2020. szeptember 26., 19:18

75 éve ezen a napon hunyt el Bartók Béla

Teljes nevén Bartók Béla Viktor János magyar zeneszerző, népdalkutató, zongoraművész és zenepedagógus. Nagyszentmiklós szülötte zeneszerető családban nevelkedett. Négyévesen hallás után bármit el tudott játszani a zongorán egy ujjal, pedig csak egy évvel később kezdett el zongorázni tanulni. Kilencévesen már komponált, 11 évesen alkotásait koncerten elő is adta. Tanulmányait a Zeneakadémián folytatta, ahol hamarosan a zongoratanszék tanára lett.

A zenei életben zongoristaként tűnt fel, majd amikor egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát játszhatatlannak minősítették, Kodály társaságában népzenei gyűjtésbe kezdett. Nemcsak a magyar népzene érdekelte, gyűjtött szlovák, román, arab, török zenét is.

1917-ben A fából faragott királyfi című táncjátékának bemutatója már sikert aratott. Külföldön egyre híresebb lett, ám itthon egyfajta belső emigrációban élt. Végül 1940-ben második feleségével, Pásztory Dittával együtt a fasizmus elől Amerikába emigrált. Ott is folytatta népzenei kutatásait, ám 1943-tól már – leukémiája miatt – sem koncertezni, sem tanítani nem tudott. 75 évvel ezelőtt New Yorkban ezen a napon, 64 évesen ment el.

Zeneszerzőként, népzenekutatóként, zongoraművészként és tanárként egyaránt maradandót alkotott. Művészi nagysága ellenére élete végéig szerény maradt. 1948-ban az elsők között kapta meg -- posztumusz-- a Kossuth-díjat.

Szinte minden zenei műfajban alkotott, legismertebb alkotásai: A csodálatos mandarin, a Concerto zenekarra, Allegro Barbaro, a Mikrokozmosz, V. és VI. vonósnégyes és még sorolhatnánk. 2016-ban, amikor Magyarországon Bartók-évet tartottak, Sipos József rendezésében a zeneszerző életéről dokumentumfilm készült. Hamvait 1988. július 7-én Budapesten helyezték végső nyugalomra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.