2019. december 29., 10:36

Tallós Procházka István emlékkiállítás Somorján

A somorjaiak mindig nagy büszkeséggel támogatják, illetve emlékeznek meg művészeikről. Nem volt ez másképp az adventi időszak kezdetén, amikor Tallós Prohászka István halálának 45. évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást a művész eddig soha nem látott képeiből. Az eseményen ott volt a Múzsa stábja is, nézze velünk az ott készült összefoglalót!

Videó:  múzsa

Tallós Prohászka István, festőművész, publicista volt egyben. Somorján született és 1946-ig itt is  élt, aktívan részt vett a szlovákiai magyar kulturális életben (többek közt alapító tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Tudományos, Irodalmi és Művészeti Társaságnak), bekapcsolódott a Sarló mozgalomba. Expresszív figurális kompozíciói szatirikusan és kritikusan szemlélik a társadalmat. Legjobb képei társadalmi freskók a visszásságokról (Idegenek, A céda, Nyúzzák a földet, Piac). Rendszeresen kiállított, munkásságát a műkritika elismerőleg figyelte, bár Sánka Ágoston, a kiállítás kurátora megragadta, hogy a művész a jogtalanul mellőzött művészek táborát erősítette.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.