Kurinc

Kurinec
Tszf. magasság: 241 m
Körzethívószám: +421 (0) 47
Irányítószám: 97901
Természeti tájbeosztás: Északnyugati-Kárpátok, Sajó-Hernád-medence, Gömöri-medence 1918 előtti vármegye, járás, rang: nem önálló település

Kurinc Rimaszombat központjától 4,5 km-re délre fekszik Kisgömöri és Jánosi határának közelében. A Rimaszombat-Guszona országútról Méhesnél leágazó mellékúton közelíthető meg. Délről a Kurinci-tó, nyugatról a Kurinci-erdő, keletről pedig a Jánosi községhez tartozó Mocsárpuszta határolja.

Közigazgatás

Rimaszombat városrésze, a rimaszombati kataszter területéhez tartozik.

Népesség

2011-ben 61 állandó lakosa volt.

Történelem

A 11-12. században egyike volt annak a hét falunak, melynek lakosai Rimaszombatot alapították. A 13. században a johannita lovagrend kolostora állt, melyet erdők, legelők öveztek. A monostor elpusztult, emlékét a Barát-kút nevű forrás neve őrizte meg. A területet a 17. században szerezte meg Rimaszombat városa, hogy egy hatalmas nemesi legelőt létesítsen. A 19. században állami földművesiskolát (melyhez 600 hektáros birtok is tartozott) létesítettek itt, ez azonban a 20. század elején Rimaszombatra költözött. A 20. században a rimaszombati munkáscsaládok kedvelt majálisozó helye Kurincon volt. 1945 után a Szabó Elemér magtermesztő állami gazdaság birtoka lett, az öntözéses gazdálkodásra történő átállaskor alkaították ki a Kurinci-víztárolót, mely hamarosan a horgászok és a fürdőzők kedvelt helyévé vált.

Mai jelentősége

A Kurinci-tó kedvelt üdülő- és fürdőhely, a víztározó melletti Kurinci tölgyes 1952 óta 3 hektáron természetvédelmi terület, a ritka kékszajkó élőhelye.