2024. április 10., 19:37

Tisztújítás a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületénél

Megtartotta tisztújító közgyűlését a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, melynek vezetőségébe három új tag került. Az egyesület régi-új elnöke, Tegdes Egyházi Dóra szerint egy programokkal teli időszak következik, az előző időszakban érlelt gyümölcsök szüretelése.

Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, SZMKE, elnökség, 2024-2026
Fotó: SZMKE

A leköszönő elnökség kiértékelte az elmúlt három év tevékenységét. „2021-ben az elnökségi tagokkal közösen elkészítettünk egy cselekvési tervet. Kijelöltük, hogy milyen területeken szeretnénk erősíteni az egyesület tevékenységét. Melyek azok a programok, amiket megtartunk, melyek azok a feladatok, amelyeket vállalunk az előttünk álló időszakban. Az értékelés egyértelműen pozitív eredményt hozott. Szinte minden vállalásunkat teljesíteni tudtuk, sőt nem várt kihívásokkal is sikeresen megbirkóztunk” – számolt be az egyesület újraválasztott elnöke, Tegdes Egyházi Dóra.

Az egyesület tevékenysége stabilizálódott, az országhatáron belüli és kívüli kapcsolatokat is erősítették. Több pályázatot elnyertek az elmúlt években a Kisebbségi Kulturális Alapnál, amelyek hatékonyan hozzájárultak a szervezet fejlődéséhez. Az évente több alkalommal megrendezett továbbképzések, szakmai rendezvények iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

Különösen odafigyelünk, hogy rendezvényeink az ország minden pontjára eljussanak egy adott kalendáriumi évben.  Ez azért is fontos, mert tagságunk nagyobb része a nyugati régióban tevékenykedik. Kiemelném még, hogy a különféle könyvtárosoknak, így például az iskolai és a községi könyvtárosok speciális helyzetét kiemelten nyomon követjük és keressük a támogatási lehetőségeket. Ezt mindenképpen szeretnénk továbbvinni, erősíteni”

– tette hozzá az elnöknő.

Március végével az érdekképviselet 7 tagjából ketten, Reicher Erika és Szeghy András nem indultak az idei tisztújításon, de további 3 egyesületi tag jelezte, hogy kipróbálná magát elnökségi tagként. Az online formában megvalósult közgyűlés sikeresen lezajlott és minden jelölt bekerült a vezetőségbe.

Április 5-én megtartották az SZMKE elnökségének alakuló ülését, s így összeállt az új vezetőség a 2024-2026-os időszakra: elnök: Tegdes Egyházi Dóra, alelnök: Pethő Andrea, titkár: Roncz Melinda, gazdasági felelős: Fabó Mária, további elnökségi tagok: Molnár Kantner Éva, Smidt Veronika, Páldi Tímea, Kocskovics Reczai Lilla.

„A tisztségeket ugyanazon személyeknek szavazta meg az elnökség, ezért a belénk fektetett bizalomért nagyon hálásak vagyunk, mondhatom mindannyiunk nevében. Az új elnökségi tagok pedig biztosan hamar belerázódnak a teendőkbe, hiszen most egy programokkal teli időszak következik. Az év első negyede a tavalyi év és az elmúlt három év lezárásával telt, illetve az előttünk álló év előkészítésével. De most már belevágunk a megvalósítási időszakba, s következik az eddig érlelt gyümölcsök szüretelése, a személyes találkozók, szakmai rendezvények megvalósítása” – egészítette ki Tegdes Egyházi Dóra

Az egyesület közösségi oldalára már kikerültek az idei biztos programok pontos dátumokkal, helyszínekkel. Rendkívül színes szakmai tartalom várja a szlovákiai magyar könyvtárosokat, hiszen minden hónapra jut valami.

Májusban kétnapos képzési nap lesz Rimaszombatban, ahol papírmárványozással, könyvkötészettel, állományvédelemmel ismerkedhetnek a résztvevők. Júniusban Csongrádon vesznek részt a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáján. Július 19-én az MKE Vándorgyűlésén szervezi meg az egyesület azt a határon túli kerekasztal-beszélgetést, amelyen a további külhoni érdekképviselet tagjai vesznek részt. Augusztusban Székelyudvarhelyre készülnek könyvtáros konferenciára.

Szeptemberben kerül megrendezésre az éves országos szakmai nap, amelynek ezúttal a rimaszombati Csillagház és a Matej Hrebenda Könyvtár ad otthont. Októberben Komáromban lesz megtartva A papírtól a könyvig című kétnapos képzés, a májusi rimaszombati alkalom ikertestvére, novemberben pedig Budapesten szervezik meg a magyar könyvtárosok világtalálkozóját, amelyre minden bizonnyal Szlovákiából is szerveződik delegáció. A szlovákiai magyar könyvtárosok így ezeket a dátumokat már jó előre beírhatják naptárjukba, hogy ne maradjanak le ezekről a hasznos találkozókról, szakmai tapasztalatcserékről.

Van még néhány függőben levő pályázatunk, többek között egy magyar-holland-szlovák ERASMUS+-os projekt is, ami nagy előrelépést jelenthetne nekünk. Egy percet sem unatkozunk és rendkívül bizakodóan állok az elkövetkezendő 3 év elé”

– mondta Tegdes Egyházi Dóra, az SZMKE elnöke.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.