2018. december 23., 11:17

A Szent György Kórus adventi koncertje

December 22-én Dunaszerdahelyen, a Szent György templomban karácsonyváró koncertet adott a Dunaszerdahelyi Szent György Kórus. Az ünnepi fényekbe öltözött templom zsúfolásig megtelt. Olgyay Csaba állandó diakónus köszöntötte az egybegyűlteket, és mint mondta, Jézus a zene és az ének útján is közeledik az emberhez.

A Szent György Kórus adventi koncertje
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A Dunaszerdahelyi Szent György Kórus 2001-ben alakult, mintegy tizenöt lelkes énekes kezdeményezésére, alkalmi énekkarként. Az első fellépés a húsvéti Passióval indult, ami olyan jól sikerült, hogy az akkori helyi plébános, helyet biztosítva a kórusnak, további éneklésre biztatta a csapatot. Így lassan összeállt az énekkar, amely ma 28 taggal igazi nagy zenei családot alkot. A kórusban soha nem számított a kor és a foglalkozás, csak az éneklés és az ének szeretete.

Fotó:  Szabados Kati

Mivel az első tíz évben Dunaszerdahely város egyetlen kórusa volt, ezért a kórus repertoárja a megszólaltatott művek nagyon széles skáláját foglalja magába. A kórus elsődleges feladata az egyházi ünnepek színesebbé tétele, de az egyházi műveken kívül még sok klasszikus zeneszerző kórusműve, valamint népdalfeldolgozás is szerepel a repertoárjukban. Megszólaltatnak néhány könnyűzenei művet is a capella vagy zenekari kísérettel, örömet szerezve ezzel minden generációnak. 

Fotó:  Szabados Kati

 A Szent György Kórus az elmúlt közel 17 év alatt szerves része lett Dunaszerdahely város kulturális életének. Elmaradhatatlan minden évben a már hagyományos adventi, illetve karácsonyi koncertje, amely egyre nagyobb tömeget vonz.     

Fotó:  Szabados Kati

A kórus fennállása óta számtalan önálló koncerttel gazdagította a város kulturális életét, de sokszor szerepelt a környező járásokban és külföldön is, mint például Magyarországon, Ausztriában, Romániában.

Az énekkar legkedvesebb műsora a már hagyományossá vált nagy karácsonyi koncert a dunaszerdahelyi Szent György templomban. A repertoár úgy áll össze, hogy a közismert művek mellett sok külföldi zenemű is besorolást nyer, amelyeknek közös a mondanivalója, mégpedig a kölcsönös szeretet, a mások iránti tisztelet.

Fotó:  Szabados Kati

 Az idei koncerten elhangzottak a hagyományos karácsonyi dalok, mint pl. a „Dicsőség", Gloria in excelcis Deo, modern feldolgozású művek, mint John Lennon „Hát boldog karácsonyt” c. műve, John Rutter, kortárs zeneszerző: „Gyönyörű mind” és „Nézd az ő csillagát” c. művei. Természetesen a koncert végén a Csendes éj sem maradhatott el. 

A Szent György Kórus vezetője és karnagya Érsek Rezső, valamint Kollár Katalin.
Szólistái: Balogh Renáta, Kollár Katalin, Bokros Marianna
Hangszerelés és zongorakíséret: Érsek Rezső
Fuvolán kísér: Bazsó Horváth Zsuzsanna
Hegedűn kísér: Boráros Pál

 

Fotó:  Szabados Kati

A Szent György Kórus adventi koncertje
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.