2018. november 19., 11:42

A felvidéki magyar zene ünnepe - VIDEÓVAL

Az idén már hetedik alkalommal osztották ki a Harmónia-díjakat, a felvidéki előadók és zeneművészek legrangosabb zenei kitüntetését.

historia-1.jpg
Médialapozó
Fotó: Asztalos Árpád
A díjátadó gálát Naszvadon tartották, a színültig megtelt művelődési házban. Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy az esemény hazaérkezett, hiszen a Harmónia-díj megálmodói közül ketten: Lábszky Olivér és Dobosi Róbert Naszvadon élnek, és a kezdetektől fogva katalizátorai és működtetői a díjak odaítélésével és átadásával kapcsolatos szervezőmunkának. A díjra bárki jelölhet akár több muzsikust, együttest és előadóművészt is, és a beérkezett javaslatok alapján egy szakértőkből álló kuratórium választja ki a díjazottakat.

Az idén már nem titkos szavazással, hanem nyilvános vitában dőlt el, hogy kik is méltók a kitüntetésre. A szervezők és a kuratóriumi tagok közös megegyezéssel módosítottak a díjazottak kiválasztásának módján is.

Az életmű díjat a Berencsen élő, az idén 70 éves Kazán József kórusvezető, karnagy és pedagógus kapta. Az ő tevékenységét az ugyancsak Harmónia-díjas Stirber Lajos méltatta.

A komolyzene kategóriájában ezúttal két előadóművészt is kiválasztott a kuratórium: Skuta Miklós zongoraművésznek Csehi Ágota zongoraművész, a nyitrai Konstantin Egyetem oktatója, Tóbisz Titusz operaénekesnek Lakatos Róbert, a kassai Thália Színház zenei vezetője adta át a rangos kitüntetést.

Az év hagyományőrző népi zenekara címet a Buzitai Citerazenekar kapta, az együttes tevékenységéről Borsi Ferenc, a felvidéki citerások mentora mondott elismerő szavakat.

Az év világzenei előadóművésze Madarász András énekes, a Korzár Zenekar tagja lett. Az ő érdemeit Bárdos Ágnes szerkesztő és előadóművész méltatta.

Az év könnyűzenei együttesének a kuratórium a HistóRia együttest választotta, amit a közönség nagy ovációval vett tudomásul, hiszen a csapat elsősorban naszvadi előadókból áll. Tevékenységükről a Ghymes Együttes egykori tagja és alapítója, Buják Andor beszélt nagy elismeréssel.

A gálán korábbi Harmónia-díjasok is felléptek: Emmer Péter gitárművész, Takács Bálint dobos, a Jóvilágvan zenekar, a Pósfa zenekar, Andreas Várady jazzgitáros és két társa, valamint Ballán Viktória operaénekes és a helyi Viza citerazenekar.

 

 

 

 

 

historia-1.jpg
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.