2020. november 17., 13:32

25 epizód a 25 éves Foo Fighters történetéből - 1. rész

Idén 25 éve, hogy megjelent a Foo Fighters első albuma. A zenekar azóta szinte mindent elért, amit lehetett. A mainstream rockzene élvonalába tartoznak, sokan pedig az utolsó jelentős arénarock-zenekarnak tartják őket. Az utóbbi három évben kétszer is jártak Magyarországon, mai cikkünkben pedig rendhagyó módon, 25 pillanatban mutatjuk be napjaink egyik legjelentősebb rockegyüttesének történetét.

1. Amikor a Nirvana dobosa úgy érzi, nem akar többé zenélni

Bármennyire is hihetetlen, a Foo Fighters nem jöhetett volna létre egy bizonyos Seattle-i zenekar nélkül. Nem, nem a legendás Nirvanáról van szó, hanem a 7 Year Bitch nevű együttesről. Azokban a napokban, amikor Dave Grohl, a Nirvana dobosa még mindig az öngyilkosságba menekülő Kurt Cobaint gyászolta, kapott egy képeslapot az említett zenekar tagjaitól. A 7 Year Bitch tagjai hasonló cipőben jártak, ők is elveszítettek egy tagot, ezért aztán küldtek egy képeslapot Grohlnak, néhány biztató sorral.

Dave Grohl később úgy nyilatkozott, hogy akkoriban nem látta értelmét a zenélésnek, és közel volt hozzá, hogy végleg befejezze. Az a bizonyos képeslap azonban erőt adott neki és végül eldöntötte, hogy kibérel egy stúdiót és korábban írt dalaiból készít egy demót. 

2. Az első demo

A dalok felvételére 1994 októberében került sor. A jelenlévők csodálták Dave Grohl teljesítményét, aki körülbelül 40 perc alatt vett fel egy komplett dalt. Így a demo mind a 14 dalában (az ‘X-Static egy gitárrészét kivéve) Dave Grohl dobolt, gitározott, basszusgitározott és énekelt.

Grohl nem vette komolyan a dolgot, nem volt különösebb célja az egésszel, így a demo a Foo Fighters nevet kapta, amit aztán elküldött több zenész ismerősének is.

Foo Fighters

3. A zenekar megalakulása

A demó aztán nagy sikert aratott, Grohl elmondása szerint úgy terjedt, akár az Ebola-vírus, ráadásul több lemezkiadó is ajánlatot tett. Dave Grohl azonban nem akart szólókarrierbe kezdeni, ezért úgy döntött, hogy egy együttest toboroz a projekthez. Elsőként Nate Mendel basszusgitáros csatlakozott a zenekarhoz, őt követte Pat Smear gitáros, aki a Nirvana utolsó időszakában mint kiegészítő-turné gitáros szerepelt. A dobok mögé pedig William Goldsmith került.

Az együttes 1995. február 23-án adta első koncertjét.

4. Hogy merészelsz új zenekart csinálni, te csak egy dobos vagy!

Grohl már rögtön a legelején kritikák kereszttüzébe került. A legtöbben a zenekar létrehozását kritizálták, de felrótták neki a Foo Fighters első lemezének borítóját is, amely egy pisztolyt ábrázol. Egyesek szerint ez direkt utalás volt Kurt Cobain halálára. Azzal is vádolták, hogy a Nirvana farvizén próbál meg felemelkedni - máskülönben miért csinált volna új zenekart? Ráadásul az I’ll Stick Around című dalt is kikezdték, mondván, hogy a dal refrénjében tiszteletlen utalások vannak Kurt Cobainre.

Valószínűleg a hasonló kritikák elkerülése végett nem csatlakozott a Foo Fightershez Krist Novoselic, a Nirvana basszusgitárosa.

5. Dobosnak lenni a Nirvana dobosának zenekarában

A Foo Fighters 1996-ban hozzálátott a második album felvételeihez. Nagy kihívás volt ez, hiszen az első album teljes mértékben Dave Grohl munkája volt. Miután befejeződtek a felvételek, Grohl magával vitte azokat, hogy felvegye saját részeit, ám nem volt megelégedve Goldsmith dobjátékával. Ezért aztán ő maga újból rögzítette a dobrészeket.

Goldsmith persze nem tudott semmiről, és miután fény derült a dologra, a vérig sértett dobos kilépett a zenekarból. Dave Grohlnak így új dobos után kellett néznie, ezért felhívta egyik barátját, hogy nem ismer-e valakit, akinek lenne kedve a Foo Fightersben dobolni. A barát, akit Taylor Hawkinsnak hívtak, rögtön rávágta, hogy de, ismer. Mint kiderült, Hawkins saját magára gondolt, így még az új album megjelenése előtt csatlakozott a zenekarhoz.

Foo Fighters
6. Az elfeledett gitáros

1997-ben a Foo Fighters először járt Magyarországon, az akkor még jóval kisebb volumenű Sziget fesztivál fellépőjeként. Szintén ugyanebben az évben történt, hogy Pat Smear, a zenekar másik gitárosa bejelentette, hogy távozik a zenekarból. Helyére az a Franz Stahl érkezett, aki nem csupán Grohl korábbi zenésztársa volt, de egyben gyerekkori barátja is.

Stahl és a zenekar között azonban nem működött a kémia, ez pedig egy nehéz döntés elé állította Grohlt, aki végül kirúgta a gitárost. Mindeközben a basszusgitáros, Nate Mendel meghívást kapott korábbi zenekarától, így a Foo Fighters 1999-ben gyakorlatilag a feloszlás szélére sodródott.

7. A háromtagú zenekar és az első Grammy

Mendel végül maradt a zenekarban, a Foo Fighters pedig a Grohl-Hawkins-Mendel hármassal, gyakorlatilag trióként készítette el a There Is Nothing Left To Lose című harmadik albumot. A felvételeket ezúttal Grohl házában, a pincében berendezett stúdióban vették fel. A lemez címe (amely magyarul azt jelenti: ‘Nincs mit veszíteni’) jól tükrözte a zenekar akkori állapotát, ugyanakkor jóval kiforrottabb és egységesebb lett, mint az előző kettő.

A There Is Nothing Left To Lose végül két Grammy-díjat is hozott a zenekarnak, ami egy újabb mérföldkő volt a Foo Fighters életében.

8. A millió dolláros demók

2002 környékén a Foo Fighters ismét a feloszlás szélére került. A zenekarhoz időközben csatlakozott Chris Shiflett gitáros, akivel Grohlék hozzáláttak a negyedik album készítésének. Valami azonban nem működött, a felvételekkel nem voltak megelégedve, a frusztráltság pedig egyre csak nőtt a zenekaron belül. Dave Grohl ekkoriban besegített a Queens of The Stone Age zenekarnak, a Foo Fighters pedig utolsó koncertjére készült a Coachella fesztiválon.

A koncert után aztán a tagok meggondolták magukat, és újra nekifutottak a negyedik lemez elkészítésének. És hogy mi történt a zenekar által csak “millió dolláros demóknak” nevezett, felhasználatlan felvételekkel? Sokáig úgy tűnt, hogy a feledés homályába vesztek, 2012 környékén azonban kiszivárogtak, és a mai napig meghallgathatók.

9. Valami másra van szükség

2005-ben megjelent az In Your Honor névre keresztelt ötödik Foo Fighters lemez. A dupla album különlegessége az volt, hogy egyik fele kizárólag akusztikus dalokat, míg a másik fele klasszikus rockot tartalmazott. A zenekar később turnéra indult, a koncertek anyagát pedig rögzítették. Később ezekből a felvételekből készült el a Skin and Bones című koncertalbum, amely DVD formájában is megjelent.

10. Irány a Wembley!

A hatodik lemezzel a Foo Fighters megmutatta a világnak, hogy még mindig lehet hova fejlődni. Az Echoes, Silence, Patience and Grace 2007-ben jelent meg, olyan dalokkal, mint a The Pretender, Let It Die, Come Alive vagy épp a Long Road to Ruin.

2008-ban aztán a Foo Fighters végleg felért a csúcsra: fellépett a híres Wembley stadionban. Az együttes két koncertet adott, a második este pedig két meglepetésvendég is fellépett a zenekarral: a Led Zeppelin két legendás tagja, John Paul Jones és Jimmy Page a Ramble On és a Rock and Roll című dalokat adták elő - utóbbinál maga Grohl ült a dobok mögött.

11. Csináljunk egy lemezt a garázsban! 

A Wembley stadion meghódításával a Foo Fighters szinte mindent elért, amit lehetett. Dave Grohl ezért úgy döntött, hogy a következő lemezt saját garázsában fogják felvenni, az ott berendezett stúdióban. A producer szerepét pedig nem más vállalta magára, mint az a Butch Vig, aki a Nirvana legendás Nevermind albumát is készítette. Valamint volt még egy visszatérő: az 1997-ben kilépő alapítótag, Pat Smear.

A 2011-ben megjelenő Wasting Light többszörös arany- és platinalemez lett, illetve több országban is listavezető volt. Az új albummal együtt megjelent egy dokumentumfilm is, amely a zenekar történetét dolgozta fel.

12. Díjat nyerni ott, ahol a rockzene halott

Gene Simmons, a KISS frontembere gyakran hangoztatja, hogy a rockzene bizonyos értelemben véve halott. Hogy így van-e, azt nehéz megmondani. Mindenesetre a Foo Fighters a Wasting Light-nak köszönhetően 5 (!) Grammy-díjat zsebelt be, ráadásul az MTV Video Music Awards legjobb rock videójának kategóriájában is diadalmaskodott, a Walk című dalnak köszönhetően.

Folytatása következik...

(Képek: Foo Fighters)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.