2023. június 6., 18:03

Elvonóra mentek az izsai hattyúk - VIDEÓ

Nemzetközi hír lett az Izsa és Pat közti mákföldön tanyázó hattyúk ópium-túladagolása. A februárban a termőföld mellett letelepedő közel kétszáz hattyú a korábbi évek emlékeiből kiindulva repceföldnek hitte a mákot, amely egyébként fiatal hajtásként valóban hasonlít a sárga növényre.

Lakmározásuk eredményeként azonban a tisztaság és méltóság jelképeként számon tartott hattyúk nyomát sem látni. Időközben ugyanis annyira legyengültek a mákban lévő alkaloidok és a mák növényben lévő toxikus anyagok miatt, hogy nagy többségében nem is tudnak repülni, meg sokkal kevesebb mozgásra képesek egyáltalán, nem is olyan agresszívek, mint ahogy természetesen a hattyúk ilyenkor viselkednek, mikor kicsinyeiket óvnák. Ezek a hattyúk nem is szaporodtak. 

Pém Bálint, a termőföld tulajdonosa már februárban jelezte a környezetvédelem felé az áldatlan állapotot, de azt a választ kapta, hogy a hattyúk márciusban fészket raknak, tehát elmennek a mák közeléből. Nem így történt. Tovább rongálták a termést, 9-10 000 eurónyi kárt okozva ezzel a vállalkozásnak, amit feltehetőleg nem térít majd senki.

Ottjártunkkor a gazda még nem tudta, mi lesz a környezetvédők lépése az ügyben, a mai nap folyamán azonban a maradék, mintegy két tucatnyi hattyút Marcelházára, a madármentő központba szállították. Korábban a központ működtetője, Bogár János egy hétnyi füvön legeltetés után már jelentős javulást észlelt a hattyúknál. Bízunk benne, hogy a ma mentett egyedeknél is így lesz.  

Pém Bálint bízik abban, hogy egyedülálló példája intő jel lesz a kormány felé, hogy a veszélyeztetett állatok okozta rongálás kapcsán jelentős módosítások történjenek. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.