2023. február 6., 18:00

Kiállítás nyílt Nyitrán a Zoboralji Örökség Őrzőinek munkáiból - VIDEÓ

A Zoboralji Örökség Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely 2016-ban alakult, és 2017 novemberében hivatalos civil szervezetté vált, majd 2019 végére Magyarországon elérte a Népi Tárgyalkotó Iparművész Szervezet minősítést. Ez nem mindennapi siker, hiszen a Hímző és Viseletkészítő Műhely az egyetlen külhoni alkotókör, mely ezzel a címmel büszkélkedhet.

a A Hímző és Viseletkészítő Műhely tagjai megalakulásuk óta több kiállításon és pályázaton szerepeltek eredményesen.

Tavalyi évben a 30. XXX. Kisjankó Bori Országos Hímző pályázaton átvehették a Kisjankó Bori díjat. Szintén 2022-ben a XVIII. Békéscsabai Országos Textiles Konferencián Balkó Szilvia, Viselet kategóriában második helyezést ért el, Balko Ildikó a Modern kategóriában nívódíjas lett.

A Hímző és Viseletkészítő Műhely mai napig gyűjti a fehérhímzéses, keresztszemes hímzéses anyagokat és viseleteket. Hálásak Jókai Máriának, mert sokat tanultak tőle. Mondhatjuk úgy is, hogy a zoboralji asszonyok őseik motívumait felelevenítve varrják újra a keresztszemes hímzéssel, metéléssel, és vert csipkével díszített ingeket, kötényeket, párnákat, törülközőket, asztalterítőket és egyebeket. Olyan értékeket hoznak létre, melyekre mindannyian büszkék lehetünk, hiszen egy sajátos kultúrát ápolnak. Az örökség akkor érték, ha annak jelene és jövője is van!

A kiállítás munkanapokon 10:00-tól 15:00-ig tekinthető meg február 24-ig a Nyitra Megyei Művelődési Központban. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.