2022. szeptember 25., 17:07

Lelki feltöltődés Zsapka Attilával

Zsapka Attila énekes, gitáros, dalszerző szeptember 12-től újabb közreműködőkkel, a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán folytatja a májusban beindított VersZeneMűhely című sorozatát. A klubest felvételeiből összeállított  podcast a YouTube-videómegosztón is követhető.

Zsapka Attila
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Múlt hétfőn online kapcsolásban beszélgetett az életéről, verseiről azzal a szombathelyi költővel, Böröczki Mihállyal, akinek már három tucat versét zenésítette meg. A „nehéz az út, de járható” mondattal is jellemezhető, másfél órás klub-esten Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész olvasta fel több versét, Attila pedig a saját zenéjével párosított műveiből adott elő néhányat.

Külön említést érdemelnek a költő által a szüleiről, szülőföldjéről, szerelemről, hivatásról megosztott gondolatai, életbölcsességei.

– E sorozatunk indítását április 11-re, a költészet napjára terveztük, de aztán csak májusban, az első podcastben beszélgettem József Attila költészetéről Varga Emesével, a Jókai Színház művészeti vezetőjével, a költő rajongójával. Aki még nem látta, ám szívesen megnézné, keresse fel a VersZeneMűhely nevű YouTube csatornát, ahová dalpremierek és vers-megzenésítések is felkerülnek. A folytatás pedig szeptember 12-én indult, s karácsonyig havi egy alkalommal a Benkő Géza Stúdiószínpadán közönségtalálkozók lesznek. A klubestek szerkesztett változatát mindig a következő héten tesszük fel e YouTube-megosztóra – nyilatkozta Zsapka Attila. Azt is elárulta, hogy Böröczki Mihály költőt bő egy évtizede ismeri.

Zsapka Attila

 – Joós Tamás, magyarországi vers-éneklő a szombathelyi Oladi Művelődési Központban rendezett dalostalálkozókat. Az egyiken valamennyi szereplőt, köztük engem is megajándékozott a Vesszőfutás című Böröczki-kötettel. Odahaza lapozgatva úgy tűnt, hogy a versek szinte maguktól „énekelnek”, mert a szerzőjüknek felettébb fontos a ritmus és a dallam. Nagyon megérintettek, így többet megzenésítettem, s demókon elküldtem a költőnek, kikérve a véleményét. Elnyerték a tetszését, s indítványozta a személyes beszélgetésünket, aminek megörültem. Azóta többször találkoztunk, s bár nem számoltam össze, de már közel 40 versét zenésítettem meg. Mivel 75 évesen már nem túl mobilis, a tervezett személyes jelenléte helyett csak online kapcsolásban vett részt a klubestünkön.  

Október 10-én lesz a legközelebbi klubest. Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész egyik kedvencét, a Rege a tűzről és Jácintról című Nagy László-költeményre épülő zenés-irodalmi összeállításukat újítják fel, a színházigazgató és Kiss Szilvia színművész közreműködésével.

Novemberben Laboda Róbert költő-slammer és Emmer Péter gitáros dalszerző Petőfi-emlékműsorral rukkol elő, amelyben nemcsak megzenésített Petőfi-versek, hanem a Robi által, Petőfi témái nyomán, írt szövegek is helyet kapnak, hiszen a lánglelkű költő sorai ma is időszerűek. Decemberben József Attila verseit szlovákul, Ján Smrekét pedig magyarul, megzenésítve adják elő Emmer Péterrel. A kétnyelvű összekötő szöveget Garajszki Margit dramaturg írja és tolmácsolja.

 – Az összeállításainkat több helyen szeretnénk bemutatni, s a podcastjeink is költők, verséneklők bevonásával folytatódnak. Mindezzel népszerűsítve a verseket, amelyekre manapság is szükség van. Nem hagyjuk veszni a költészetet, s várjuk a további feliratkozókat a YouTube-csatornánkon.

Megjelent a Magyar7 2022/38.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.