2018. szeptember 24., 17:35

Bacsó Mátyás zongoraművész szülőfalujában adott koncertet

Szeptember 21-én, pénteken került sor Nyárasd 905 címmel Bacsó Mátyás zongorakoncertjére a nyárasdi kultúrházban. Az esemény a XII. Ars Sacra Fesztivál keretében valósult meg.

Bacsó Mátyás zongoraművész
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

Az Egyesült Királyságban élő 37 éves Bacsó Mátyás felvidéki magyar zeneszerző és díjnyertes zongorista. Szerzeményei a modern komolyzene kategóriába sorolhatóak be, művei magukkal ragadják a hallgatót, meditatív zenéje az emberi lélek mélységeibe vezet.

A nyárasdi hangverseny egy koncertsorozat egyik állomása volt. Előző nap lévai Reviczky Házban, majd a következő napokon a visegrádi Keresztelő Szent János Plébániatemplomban és a budapesti Alexandriai Szent Katalin Templomban adott további koncerteket.

Nyárasdon saját szerzeményei és a legújabb lemezén megjelenő darabok mellett Gershwin híres Kék rapszódiájának eredeti zongoraváltozata is elhangzott. Az előadás második felében pedig magyar könnyűzenei összeállítással szórakoztatta a közönséget. Ebben a második részben többek között felcsendültek a művész által nagyon kedvelt Máté Péter dalok, de eljátszotta és elénekelte a Szülőföldemen című nagyon ismert saját szerzeményét is. Az előadás végén a közönség állva tapsolta meg Bacsó Mátyást. A koncert után megvásárolható volt a legújabb, Motívumok c. lemeze, a befolyó bevételt a nyárasdi római katolikus templom javára ajánlotta fel a zongoraművész.

Bacsó Mátyás műszaki tanulmányai során környezetmérnöki diplomát szerzett, de gyerekkorától fogva tudta, zenész lesz. Elbeszélése alapján tekervényes úton jutott el odáig, hogy ma már főállású zenészként dolgozik. Ezt itthon nem sikerült elérnie, úgy hozta a sors, hogy Angliában viszont igen.

2007-ben benevezett a Csillag születik tehetségkutató versenybe, bejutott az első ötvenbe. „A zsűrinek az énekem tetszett, az viszont nem, hogy elbújok a zongora mögött és nem állok ki a színpad közepére. De már a tehetségkutató előtt is éreztem magamban valami indíttatást, hogy kimenjek külföldre. Úgy éreztem, hogy engem ott valami vár. Úgy döntöttem, ha sikeres leszek a versenyen, maradok, ha nem jön össze, kimegyek. Nem jött össze, mentem.“

Az angol nyelvvizsga után zeneművészeti főiskolán folytatta tanulmányait az Egyesült Királyságban. Mára sikeres zongoratanár, előadóművész és zeneszerző. Mindezek mellett egy színitanoda zenei rendezője is.

Angliában megtalálta élete párját, családot alapított, két kisgyermek boldog édesapja. A kérdésre, tervezi-e a hazaköltözést, így válaszolt: „Pillanatnyilag nem tervezem, hogy visszatérek, de azt se terveztem, hogy Angliában fogok letelepedni. És emlékszem arra az időre, mikor azt mondtam, hogy én soha nem mennék ki, most pedig mégis ott vagyok, 11 éve kint élek. Egy fantasztikus feleséget találtam, mikor megláttam, rögtön tudtam, hogy ő az igazi. Ezért gondolom, hogy az élet engem ezért is vitt ki Angliába, hogy őt megtaláljam. Nagyon szeretek ott élni, boldog vagyok, nagyon sok barátom van.“

Az itthoni közönség a jövőben rendszeresen láthatja és hallhatja a művészt, hiszen évente legalább egyszer szeretne a mostanihoz hasonló koncertkörutat tartani szülőföldjén.

Fotó:  Szabados Kati

Bacsó Mátyás zongoraművész
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.