Karanténban a kultúra – VIDEÓ

2020. november 11., 16:28
ma7 Tóth Tünde

A ma7 stúdiójában beszélgettünk már a koronavírus egészségügyi, gazdasági, politikai hatásairól. A kultúrára is rányomta bélyegét 2020 rettegett járványa. Rendezvények, események híján komoly válságba kerültek a kulturális szférában dolgozók is.

Videó: ma7, múzsa
2020. március tizenötödike minden bizonnyal nem úgy marad meg a lakosság emlékezetében, mint az 1848-as  szabadságharc emlékének méltó megünneplése. Leginkább a kornovaírus-járvány megfékezésének érdekében meghozott korlátozó intézkedések első napjaként fogunk erre a napra emlékezni. Ehhez hasonlót a ma élő generáció legnagyobb hányada soha nem tapasztalt.

Az akkori korlátozások annyira sokkolták a társadalmat, hogy közben hetekig fel sem tűnt, hogy a lélek számára oly fontos kultúra szinte nyomtalanul elpárolgott az életünkből.

Miután az első sokkon túl voltunk, a kultúra művelői sorban jelentek meg különböző karanténvideókkal, hogy ezzel próbálják pótolni a hirtelen keletkezett űrt.

Ez azonban nem pótolhatta az élő kultúra által adott élményt, így a minőségi színházra, koncertekre, előadásokra szokott közönség egyre inkább érezte, hogy valami nagyon hiányzik.

A kultúra művelői, az előadóművészek pedig az egyik pillanatról a másikra hirtelen teljesen mindennemű pénzbevétel nélkül maradtak. A kormány által hozott válságenyhítő intézkedések során a művészeti ágazatról teljesen megfeledkeztek, mintha a kultúra csak valami munka mellett hobbiból végzett úri passzió lenne.

A kultúra közvetítéséből élő ágazatok dolgozóinak több mint három hónapig egy cent bevételük sem volt, jobbára felélték a tartalékaikat, vagy ha tudtak, alkalmi munkákat vállaltak.

A nyári hónapok ugyan hoztak némi fellélegzést, néhány kisebb koncert vagy korlátozott nézőszám előtt játszott színházi előadás ugyan megvalósult, de a nagyobb koncertek, fesztiválok továbbra sem indulhattak be, így a kultúra a kamara-előadások szintjére degradálódott.

Ezután jött az újabb sokk, a járvány második hullámának megfékezésére hozott újabb korlátozások. Vajon talpra tud-e még állni a kultúra legalább a tavalyi szintjére, vagy a művészek nagy része a létbizonytalanság miatt végérvényesen feladja majd a korábban szeretettel művelt szakmáját?

Vendégeinkkel boncolgattuk a lehetőségek tárházát. Lakatos Róbert előadóművész, a Komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ újonnan megválasztott igazgatója elmondta, hogy nagyon fontos lenne támogatni ezt a szektort is, hogy ne tűnjenek el a színről az értéket képviselő művészek, hiszen a kultúra a társadalom ragasztó masszája.

Domonkos Pál rendezvényszervező úgy látja, még jó pár hónapra le kell mondania az események szervezéséről, hiszen a járvány alakulása egyelőre nem kedvez a tömegrendezvényeknek.

Múzsa