2023. augusztus 16., 15:29

Az öreg vidéki fiúk lélekben mind fiatalok - KÉPEKKEL

A feldolgozásokat játszó csallóközi Old Country Boys csupán hatéves múltra tekint vissza, a csapatot azonban sokat látott, tapasztalt zenészek alkotják. Egy hete csíptem el őket a Dunaszerdahelyi Nyár rendezvényén való fellépésük előtt.

old-country-boys-nemeth-tibor-05
Galéria
+14 kép a galériában
Old Country Boys
Fotó: Németh Tibor

A dunaszerdahelyi és környékbeli zenészekből álló formáció 2017-ben alakult, zenéjüket a country mellett a tagok saját ízlésvilága határozza meg, s ez alapján döntik el azt is, hogy milyen szerzeményeket tűznek a repertoárra. A csapatot Németh Emil (billentyűs hangszerek), Mondok László (szólógitár), Hervay József (ritmusgitár), Blaskovics Barnabás (basszusgitár), Fehér Tamás (dobok) és Drevenka Árpád (énekes) alapították.

old-country-boys-01
Old Country Boys
Fotó:  Lacza Gergely

A zenekarvezető Németh Emil elmesélte, hogy a Covid-járvány idején nagy volt a fluktuáció a zenekarban, de 2023 elejére sikerült stabilizálni a felállást. 2020-ban Hervay József helyett Johancsik Sándor érkezett, a basszusgitáros pedig Derzsi Simon lett, akit 2021 őszén Csémi László váltott és csatlakozott egy hegedűs-gitáros-szájharmonikás, Boráros Pál. Egy évre rá a dobos posztján történt változás, Fehér Tamás helyére Banyák Nikolas érkezett, de vele nem koncertezett a zenekar, ugyanis 2023 tavaszán Gútai Péter váltotta őt, aki a hetvenes években az MGT sorait erősítette, most pedig az E.T. Bandben is muzsikál. Ekkor Johancsik Sándor helyére az egyik helyi zenész legenda, Érsek Rezső érkezett, mivel Sándor betegsége miatt nem tudta vállalni a fellépéseket. Érsek Rezső annak idején a zenekarvezető Németh Emillel a Koráb zenekarban játszott Fehér Lajos és Drahos György mellett.

old-country-boys-07
Németh Emil
Fotó:  Lacza Gergely
„Ahogy fejlődött a zenekar, úgy cserélődtek a tagok, és azt is szem előtt kellett tartanunk, hogy mindig olyan ember kerüljön a csapatba, aki mindjárt be tud lépni, nem kell tanítgatni, mert a „szekérnek” haladnia kell. Az alapítók közül végül hárman maradtunk a jelenlegi felállásban: Árpi, Laci és jómagam”,

mesélte Németh Emil.

old-country-boys-04
Drevenka Árpád
Fotó:  Lacza Gergely

A zenekar a műfajon belül elmegy a falig, sőt, néha ki is kacsingat a country stílusából.

„Ezt én inkább örömzenének nevezném, amikor a régi »harcosok« így összeállnak. Többek között játszunk 100 Folk Celsius-számokat, Bojtorján-dalokat, Fonográf-szerzeményeket, de közülük sem mindenki foglalkozott kizárólag a country-val”,

véleményezte a zenekar stílusát Drevenka Árpád.

old-country-boys-03
Mondok László
Fotó:  Lacza Gergely
A külföldi zenekarok dalait általában Árpi javaslára építjük be a programunkba. Ezekre magyar dalszövegeket is ír, hogy a közönség jobban tudjon velük azonosulni”,

tette hozzá a zenekarvezető.

old-country-boys-02
Érsek Rezső
Fotó:  Lacza Gergely
Ezek nem tisztán lefordított szövegek. Én úgy mondanám, hogy ami bennem akkor megszületik, arra a dallamra, azt írom meg. Olykor valamilyen hasonlóság van a kettő között, máskor teljesen más lesz a szöveg”,

ecsetelte a frontember.

old-country-boys-05
Boráros Pál
Fotó:  Lacza Gergely

Az átvett dalok közül a Creedence Clearwater Revival vagy Johnny Cash dalai a legnépszerűbbek a zenekarban. Árpádnak vannak saját szerzeményei is, de elmondása szerint még annyira friss a zenekar, hogy egyelőre nem érzi annak a fontosságát, hogy ezeket a dalokat beemeljék a koncertprogramba, és talán a stílus szempontjából sem illenének ide annyira.

old-country-boys-06
Csémi László
Fotó:  Lacza Gergely
Az együttes az utóbbi hónapokban „belecsapott a lecsóba”, sűrűn próbálnak és augusztusban öt fellépést is megejtettek. Legközelebb augusztus 26-án Ekecsen és 29-én Pozsonyeperjesen lépnek fel.
old-country-boys-08
Gútai Péter
Fotó:  Lacza Gergely
old-country-boys-nemeth-tibor-01
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.