2021. október 17., 14:51

Becse Szabó Ilona a Harmónia-közönségdíj által is érzi hallgatósága szeretetét

Az október 16-án a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban megrendezett Harmónia-díjátadó gálán a közönségdíjnak a Komáromban született, korábban Gútán is élt, s a családjával jelenleg Naszvadon lakó, Becse Szabó Ilona opera- és operetténekes örülhetett. A háromfelé osztódott szavazatoknak hozzávetőleg a felét ugyanis ő kapta. Miután fogadta a megérdemelt gratulációkat, szívesen nyilatkozott portálunknak.

A díjazott énekművész a gálaest utáni fogadáson
A díjazott énekművész a gálaest utáni fogadáson
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Az általam is képviselt opera és operett műfajnak megvan a saját válogatott rétegközönsége, amely azokat szereti, mégis szinte hihetetlennek tűnt, hogy hármunk (Derzsi György, Jóvilágvan zenekar) közül rám szavaztak legtöbben. Nagyszerű érzéssel tölt el az, hogy sokan szeretnek, amit ezúton is köszönök, s a továbbiakban is igyekszem megszolgálni a bizalmat. Talán ez annak is köszönhető, hogy a Covid-19 pandémia alatt tartott online koncertek, például a Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából kiészített virtuális gálaműsorunk során azok is megismerhettek, akik talán korábban még nem voltak a koncertjeimen. A kapott támogató voksok azt jelzik, hogy e zenei műfajoknak szintén nagy létjogosultságuk van, s nekem is érdemes azokkal foglalkoznom“ – mondta az örömből való felocsúdása után az újdonsült Harmónia-közönségdíjas művész.

Hozzátette: az egyik meglepetés a másik után érte, és csak fokozatosan tudatosult benne a „Harmónián“ elért sikere.

Ahogy a másik két jelöltet, úgy engem is Lakatos Róbert VMK-igazgató egy nagyon szépen megfogalmazott e-mailben értesített a jelölésemről, amin meglepődtem. A másnapi személyes találkozásunkkor meg is kérdeztem tőle azt, hogy a díj kuratóriuma komolyan beválasztott-e a jelöltek közé, s mosolyogva válaszolta, hogy a legkomolyabban gondolták ezt. Már ez is nagyon megtisztelő volt, hogy egyáltalán méltónak találtak a Harmónia-díjra. A meglepetésemet az is okozta, hogy ezen az eseményen a korábbi években többnyire a könnyűzene képviselőit díjazták."

Persze, akadtak olyan kivételek is, mint tavaly a rozsnyói Farkaš Árpád zongoraművész, aki az idei gálán a triójával együtt csodálatosan muzsikált nekünk, valamint a tavalyi közönségdíjas, Sárközi Pál Dunaszerdahelyről, aki szintén a zenekarával szerzett nagyszerű perceket a közönségnek. Amikor egy hónap elteltével mindhármunkról elkészítették a médiába és a gálára is szánt videófilmet, akkor már tényleg elhittem, hogy bekerültem a rangos, erős mezőnybe“ – idézte az előzményeket.

Kifejtette, hogy nagyon tud örülni a bel- és külföldi szakmai díjaknak és a közönség ekképp megnyilvánuló szeretetének, valamint a barátai sikereinek is.

„Eleve úgy álltam hozzá a Harmónia-díjhoz és - közönségdíjhoz, hogy ha majd azokat bármelyikünk is kapja, az eddigi munkásságával kiérdemelte. Mi tagadás, Derzsi Gyuri barátomnak nagyon szurkoltam, amit a saját közönségdíjam átvételekor elfelejtettem kimondani, hirtelen annyira meghatódtam. Megérdemelte a díjat, mert nagyon szeretetre méltó ember, akiben az eddigi sikerei ellenére is megvan a jóadag szakmai alázat. Sokszor, szeretetteljes kapcsolatban léptünk fel együtt, s arra is büszke vagyok, hogy a budapesti Madách Színházba fogják bemutatni a Kazinczy, a tizenötödik című musicaljét, ami nívós szakmai elismerést jelent, s a nevét még nagyon sokan jó értelemben fogják emlegetni. Persze, a saját közönségdíjamat – a szép díszoklevelet ugyancsak nagyra becsülöm, hiszen azt azoknak köszönhetem, akiknek már évek óta jó szívvel énekelek. Ez pedig fantasztikus érzés!“ – fejtette ki az énekművész.

A friss Harmónia-közönségdíjas művész egy korábbi komáromi fellépése során
A friss Harmónia-közönségdíjas művész egy korábbi komáromi fellépése során
Fotó:  Ethey Katz

Azt is elárulta: sosem volt valamelyik hazai társulat állandó tagja, ahelyett inkább folyamatosan több intézménybe egy-egy konkrét szerep szólítja-vonzza őt.

„A házasságkötésem előtt Besztercebányáról kaptam társulati tagságra szóló felkérést, de annál a szerelem erősebbnek bizonyult, ezért nem fogadtam el. Ahelyett úgy döntöttem, hogy szabadúszóként haladok tovább a pályámon – a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház, a Kassai Állami Színház és a Besztercebányai Állami Opera vendégművészeként hallhat-láthat a közönség. Sokat utazgatom, s a darabok betanulásakor előfordul, hogy hat hétig Kassára kell visszajárnom, miközben a hétvégeket odahaza, Naszvadon töltöm“ – tudtuk meg.

Örömmel nyugtázta, hogy azok közül is, akik hozzá hasonlóan elvégezték a pozsonyi Zeneművészeti Főiskolát, csak kevesen mondhatják el, hogy mindhárom intézményben énekelhet(n)ek, miközben Prágában, Brünnben is felléphetett.

„Szeptemberben Besztercebányán Marica grófnő szerepében lubickolhattam, s már vár rám Pamina szerepe Mozart Varázsfuvolájában – ez alkalommal azonban nem a mű eredeti, német nyelvén, hanem szlovákul fogom azt végigénekelni. Ez egy újfajta, érdekes kihívás lesz, aminek igyekszem majd megfelelni. A hazai magyar híveim gyakran kérdezgetik, hogy valamelyik darabot, így a közkedvelt Lehár-operettek egyikét vagy Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét mikor adjuk már elő magyarul. Sajnos, ilyenkor nemmel kell válaszolnom, de ha az időm engedi, hiánypótlásként szívesen lépek fel magyar nyelven azok részleteivel, aminek ékes bizonyítéke volt a Lehár-gálaműsor és egy másik online összeállítás, valamint a nyári koncertem is“ – nyilatkozta a Ma7-nek adott interjúja végén Becse Szabó Ilona, aki ezúton is megköszönte a kapott szavazatokat!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.