2020. november 18., 17:34

25 epizód a 25 éves Foo Fighters történetéből - 2. rész

Idén 25 éve, hogy megjelent a Foo Fighters első albuma. A zenekar azóta szinte mindent elért, amit lehetett. A mainstream rockzene élvonalába tartoznak, sokan pedig az utolsó jelentős arénarock-zenekarnak tartják őket. Az utóbbi három évben kétszer is jártak Magyarországon, mai cikkünkben pedig rendhagyó módon, 25 pillanatban mutatjuk be napjaink egyik legjelentősebb rockegyüttesének történetét. Második rész.

13. Nyolcadik album, nyolc dal, nyolc város

Dave Grohl a nyolcadik Foo Fighters lemezre egy sajátos koncepciót talált ki. A nyolc tervezett dalt egy-egy zenei szempontból jelentős város legendás stúdiójában vették fel. A zenekar így megfordult Chicago, Nashville, Austin, Los Angeles, New Orleans, Seattle és New York városában is.

A Sonic Highways című lemezzel párhuzamosan készült egy azonos című dokumentumfilm-sorozat is, amely a dalok születése és a stúdiómunkálatok mellett interjúkat tartalmazott egy-egy város legendás zenei alakjaival.

14. Az utolsó Letterman show

A Late Show with David Letterman utolsó adásának fellépője a Foo Fighters volt. Nem véletlenül. 2000 környékén Lettermannek szívműtétje volt, ekkoriban pedig sokat hallgatta az együttes Everlong című dalát, amely elmondása szerint megmentette az életét. Felépülése után aztán az első élő show-ba a Foo Fighterst szerette volna fellépőnek, az együttes azonban épp egy dél-amerikai turnén volt.

Hogy milyen barátság állt a zenekar és a showman között, azt jól szemléltette a Foo Fighters reakciója: megszakították a turnét és elmentek fellépni Letterman showjába. 2015-ben aztán az utolsó Letterman show-ban a házigazda felidézte az eseményeket, majd újból megköszönte a Foo Fightersnek, akik az Everlong-gal zárták a showman utolsó fellépését.

15. A show-nak folytatódnia kell - még törött lábbal is!

Öt éve már, hogy a Foo Fighters svédországi koncertjén Dave Grohl a koncert elején balesetet szenvedett és eltörte a lábát. Grohlt kórházba szállították, ám előtte még megígérte, hogy visszatérnek a városba és bepótolják a koncertet. A koncert azonban még nem ért véget, Taylor Hawkins dobosnak hála, aki kitűnően énekel, így aztán a zenekar különböző feldolgozásokat játszott a csalódott svédországi közönségnek.

Ami ezután következett, az tényleg példa nélküli: a frontemberét nélkülöző Foo Fighters épp a Queen Under Pressure című dalát játszotta, amikor két mentős egy hordágyon visszahozta a sérült Dave Grohlt, aki tökéletesen időzítve épp be tudod kapcsolódni a dalba. A többi már tényleg történelem.

16. Amikor 1000 olasz játssza a Learn to Fly-t

2015 nyarán kis túlzással felrobbant az internet, amikor a Rockin’1000 névre hallgató kezdeményezés közzétette videóját, amin 1000 olasz zenész egy mezőn összegyűlve, félelmetes összhangban rázendít a Learn to Fly című Foo Fighters klasszikusra.

A videó ugyanakkor egy kérés is volt a zenekar irányába. Cesena városa szeretett volna egy Foo Fighters koncertet, aminek a zenekar még abban az évben eleget is tett.

17. Trónok harca Foo Fighters módra

Dave Grohl lábtöréses kalandjával csak növelte a körülötte kialakult mítoszt, amire még rá is tett egy lapáttal: a Foo Fighters folytatta a koncertezést, Grohl pedig szó szerint készített magának egy trónt, amely a Trónok harca című sorozat híres vastrónján alapult - azzal a különbséggel, hogy a kardokat gitárnyakak helyettesítették.

A trón ugyanakkor nemcsak a Foo Fightersnek jött jól, hanem Axl Rose-nak is. A Guns ‘n’ Roses énekese, aki ekkortájt az AC/DC-ben helyettesítette Brian Johnson énekest, összeszedett egy kisebb sérülést, mire Dave Grohl kölcsönadta neki a trónt.

18. Lemezt csinálni Adele és Sia producerével

2017 tájékán a zeneipar egyik legkeresettebb producere, az Adele és Sia slágerei mögött álló Greg Kurstin volt. Kurstin és Dave Grohl már ismerték egymást korábbról, a zenész pedig megkérdezte tőle, lenne-e kedve elvállalni egy Foo Fighters lemez készítését. A 2016-os évben szünetet tartó Foo Fighters így beköltözött egy hollywoodi stúdióba, és hozzálátott a kilencedik lemez elkészítéséhez.

A végeredmény egy bátor, bevállalós, mégis ízig-vérig Foo Fighters anyag lett, amelyen olyan zenészek vendégszerepeltek, mint Paul McCartney vagy épp Justin Timberlake.

19. A Foo Fighters hatodik tagja

2017-ben az új album megjelenése előtt jelentették be, hogy zenekar háza táján 2005 óta munkálkodó Rami Jaffee, a The Wallflowers-ből ismert billentyűs hivatalosan is a Foo Fighters tagja lett. Jaffee nem volt ismeretlen a közönség számára, hosszú évek óta állandó résztvevője volt a Foo Fighters koncertjeinek.

20. A jófejség kicsúcsosodása

Dave Grohl és a Foo Fighters mindig is az anti-rocksztár kategóriába tartozott, legalábbis a klasszikus balhés-bulizós-botrányokkal teli rocksztárokhoz képest ők mindig “azok a jó arcok voltak”, akikkel szívesen ül le az ember meginni egy sört. Ezt nem mi állítjuk, hanem gyakorlatilag a teljes zeneipar. A zenekar az évek alatt számtalan projektben vendégeskedett, hívta fel magára a figyelmet szimplán a jófejséggel, az őszinteséggel és a zene iránti szeretettel.

Ez utóbbi leginkább a koncerteken mutatkozott meg, ahol az elmúlt években többször hívtak fel rajongókat, hogy játszanak együtt a zenekarral. De például a Grohlt lábtörése után ellátó orvost is meghívták egy koncertre, hogy énekeljen velük. Ezek az esetek pedig mind-mind erősítették a Foo Fighters körül kialakult rajongást.

21. A 2017-es Glastonbury fesztivál

Minden zenekar történetében vannak kiemelkedő momentumok, amelyek nem egy esetben egy-egy koncerthez kötődnek. Gondoljunk csak a Queen 1985-ös Live Aid koncertjére vagy az 1986-os budapesti fellépésre. A Foo Fighters esetében ezt nem könnyű konkrétan meghatározni, hiszen a zenekar tulajdonképpen most van pályája csúcsán.

Mégis, ha a 2008-as Wembley stadionos fellépés mellett mondanunk kéne hasonló momentumot, akkor a három évvel ezelőtti, angliai Glastonbury fesztivált neveznénk meg, ahol a Foo Fighters volt az egyik fő fellépő. 

22. Két koncert Magyarországon, három éven belül

2017-ben hosszú idő után újra Magyarországra látogatott a Foo Fighters. Dave Grohl és zenekara a Papp László Sportarénában adott közel két és fél órás koncertet. Grohl a koncert elején rögtön meg is jegyezte, hogy 20 évet kellett várniuk a magyar rajongóknak, majd az est végén hozzátette: biztos benne, hogy a következő visszatérésre már nem kell ennyit várniuk.

A zenésznek végül igaza lett: tavaly nyáron a Foo Fighters zárta a Sziget fesztivált, ahol az este legjobb pillanatai az utolsó dal előtt érkeztek el. Grohl kiszúrt egy tolószékes fiatal fiút a közönségből, akiről később kiderült, hogy egyébként rendszeres fesztiválozó. Ezután felhívta őt a színpadra, majd az első sorokban felfigyelt egy buborékfújó lányra, így őt is a színpadra invitálta - aki felmászott Taylor Hawkins dobos mögé és onnan fújta a buborékokat.

Aki nem hiszi, az alábbi videóban utánajárhat.

23. Amikor 2020-ban újra megtanultunk élni

A BBC Radio 1 idén tavasszal egy különleges kollaborációt hozott össze: a pop, rock és hip-hop zene mai sztárjai együtt énekelték a Foo Fighters Times Like These című dalát, természetesen online bekapcsolódva. A végeredmény 2020 legjobb pillanatai közé tartozik.

Többet nem is érdemes mondani, a videó magáért beszél:

24. A zenekar bejelenti a tizedik albumot

Múlt héten a zenekar hivatalosan is megerősítette azt, amire 2020 első felében a tagok és több zenei újságíró is utalt: 2021-ben érkezik az új Foo Fighters album Medicine At Midnight néven. Ráadásul rögtön meg is jelent az első kislemez Shame, Shame címmel, amihez már videoklip is készült.

25. …és végül is, mit jelent a Foo Fighters név?

Cikkünk első részében már utaltunk rá, hogy Dave Grohl 1995-ben nem akarta, hogy demója a saját neve alatt jelenjen meg, ezért a Foo Fighters nevet adta neki. De kik vagy mik voltak azok a Foo Fighterek?

A ‘Foo Fighter-legenda’ a második világháború utolsó időszakából származik, amikor az amerikai légierő pilótái különös, fénylő, ismeretlen eredetű repülő tárgyakat láttak az égen. A főként Franciaországban és Japánban észlelt idegen eredetű repülő tárgyakról úgy gondolták, hogy új német fegyverek lehetnek.

És hogy mi köze ehhez a zenekarnak? Nos, Dave Grohl mindig is nagy sci-fi rajongó és “ufómániás” hírében állt - olyannyira, hogy pár másodperc erejéig még egy X-akták epizódban is szerepelt. Ráadásul a Foo Fighters mellett létrehozott zenei kiadónak is a Roswell nevet adta, amely az 50-es évekbeli amerikai ufóészlelésekkel hozható kapcsolatba.

(Képek: Foo Fighters)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.