2023. március 2., 19:08

Online arcok Kassán

Online faces címmel kiállítás nyílt Kassán, a MaJel Rovás Központban Lucza Zsigmond egyetemi adjunktus, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárának alkotásaiból, melyek a digitális világ és a klasszikus festészet kölcsönhatásait vizsgálják.

2023-03-01 Rovás, Kassa, kiállítás, Lucza Zsigmond, Online faces
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Lucza Zsigmond festőművész, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, az Etyeki Műhely művészeti vezetője, aki a Rovás Alkotóközösség tevékenységébe is bekapcsolódik. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd Stuttgartban és Berlinben volt rezidens művész, később pedig Finnországban folytatott média és képzőművészeti tanulmányokat. A festészet és a digitális médiumok látványvilágának kölcsönhatása foglalkoztatja. Figurális képeket fest, amelyeken sokszor eredeti környezetükből kiemelt vagy átlényegített emberi alakok jelennek meg.

2023-03-01 Rovás, Kassa, kiállítás, Lucza Zsigmond, Online faces
Szabó Ottó, Lucza Zsigmond és Gergely Papp Adrianna
Fotó:  Fábián Gergely
Kiállított festményei a „felvázolt és bizonyos részleteiben elindított” állapotban álltak meg, mintha egy mély lélegzetet vennének, mielőtt folytatják küldetésüket. Festményei úton vannak, út közben ismerkedhetünk velük, magunk próbálhatjuk megfejteni titkaikat. Színfoltok, elkenődés, szétfestett felületek... Mielőtt összefonódnának, egymásba folynának, összekeverednének, mielőtt osztódnának... Mielőtt kialakulnának. Izgalmas képek, magunk festhetjük tovább őket. Nyitott kompozíciók"

– mondta a megnyitón Szabó Ottó, a Rovás elnöke.

"A kiállítást a világjárvány idején előtérbe került e-konferenciák ihlették, a monitorok előtt ülő, élőben jelentkezők, akik furcsa módon úgy vannak „élőben”, hogy mégsem abban vannak. Úgy lenni valahol, hogy nem vagy ott. Úgy jön be egy barát, hogy közben mégsem jön be, úgy beszél és olyan módon látható, hogy nincs jelen... Kamerával befogott és kamerán kívüli világ. Új fogalmak: látvány alatti... Látványtalan... Kollektív láthatóság... És láthatatlanság..." – fogalmazott Szabó Ottó.

2023-03-01 Rovás, Kassa, kiállítás, Lucza Zsigmond, Online faces
Fotó:  Fábián Gergely

A kiállítást Gergely Papp Adrianna megyei képviselő, Debrőd polgármestere társaságában nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, Kassa a történelem folyamán mindig helyet és otthont tudott adni minden nemzetiségnek, kultúrának, vallásnak, de a művészeteknek is kedvező feltételeket biztosított, inspirálta az alkotókat. Több neves, nemzetközi hírű művész került ki Kassáról. És ez nem csak a múltban volt így, hanem napjainkban is nagyon sok tehetséges művész indul innen – mondta hozzátéve, ebben a Rovás is nagy szerepet játszik, amely amellett, hogy ápolja a magyar örökséget, a magyar kultúrát, felkarolja a nemzetközi művészeket is, alkotótáborai, szimpóziumai során. Erre jó példa az e héten zajló nemzetközi kortárs képzőművészeti szimpózium, illetve a most megnyitott kiállítás is.

2023-03-01 Rovás, Kassa, kiállítás, Lucza Zsigmond, Online faces
Fotó:  Fábián Gergely

A tárlat április 4-ig látogatható minden hétköznap 10.00 és 18.00 óra között az Erzsébet utca 42 szám alatt, a MaJel Rovás Központban.

2023-03-01 Rovás, Kassa, kiállítás, Lucza Zsigmond, Online faces
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.