2023. július 29., 19:57

Az E.T. Band zenekart nem a jóságos űrlény inspirálta

A dunaszerdahelyi és környékbeli muzsikusokból álló E.T. Band augusztus 3-án, 20 órától szórakoztatja közönségét a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren a Dunaszerdahelyi Nyár rendezvénysorozatának nyitányaként. Ennek apropóján beszélgettem a zenekarvezetővel, Hervay László „Enosszal”.

e.t.-band-a-jelenlegi-felallas_
Galéria
+12 kép a galériában
E.T. Band - a jelenlegi felállás
Fotó: E.T. Band facebook

Enoszt legtöbben az idén 40(!) éve létrehozott RAF-II zenekar alapító frontembereként ismerik, de az utóbbi évtizedekben az énekes más formációkban is felbukkant, melyek közül az egyik legnépszerűbb az E.T. Band. Az egész történet úgy kezdődött, hogy a Lábszky Olivér által életre keltett Lyukas Garas nevű felvidéki supergroup dunaszerdahelyi és környékbeli muzsikusai a csapat feloszlása után Enosz vezetésével folytatni kívánták azt az igényes szórakoztatást retró slágerekkel, amit a Lyukas Garas fémjelzett. Amíg azonban az előző csapat magyar slágereket adott elő, az E.T. Band külföldi szerzeményeket is beépített a repertoárjába. A zenekarvezető elképzelése szerint a mai napig ezeket a dalokat igyekeznek minél valósághűbben interpretálni, nem megbontva a szerzemények szerkezetét és hangulatát, azaz nem szeretnék senkinek sem megváltoztatni a dalát, de az előadás természetesen a saját stílusuk „szűrőjén” is keresztülmegy.

hervay-laszlo-enosz_
Hervay László Enosz
Fotó:  Lacza Gergely

Enosz, kik voltak az E.T. Band alapítói?

Ha jól emlékszem, Madaron játszottuk az utolsó bulit a Lyukas Garassal és hazafelé menet Gálffy Józsi (RAF-II), Hodosy Marianna (akkor Expired Passport), Kevicky Tünde (ma Opera Trio) és jómagam kitaláltuk, hogy összehozunk egy retró zenét játszó csapatot, amelynek a célja egyfelől a szórakoztatás lenne, másfelől pedig az, hogy minél többet játsszunk. Aki a zenei élet körforgásában van, az nagyon jól tudja – főleg itt a Csallóközben –, hogy ez nem egyszerű. Nem egyszerű játszani, nem egyszerű a zenekart „eladni”, de mi mégis belefogtunk és elsőként egy születésnapi bulit vállaltunk el. Derzsi Simon (Royal) lett a basszusgitárosunk, Derzsi Szabi (RAF-II) billentyűs hangszereken játszott és Gútay Péter (Royal) dobolt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Marianna csak kicsit később lett a zenekar tagja, és a nevünk is a két énekes miatt lett E.T. (Enosz és Tünde), nem pedig a kedves űrbéli lény miatt.

e.t.-band-korai-felallas
E.T. Band - a korai felállás
Fotó:  E.T. Band facebook

Pedig sokan azt gondolják, és nem „etének”, hanem „ítínek” mondják...

Van aki ennek, van aki annak mondja, de mi tulajdonképpen most már örülünk neki, hogy van ez a földönkívüli figura, ami végül is még egyfajta „kampányreklámja” is lehet a zenekarnak. Amikor Marianna érkezett Tünde helyére, akkor sem változtattunk nevet, és most ez már így is marad. Ott van a Magna Cum Laude dala, a Színezd újra, melyben azt éneklik, hogy „Ha téged sem hagy már hidegen az a marslakónak hitt idegen, aki tőled lehet az E.T., ha az ötödik pohár megszépíti.”

hervay-laszlo-enosz
Hervay László Enosz
Fotó:  E.T. Band facebook

Hogyan indult be a zenekar?

Abban az időben ún. „kocsmazenét” játszottunk, ami azt jelenti, hogy főleg a dunaszerdahelyi Zerda kocsmában és egyéb füstös helyeken játszottunk, amit akkor ugye még megengedtek. Lassan egyre ismertebb lett a csapat, de Szabinak 2016 környékén bejött egy külföldi ajánlat, elment egy óceánjáró hajóra zenélni, emiatt kilépett a zenekarból.

Helyette egy régi jó (zene)barátot szólítottunk meg, Bodó Zsoltit (Royal). Először Szabit pótolta, de végül teljes jogú tagja lett a zenekarnak és a mai napig ott van, aminek szívből örülök. Tünde is bejelentette, hogy ez neki sok, mert akkor kezdett el foglalkozni az Opera Trióval, és amúgy sem kedveli ezeket a füstös helyeket. Így ki mást szólítottunk volna meg, mint Józsi akkori feleségét, Mariannát? Ő ezt örömmel el is vállalta és nagyon sokáig a zenekar énekesnője volt. Petivel végül megszakadt a kapcsolatunk, ami egy kicsit az én „saram” is. Nagyon szeretem és tisztelem őt, csak valahogy úgy éreztem, hogy nem csinálja teljes erőbedobással a dolgokat, s mi egyszerűen többet akartunk. Így megváltunk Petitől és helyére Deák Ferenc „Fece” (RAF-II) érkezett. Ez így szépen működött egy ideig, a Covid beköszöntéig. Akkor minden gyorsan leállt, bár mi ezt nem éreztük meg annyira, mert nyáron feloldották a korlátozásokat, és mi a nyarat végigbuliztuk. Az első covidos év lement és a második év elején Marianna bejelentette, hogy mivel a munkája nagyon sok időt elvesz a szabadidejből és mellette a családja is ott van, így nem tudja folytatni velünk a zenélést. Fece közölte velünk, hogy neki nem igazán ez a zene a világa, így abszolút baráti módon elváltunk egymástól. Józsi Szeiff Attilát „Ateszt” (Szuperzöld) ajánlotta, aki egy évig bírta velünk. Mivel ezt 2021 áprilisában közölte velünk, kicsit rosszul érintett bennünket, mert júniustól már javában koncerteztünk volna. Szerencsére azonban adott volt Szabó Feri barátunk, aki a Simivel a Royalban együtt játszott (akkor már a Royal zenekar formálisan megszűnt), és mi kaptunk egy kész dobost, akinek nem volt probléma eljátszani azoknak a számoknak a 80%-át, amiket játszottunk, mert ismerte és tudta is játszani őket. Marianna helyett végül Szabó Barbara érkezett a zenekarba, aki egy fiatal énekesnő, és a mai napig ő van velünk.

e.t.-band-a-par-evvel-ezelotti-felallas
E.T. Band - a pár évvel ezelőtti felállás
Fotó:  E.T. Band facebook

Hány dal van a tarsolyotokban?

Közel 90 dal, ami azt jelenti, hogy egy hatórás programot le tudunk játszani szünetekkel. Egyre nagyobb kihívások elé állítjuk magunkat, mindig nehezebb és kompikáltabb dalokat választunk. Most már eljutottunk addig, hogy egy Queen-nótának bátran neki merünk állni. Súroljuk a határainkat, hogy mi az, amit bírunk vagy tudunk.
bodo-zsolt
Bodó Zsolt
Fotó:  E.T. Band facebook

Születésnapokat és lagzikat is vállaltok. Mennyire van igény erre a muzsikára, hiszen ilyen esetekben általában báli zenét vagy mulatóst rendelnek.

Az az érdekes, hogy egyre nagyobb igény van az olyan zenére is, amit mi játszunk. Mi kifejezetten hangsúlyozzuk, hogy retró zenét játszunk, tehát tőlünk ne várjanak semmiféle Aranyesőt.

derzsi-simon
Derzsi Simon
Fotó:  E.T. Band facebook

A Kislány a zongoránál határeset?

Az határeset, mert azzal nem lenne gond, de úgy működünk, hogy először ismertetjük a megrendelővel a repertoárunkat, és ha ez így a megrendelőnek megfelel, akkor nem változtatunk semmin. Ha csak részben tudjuk kielégíteni a megrendelő igényét, akkor egy DJ-t rendelnek mellénk.

Jó pár lagzit „lenyomtunk” így, de úgy is, hogy egyedül csak mi játszottunk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy utóbbi esetekben inkább a baráti körből való egyéneknek játszottunk. Érdekesség az, hogy a saját lányom esküvőjén is mi játszottunk. Akkor tombolt a Covid. 2020. szeptember 26-án volt az esküvő, és a lányomék megrendeltek egy magyarországi zenekart, de a koronavírus miatt nem tudtak jönni. A lányomnak mindjárt az elején felajánlottam, hogy ha gondolod, mi szívesen játszunk, azt mondta, hogy dehogy, inkább csak szórakozzak. De aztán egyre közeledett az esküvő dátuma, és nem volt zenekar... Így végül mégis mi játszottunk.

galffy-jozsef
Gálffy József
Fotó:  E.T. Band facebook

Tudtál szórakozni?

Nekem ez volt a szórakozás, de mellette másképp is tudtam szórakozni, tehát nem volt ezzel gond. A vőfély azt mondta, hogy ő még olyat nem élt meg, hogy egy örömapa végigzenélte a saját lánya esküvőjét, de ez volt a szép benne.

szabo-ferenc
Szabó Ferenc
Fotó:  E.T. Band facebook

Vannak „lekötött esküvőitek?

Nem mondom, hogy heti szinten, de igen. Augusztusban és szeptemberben is van egy-egy lekötött esküvős bulink.

Az E.T. Band esetében beszélhetünk távlati célokról? Vagy „csak arról van szó, hogy megy tovább a zenekar, s lehetőleg minél több helyen játsszon?

Az egésznek ez a lényege. Például Kisbodakon már visszajárók vagyunk, és már most megvan az időpont, hogy jövő évben mikor játszunk ott. Ez is egy nagyon érdekesen kialakult kapcsolat. Valamikor nagyon régen a kisbodaki polgármester, Tímár Gábor barátom látott bennünket játszani, és annyira megtetszettünk neki, hogy ő minden áron minket akart. Végül is évekbe telt, mire eljutottunk hozzá, de sikerült. Az egész onnan indult, hogy Nagybodakon játszottunk egy csónakos bulin, és a község meghívta a kisbodaki vezetőséget, mint a testvérfalu díszvendégeit. Így alakult ki a baráti kapcsolatunk, ami a ma napig nagyon jól működik. Mostanában minden évben egy kempingbe járunk, és már a kempingtulajdonos, Virág Szabolcs hív bennünket, és minden évben megvan egy bizonyos csoport, akik csak miattunk jönnek el. Egy szó mint száz, nagyon jó bulik vannak ott. Ehhez kapcsolódik egy történet a közelmúltból... Amikor szombaton ott játszottunk, ott aludtunk és másnap a baráti társasággal indultunk volna Kapolcsra, a Művészetek Völgye fesztiválra... Természetesen nem zenekarként, hanem civilekként, mint nézők.

Este ruccantunk volna át Taljándörögre, Hobo koncertjére. Az utolsó pillanatban futottam oda az autóbuszhoz, ami teljesen tömve volt, és már majdnem úgy volt, hogy nem jutok föl. Ekkor azonban meglátott az a bizonyos társaság, akik ott voltak Kisbodakon a mi bulinkon, és elkezdtek felém kiáltozni, hogy „szia, jaj, de jó volt a tegnapi buli”, s utána átadták nekem a helyet a buszon, hogy fölférjek rá. Ők inkább lemaradtak, hogy én jussak el Hobóra, és ez a gyönyörű az egészben.

szabo-barbara
Szabó Barbara
Fotó:  facebook

Ők is Kapolcsra tartottak?

Igen. Szombaton kibulizták magukat, reggel csomagoltak és mentek le Kapolcsra. Ez egy érdekes társaság, mert (a budapestitől kezdve a „mittudomén” milyen vidéki fazonokig) mindenhonnan vannak. Ez ugye egy főleg turisztikai jellegű, csónakos parti... Vagyis, összehozták a kellemeset a hasznossal.

e.t.-band-az-aktualis-felallas
E.T. Band - a jelenlegi felállás
Fotó:  E.T. Band facebook

Gondolom, augusztus 3-án is sokan lesznek kíváncsiak rátok. Jelenleg kik alkotják a csapatot, milyen felállással léptek színpadra?

Az együttes tagjai rajtam kívül Szabó Barbara – ének; Gálffy József – gitár, vokál; Derzsi Simon – basszusgitár; Szabó Ferenc – dob és Bodó Zsolt – billentyűs hangszerek.

Köszönöm, és egyúttal sok sikert kívánok!

Én köszönöm a lehetőséget.

e.t.-band-a-jelenlegi-felallas
E.T. Band - a jelenlegi felállás
Fotó:  E.T. Band facebook
bodo-zsolt
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.