2022. május 19., 20:15

Múzeum és kultúra – L. Simon László előadása Kassán

A múzeumok világnapja alkalmából L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tartott előadást Múzeum és kultúra címmel Kassán.

2022-05-18 Kassa, L. Simon László, Magyar Nemzeti Múzeum, főigazgató, előadás, Múzeum és kultúra
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Az esemény a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vendégoktatók a magyar kultúráért programja keretében valósul meg Magyarország kassai főkonzulátusa szervezésében. Hetey Ágota főkonzul köszöntőjében kiemelte, a világnapok ráirányítják a figyelmet egy-egy olyan eseményre, intézményre, amellyel együtt élünk, de annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy nem figyelünk rá annyira, amennyire megérdemelné. Hangsúlyozta, a múzeum a helyi közösség bástyája, közösségmegtartó és összetartó erővel bír.

Ugyanakkor a múzeumoknak missziójuk is van. A múltat kell úgy átadják a jelennek, a jelen generációnak, hogy abból ők jövőt tudjanak építeni"

– fogalmazott.

2022-05-18 Kassa, L. Simon László, Magyar Nemzeti Múzeum, főigazgató, előadás, Múzeum és kultúra
Fotó:  Fábián Gergely

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, sokat gondolkodik azon, hogy a gyorsan változó világban a múzeum miképp tudja érvényesen megszólítani az embereket. A magyar és a világ múzeumi intézményrendszere hatalmas kihívások előtt áll, s ha ezekre nem tudnak reagálni, teljesen el fognak jelentéktelenedni. Ezt már ma is érezni, az emberek sokkal kevésbé tartják fontosnak a múzeumot, mint régen, kevesebbet járnak ezekbe az intézményekbe.

Kifejtette, a múzeumoknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint az identitásküzdelem, a világméretű kultúrharc, a globalizáció, az általános intézményellenesség és a differenciálódó intézményrendszer, a technológiai változások, a műveltség fogalmának, a kultúrafogyasztásnak, illetve az olvasásnak és az írásbeliségnek az átalakulása.

Mindezek ellenére mégis szükség van a múzeumokra, hisz a műtárgyakkal való személyes találkozás élményét a korszerű technológia, a digitalizálás, az új tudásátadási módszer nem tudja pótolni, ezt csak személyesen lehet megélni és megtapasztalni.

2022-05-18 Kassa, L. Simon László, Magyar Nemzeti Múzeum, főigazgató, előadás, Múzeum és kultúra
Fotó:  Fábián Gergely
A múzeum alapfeladata a gyűjtemény gyarapítása, tárgyak, dokumentumok, műtárgyak összegyűjtése, tudományos feldolgozása és a közönség elé tárása, bemutatása, a kiállított anyagokon keresztül a közönség gondolkodásának, identitásának a formálása. Az utóbbi a legfontosabb feladat, ami az első kettő nélkül nem létezhet. Ez pedig csak a múzeumi a térben lehetséges”

– mondta hozzátéve, a pandémia egyik nagyon fontos tapasztalata, hogy semmilyen virtuális felület nem tudja kiváltani a valóságos, fizikai élményt.

Rámutatott, a legfontosabb mégis a közönség, hisz nélküle a létrehozott szellemi termék vagy kulturális produktum semmit sem ér. Mit sem ér a könyv, aminek nincs olvasója, a színdarab, aminek nincs nézője, a film, aminek nincs közönsége, a múzeum, aminek nincs látogatója.

2022-05-18 Kassa, L. Simon László, Magyar Nemzeti Múzeum, főigazgató, előadás, Múzeum és kultúra
Fotó:  Fábián Gergely

Közös történeteink átadása

L. Simon László kifejtette, a múzeumi intézményrendszer úgy jött létre, hogy voltak – és vannak ma is – emberek, akik lelkesen gyűjtenek dolgokat. A gyűjteményüket pedig úgy tudják fejleszteni, ha van bennük vonzalom, igény és szándék a múlt megismerésére, ha értékelik, milyen történetek vannak a tárgyak mögött.

Amikor a történelmünk átadásáról van szó, akkor a történeteink továbbadásáról kell beszélünk, mert az identitásunk nemcsak abban fejeződik ki, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljük, hanem hogy közösek a történeteink, közösek a hűseink” 

- húzta alá hozzátéve, így kapcsolódik össze a gyűjtemény és a múzeum. Elindul a gyűjtés, arra ráépül a múlt, a történelem ismerete és szeretete, abból következik a szándék, a belső igény, hogy a történeteinket továbbadjuk nemzedékről nemzedékre, és ez az, ami aztán meghatározza az identitáskeretünket.

 Azért nem szabad lemondanunk a múzeumokról még ebben a változó időben, még a legnehezebb körülmények között sem, mert ezzel áttételesen lemondunk az identitáskeretről. Arról, amiben mi azok vagyunk, akik. Nem szabad lemondani az identitásunkról, a nemzeti kötődésünkről, a saját kultúránkról, a magyarságunkról"

– mondta hangsúlyozva, a múzeumnak az egyik legfontosabb bástyának kell maradnia, még ha ez egy nagyon nehéz küzdelem is.

2022-05-18 Kassa, L. Simon László, Magyar Nemzeti Múzeum, főigazgató, előadás, Múzeum és kultúra
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.