2022. október 11., 13:05

Az idei kanadai 1956-os megemlékezéseken is fellép Zsapka Attila

Tegnap még a KJSZ Benkő Géza Stúdiószínpadán megtartott VersZeneMűhely-klubesten beszélgetett a versek szeretetéről és Nagy László költészetéről Gál Tamással, majd a közönségnek a Jászai Mari- és Deszka-díjas színművésszel - színidirektorral, Kiss Szilvia színművésszel és más jeles zenészekkel együtt katartikus élményt nyújtottak a költő azonos című versciklusára épülő, Rege a tűzről és jácintról című zenés-irodalmi előadásukkal. Mire a podcast-sorozatuk újabb része felkerül a „műhelyük“ YouTube-csatornájára, Zsapka Attila már a kanadai magyar közönséget igyekszik meghódítani az Énekelt versek című műsorával. 

Az idei kanadai 1956-os megemlékezéseken is fellép Zsapka Attila
Galéria
+1 kép a galériában
A közelgő kanadai turné plakátja
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A hétfő este hosszasan zúgó tapsvihar után az október 21-én kezdődő kanadai vendégszerepléséről beszélgettem az Udvardon élő Zsapka Attila énekes, gitáros, dalszerzővel, a Kor-Zár együttes közkedvelt alapító tagjával, akinek a közelgő "missziós" turnéval egy nagy álma válik valóra.

Az idei kanadai 1956-os megemlékezéseken is fellép Zsapka Attila
A katartikus élményt nyújtó Rege a tűzről és jácintról című zenés-irodalmi előadás egyik részlete
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Tíz nap múlva vélhetően már a tengerentúli facebookos bejegyzéseidet olvasgathatjuk. Kérlek, áruld el, kiknek köszönheted a kanadai meghívásodat?

Elsősorban egy hajdani színházi embernek, Bede Fazekas Zsoltnak, aki még az „átkosban“ a táncosnő párjával együtt, Győrből vándorolt ki Kanadába. Miután a rendszerváltás után megnyíltak az államhatárok, gyakran utaztak vissza, Magyarországra. Nagyon szereti a verséneklést, ezért szívesen jelent meg olyan fesztiválokon, ahol e rétegműfaj képviselőivel találkozhatott. Korábban a Kor-Zár együttessel mi is részesei lehettünk az Ötágú Síp elnevezés produkciónak, amit még a néhai Dinnyés József daltulajdonos álmodott meg, rendszeres fellépési lehetőséget nyújtva a Kárpát-medence verséneklőinek. Nos, onnan Zsolt több hajdani szereplőt hívott meg kanadai turnéra, s nekünk is megígérte, hogy majd minket is felléptet a tengerentúlon.

Amikor a Covid-pandémia elején Huzella Péter, a Kaláka együttes tagja beindította a szobakoncertjeit, Zsolt felajánlotta nekem azt, hogy ha csatlakoznék ehhez a karantén-átvészelést segítő sorozathoz, akkor a saját csatornáján az én műsoromat is szívesen bemutatná.

Persze, szívesen mondtam igent, ekképp megújítva - erősítve a kapcsolatunkat. Idén tavasszal pedig a Parameter Gondolat Ambulancia nevében pályázott a koncert-körutamra, s örömmel tudatta velem a jó hírt, hogy mivel elnyerte a Bethlen Gábor Alap támogatását, október 20-án a családommal együtt utazhatom Kanadába. Ezzel nagy álmom teljesül, hiszen régóta szerettem volna bemutatkozni az ottani magyar közönségnek.

Hol mindenütt népszerűsíted majd a magyar verseket, s jut-e időtök a nevezetességek megtekintésére, kirándulásokra?

Október 20-án utazunk, s 21-31. között majd Torontóban, Ottawában, Montrealban, Hamiltonban, Windsorban, Cambridge-ben és Wellandban lépek fel, november elsején pedig jövünk vissza. Mivel az idő alatt tartják az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról való megemlékezéseket, azokon témábavágó, megzenésített versekkel, dalokkal léphetek fel. Például a 66. évforduló napján éppen Montrealban erősíthetem a kivándorolt magyarok nemzettudatát. Továbbá több önálló estem is lesz, amelyeken az eddigi munkásságomból nyújtok majd válogatást. Köztudott, hogy idehaza is szívesen szerepelek iskolákban, odaát pedig a vasárnapi és délutáni „magyar iskolákban“ a Csiribik című gyermekkoncertem részleteit hallhatja majd a diákság.

A koncert a zenekarommal együtt 2019-ben készített, Csiribik című album dalaira épül, olyan neves költők szellemes és mókás gyermekverseivel, mint Keszeli Ferenc, Kulcsár Ferenc, Z. Németh István, Gál Sándor, Romhányi József, Simkó Tibor és mások.

A közönséget is megénekeltetném, bár ahogy Zsolt jelezte, akadnak olyan gyerekek, akik alig tudnak magyarul beszélni. Emiatt ez még nagyobb kihívást jelent nekem. Elég intenzív lesz a körutunk, de Zsolt megígérte, hogy útközben megmutatja a nevezetességeket. Talán arra is marad időnk, hogy a párom ott élő rokonait meglátogassuk.

Milyen közönségre, fogadtatásra számítasz?

Nagyon igényes hallgatóságra számítok, amelyet Zsolt is folyamatosan nagyon tehetséges, jeles magyar művészekhez szoktatott. Emiatt még nagyobb megtiszteltetésnek érzem azt, hogy engem is méltónak talált a szereplésre. Kicsit izgulok, de bízom abban, hogy az ottani magyar közösségek is kedvelik a lélekemelő dalokat, verseket, s időnként velem együtt éneklik majd a refréneket. Persze, mindig a csillagok állásától is függ, hogy az előadó éppen milyen formában van, és hogyan tudja megfogni a hallgatóságát. Talán a megemlékezések sajátos hangulata is hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerüljön megérintenem a szívüket. Ha akarjátok, a hazatérésem után a Ma7 olvasóinak is szívesen beszámolok a kanadai történésekről, az átélt élményeimről.

Az idei kanadai 1956-os megemlékezéseken is fellép Zsapka Attila
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.