2019. december 14., 17:30

A zene családban marad - Iván András a Múzsa stúdiójában

A Pósfa zenekar a csallóközi Gelle községében alakult 2010-ben, Csallóközpósfán. Innen ered a zenekar neve is, amely autentikus népzenét játszik, és szlovákiai magyar berkekben nagy elismerésnek örvend. Mondhatni családi vállalkozásként működik a zenekar, ugyanis az alapításkor apa (Iván Lajos) és három fia (Iván Péter, András és Zoltán) vetette bele magát a zenélés varázsvilágába. Később az apa fiaira hagyta rá a muzsikálás nemes feladatát, és a továbbiakban ők viszik településről-településre a népzenei hagyományt.

Videó: ma7

Mára már a három fiú mellett több ismertebb személy is zenél(t) a zenekarban, többek között Béhr Márton vagy Petró Krisztina. A mai felállás azonban a következő: Iván Péter (hegedű), Iván András (brácsaháromhúros brácsa, hegedűkontra, gitár), Álló István (nagybőgő), Iván Zoltán (klarinéttárogatóharmonika), Gólya Márton József (cimbalom), Csiba Júlia (ének).

 

A Ma7 stúdió Múzsa című műsorának vendége Iván András volt, akinek elbeszélése alapján megtudtuk, hogyan vált a Pósfa zenekar elismerté, illetve milyen célokkal indult el útján a zenekar. Nemcsak a zenekarról esett szó, András azt is elmondta, ő mikor ragadott először hangszert, de megtudtuk azt is, hogy nagybőgő szakon végzett a főiskolán, de a gitározás jelenti számára a felüdülést. Erre mondják azt, hogy sokoldalú zenész, ráadásul minden hangszerem kiválóan játszik.

Nézze velünk a Múzsa legújabb adást!

Megosztás
Címkék