2018. szeptember 10., 14:25

A magyar dalt ünnepelték Dunaszerdahelyen

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren valósította meg a MUSICORUM polgári társulás a Magyar Dal Napja 2018 Dunaszerdahely nevű rendezvényt szeptember 9-én.

A Magyar Dal Napja 2018 Dunaszerdahely
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A rendezvényt ebben a formájában Dunaszerdahelyen először szervezte meg a polgári társulás. A közönség négy koncertet hallhatott ezen a délutánon, illetve estén. A gyerekekről sem feledkeztek a szervezők, ők az ugrálóváron és a fák árnyékában elhelyezett fajátékokkal játszhattak, míg a felnőttek az igényes, mai kortárs zene dallamait hallgatták.

A nap mottója: Támogassuk együtt az itthoni zenészeket!

A MUSICORUM egy új polgári társulás, tagjai Bertók Tóth Katalin és Bertók István. Céljuk, hogy az itthoni zenészek is teret kapjanak, hogy megismerje őket a közönség és a későbbiekben majd gyakrabban hívják meg őket a helyi rendezvényekre.

Bertók Tóth Katalin, a Black & White együttes énekese, a rendezvény főszervezője a ma7-nek elmondta, hogy szeretnék rendszeressé tenni, tehát minden év szeptember második vasárnapján megrendezni a Magyar Dal Napját Dunaszerdahelyen.

 „A MUSICORUM fő célja a Szlovákia területén élő nemzeti kisebbségek közösségi életének támogatása, fejlesztése és megszervezése. Annyi akció van a városokban, a falukon, és sztárvendéget általában külföldről, főként Magyarországról hívnak. Nem kap elég teret az itteni zenész. Magyarországra nem őket hívják, pedig nálunk is van rengeteg tehetséges zenekar. Azt szeretnénk, hogy bemutathassák, mit tudnak, hadd szeresse meg a közönség a zenéjüket. Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell Magyarországról hívni zenekart, mi is fogunk, de az itthoniaknak is teret és lehetőséget kell adni.” A rendezvény ingyenes volt a közönség számára, létrejöttét Dunaszerdahely város és Nagyszombat megye önkormányzata támogatta.

Hétágra sütött a nap az első koncertek alatt

Ezen a vasárnapon az időjárás túlságosan is kegyes volt. A nyári napokra jellemző verőfény és hőség az árnyékba kényszerítette a közönséget. Ez azonban nemcsökkentette az első fellépő, az Aranymetszés duó produkciójának színvonalát. Gálffy Hodosy Marianna és Gálffy József által alkotott verséneklő formáció 2010-ben alakult Dunaszerdahelyen. Nem sokkal megalakulásuk után második helyezést értek el a Tompa Mihály vers és prózamondó országos versenyen. Ez motiválta őket további munkájukban és alkotásukban. 2017-ben jelent meg a Magyar versek a XX. századból című első lemezük. 

„Tizennyolc éves lettem én, …”

Éppen ezen a napon, szeptember 9-én ünnepelte a Kicsi Hang verséneklő együttes megalakulásának tizennyolcadik évfordulóját. József Attila Születésnapomra című versét kicsit maguknak is énekelték. Lantos Borbély Katalin és Menyhárt József duóját pár éve Bertók István zongoraművész egészíti ki. Nagy László versét, a Ki viszi át a szerelmet a februárban elhunyt, a dunaszerdahelyi kulturális életben mindenki számára ismert és szeretett Tilajčík Imre emlékére játszották el. A Kicsi Hangnak a tizennyolc év alatt kilenc lemeze jelent meg, a közönség a magyar dal ünnepeén is lelkes tapssal jutalmazta koncertjüket.

 A harmadik koncertet a 2009-ben alakult. Arizóna adta. Az 5 tagból álló pop/rock formációnak 2 lemeze jelent meg. Az első nagylemezük Lélekzet címet kapta 2014-ben, majd 2 évvel később jelent meg Tiltott gyümölcs című második nagylemezük. A Lélekzet albumhoz kapcsolódó Magyaroszágon, valamint Felvidéken tánc show-val színesített koncertsorozatért 2014 nyarán a „Legszuggesztívabb produkció” díját vehettek át Vikidál Gyulától. Ugyanezen a lemezen szereplő Szürke és rózsaszín dalukat, melynek szövegét Lombos Márton írta, 2015-ben a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj „Év dala” kategóriájában jelölték. 

Befejezésképpen a Black & White zenekar állt színpadra. A 2008-ban alakult együttes megalapítói Bertók István és felesége Bertók Tóth Katalin. Bertók István Liszt-díjas (2003) és Harmónia-díjas (2014) előadóművész, Budapesten a Liszt Ferenc zeneművészeti egyetemen szerzett diplomát mint jazz-zongoraművész. Bertók Tóth Katalin harmonikán végzett a művészeti alapiskolában, de azután énekre váltott. Mindketten közel 20 év színpadi tapasztalatot tudhatnak maguk mögött különböző zenekari formációkban. A Black & White zenekar 2008 óta kibővült, igény szerint akár héttagúra is, és azóta is aktívan játszik városi rendezvényeken, céges partikon, fesztiválokon, klubokban, bulikon, és mindenhol, ahol szükség van a jó hangulatra. A válogatott repertoár túlnyomórészt magyar és külföldi előadók slágereiből tevődik össze (disco-tól a funky-n át egészen a mulatósig) és igazi party hangulatot biztosít. A Black & White kizárólag élőzenét játszik a színpadokon.

Magyar Dal Napja 2018 Dunaszerdahely a szervezők elmondása szerint felülmúlta a várakozásokat. Többszáz ember töltötte be a művelődési központ előtti teret vasárnap este, akik vastapssal köszönték meg a fellépőknek az élményt.

A magyar dal napját először 2008-ban szervezték meg a Sziget Fesztiválon.  A magyar zenekarok, a magyar dal népszerűsítése Presser Gábor ötlete volt. Azóta ez a kezdeményezés hagyománnyá nőtte ki magát, saját napot kapott: szeptember második vasárnapját. Ez a nap a magyar zene ünnepe lett, amely felhívja a figyelmet a magyar dalkincs értékeire. Nemcsak Magyarország különböző városaiban, de a határon túl is több településen megszervezik, idén Dunaszerdahelyen is.

Aranymetszés
Aranymetszés
Fotó:  Szabados Kati

A Magyar Dal Napja 2018 Dunaszerdahely
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.