Kovácspatak

Kováčov
Tszf. magasság: 132 m
Körzethívószám: +421 (0) 36
Irányítószám: 94365
Természeti tájbeosztás: Északnyugati-Kárpátok, Börzsönyvidék , Helembai-hegység 1918 előtti vármegye, járás, rang: nem önálló település

Kovácspatak a Helembai-hegység (Kopaszhegy) déli lábánál, a Kovácspataki-dombok sziklafalának tövében, a Duna bal partján, az Esztergomhoz tartozó Szamárheggyel és Helembai-szigettel szemben található, Garamkövesdtől 4 km-re keletre, Helembától 3,5 km-re nyugatra.

Közigazgatás

A Garamkövesd és Helemba határán, de még Garamkövesd területén a 19. század végén létesült üdülőtől (ma idősek otthona) keletebbre, már Helemba kataszterében a 20. század második felében kiterjedt hétvégi házas üdülőövezet létesült ("Chatová osada Modrá Ryba"), melyet ennek ellenére Garamkövesd településrészeként igazgatnak.

Népesség

2011-ben 205 lakosa volt, itt élt Garamkövesd lakosságának 15 %-a.

Történelem

A Pozsony-Budapest vasútvonalat 1850-ben építették meg, de Garamkövesd vasúti megállóhelye csak 1882-ben épült fel Garamkövesd és Helemba határánál, mely hamar kedvelt kiránduló- és üdülőhellyé vált. Az ettől keletre fekvő új, hétvégi házas üdülőközpont és a Panoráma szálló a 20. század második felében létesült Helemba kataszterében.

Mai jelentősége

Üdülő- és kirándulóhely, vasúti megállóhely, nyugdíjasotthon. A Kovácspataki-dombokat 1966-ban természetvédelmi területté nyilvánították.