Gúgpuszta

Gúg
Tszf. magasság: 112 m
Körzethívószám: +421 (0) 35
Irányítószám: 94122
Természeti tájbeosztás: Kisalföld, Mátyusföld, Alsó-Vágmente - Kisalföld, Mátyusföld, Érsekújvári-sík 1918 előtti vármegye, járás, rang: nem önálló település

A Kisalföldön,az Érsekújvári-sík kistájon, Szímő központjától 8 km-re északkeletre, Érsekújvártól 7 km-re északnyugatra fekszik, Andód közvetlen északi szomszédságában, a Szímőt Érsekújvárral összekötő országút mentén.

Közigazgatás

Szímő községhez tartozik a 17. század vége óta.

Népesség

A község egyetlen külterületi lakott helye, 2011-ben 24 állandó lakosa volt (a község lakosságának 1,1 %-a).

Történelem

Az Árpád-korban falu volt, előbb a nyitrai vár tartozéka, majd IV. Béla a fehérvári keresztes vitézeknek adományozta. A tatárjárás alatt feltehetően elpusztult, ezután részben újranépesült, de csak pusztaként tűnik fel a forrásokban, és az esztergomi érsek vásárolta meg. Széchényi György érsek a 17. században a szímőieknek adományozta. A trianoni béke Szímővel együtt Csehszlovákiához csatolta, 1938. november 2-án a bécsi döntés visszaadta Magyarországnak, majd 1945-től ismét Csehszlovákia birtokolta.

Mai jelentősége

Gyümölcstermesztéséről híres, itt található a szímői szövetkezet szőlőföldje és borpincéje. Az eredetileg 1122-ben emelt Szent Vendel-kápolna az októberi, hagyományos szímői-andódi búcsú helyszíne.