2022. július 5., 18:06

A méhek szárnycsapkodását is felhasználhatjuk terápiás célokra - VIDEÓ

A ma7 médiacsalád stábja ezúttal egy apiterápiás házba látogatott el. A méhesház lényege, hogy a kaptárlevegőt inhalálva számtalan jótékony hatást tapasztalhatunk. 

A méhek által termelt mézet ősidők óta fogyasztja ételként az ember, a melléktermékek, mint a pempő és a propolisz, valamint az illóolajak pedig gyógyszerként vannak jelen a mindennapjainkban. 

Nem csodálkozhatunk tehát azon sem, hogy a kaptárban levő levegő belélegzése is terápiás hasznú lehet. Az elnevezés – apiterápia – egy magyar orvoshoz, Beck Bódoghoz köthető: ő használta először a méh latin neve (appis) és a görög terapia szóból kialakított mozaikszót. Eleinte kizárólag a méhcsípéssel való gyógyításra használták a kifejezést, később azután magába foglalt mindenféle kaptárterméket, illetve az ezeket felhasználó gyógymódokat.

Az apiterápia 100 %-ban egészséges, fájdalommentes kezelés, ami gyógyszermentesen fejti ki hatását. Allergiás betegségben, depresszióban, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek ajánlott, de azoknak is, akiknek ízületi gyulladása van, vagy segíteni szeretnék gyermekük beszédfejlődését. Különösen hatékony a légzőszervi betegségeknél, tüdőfibrózisnál, asztmánál, hörgőgyulladásnál, vagy a melléküreg-gyulladásoknál, de az immunrendszer rendellenességeinél mint az allergia, reumás megbetegedések vagy neurodermitisz is észrevehető a nagyfokú javulás. Valamint migrén esetén is alkalmazható, illetve keringés-serkentő hatása is ismert. Egyedül annak nem javallot, aki a méz és hasonló méhészeti termékekre allergiás. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.