket.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

0 HOZZÁSZÓLÁS