2021. július 5., 18:45

,,Fogyasztói társad a lom'' - VIDEÓ

Szlovákiai magyar dráma? Ritkán és keveset hallunk róla. Ezért is hatott szenzációként, hogy a komáromi Egressy Béni Vmk és a Dialóg nonprofit szervezet együttműködésével bemutatásra került Gerendás Beáta Reunion című drámája.

A darab különlegessége, hogy elsősorban a középiskolás korosztálynak szól.  A bemutatón tinédzserek és három színész alakítja a szerepeket.

Ami különösképp lenyűgöző benne, hogy rendkívül aktuális kérdéseket feszeget. A darab kulcsszavai lehetnének: #környezettudatosság, #felelősség, #felhasználóitársadalom, #influenszer, #koronavírus. Az előadást nem csak az említett korosztálynak ajánlott. 

A szerző gondolatai a darabról: 

A darabot 2019 tavaszán kezdtem el írni. Azelőtt is intenzíven foglalkoztatott a természetvédelem kérdése, azonban egy hosszabb vonatút során ismét azzal szembesültem, hogy sokan szemétlerakóként használják a természetet. Ez egyrészt elszomorított, másrészt felbosszantott és úgy éreztem, hogy itt az ideje annak, hogy papírra vessem gondolataimat. Mivel színházi területen dolgozom, így a dráma tűnt a legkézenfekvőbb műfajnak. Körülnézve a világban elképzeltem, hogy mi lesz, ha a fogyasztás, a szemét oly méreteket ölt, amit már nem lehet elrejteni, amit már nem lehet újrahasznosítani, s a végén a szeméttenger elnyel mindannyiunkat. Ennek eredménye lett a Réunion, egy disztópia, egy negatív jövőképet elénk táró mű, ami kellően felnagyítva a problémát rámutat nemcsak globális, hanem egyéni problémáinkra is. Mit tesz velünk és ez által a természettel a mértéktelen fogyasztás, amely akár a legvégső megoldásra is kényszeríthet
embereket azért, hogy megszerezzék a kívánt árucikket, vagy épp elhajózzanak egy szigetre, amiről azt állítják, hogy élővilága még érintetlen. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.