2018. augusztus 7., 09:33

A Pósfa zenekar kapja a Pro Traditione-díjat

Rekordlétszámmal veszi kezdetét július hetedikén a mátyusföldi Zsigárdon a Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral. A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválján kiosztják a Pro Traditione-díjat, amelyet idén a Pósfa zenekar kap majd.

201711041245280.0000000000000000000000000000001a_posfa-_Punkosdi_Sortancjaras_es_Neptanc_-_Guta.jpg
Galéria
+3 kép a galériában

Utolsó akkordjai csendülnek majd fel a következő héten az idei Kaszás Attila Kulturális Fesztiválnak. A nagy sikerű Kistérségi kézműves tábor, valamint a Zsigárdi verstábor lakói után most a néptáncosoké és a népi zenészeké lesz a főszerep Kaszás Attila szülőfalujában.

Kiss László, főszervező, a  a Zsigárdi Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ vezetője elmondta a ma7-nek, idén rekordlétszámú taggal, közel 140 táborozóval dolgoznak majd a szakma nagyjai. A néptáncoktatás során bogártelki, mezőkölpényi és vág-garam közi táncok lesznek terítéken. Sok kezdő zenész és táncos épp ezen a fesztiválon, táborban szerzi meg a kellő szakmai alapokat a folytatáshoz.

Az énekoktatás kategóriában somogyi és gyimesi népdalok ékes csokrával Korpás Éva készül. A hangszeres zeneoktatás szekcióban Vág-Garam közi, csallóközi és bonchidai muzsika zeng majd. A tábor táncosai, énekesei és zenészei tanáraikkal együtt egy színpompás műsorral készülnek, amelyet augusztus 10-én, este fél nyolckor adnak elő a zsigárdi szabadtéri színpadon, megelőzve a Csallóközi Néptáncegyüttes fellépését.

A folklórfesztivál nyitányaként kedden, augusztus 7-én, este fél nyolctól kezdődő gálaműsor keretén belül osztják ki a Pro Traditione-díjat. Ezt az elismerést olyan a magyar kultúra, sport, tudomány  vagy más jeles területen működő személy, illetve intézmény kaphatja meg, aki érdemben és minőségben is nagyot alkotott, méltó módon képviseli a Felvidéket.

„A díjat akkor alapítottuk Csiba Péterrel, Kaszás Attila sógorával, amikor észleltük, hogy egyre több felvidéki énekes, zenész, táncos képvisel eredményesen és méltón bennünket rangos megmérettetéseken, min például a Fölszállott a páva tehetségkutató. A Pro Traditione Polgári Társulás, Zsigárd, amelyet még Kaszás Attilával hoztunk létre 2002-ben, belegyezett abba, hogy ennek apropóján díjat alapítsunk. Ezt az elismerést legtöbb három ember vagy intézmény kaphatja meg egy évben. Idén a Pósfa zenekar kapja a díjat, a kuratórium indokolt döntése alapján.“- mondta el Kiss László, aki eredményesen értékelte az eddigi táborok eseményeit, az oktatók és a tanoncok is élvezettel, kreativitással, alázattal hozták a tőlük megszokott színvonalat.

201711041245280.0000000000000000000000000000001a_posfa-_Punkosdi_Sortancjaras_es_Neptanc_-_Guta.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.