2022. november 16., 09:16

Virtuális régészet a Gömör-Kishonti Múzeumban

A Gömör-Kishonti Múzeum Virtuális régészet címen animációs programot szervez gyermekes családok számára. A foglalkozás középpontjában az őskori ember életmódja áll. 

Virtuális foglalkozás a múzeumban
Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

A családi foglalkozás témája az őskori ember életének bemutatása a kő-, bronz- és vaskorszakban. 

A virtuális valóság segítségével igyekszünk közelebb hozni a látogatókhoz az “üveg mögött” lapuló kiállítási tárgyakat. Az érdeklődőknek így lehetőségük nyílik a tárgyak részletes és beható megismerésére és a virtuális tér jóvoltából azok “megérintésére” is. A foglalkozás gyakorlati részében aztán feladatokat oldhatnak meg, melyeknek célja ráirányítani a figyelmet a kiválasztott és bemutatott műtárgyakra, olyan módon, hogy a laikus érdeklődő is megértse azok történetét és lényegét, felismerve azok történelmi fontosságát és jelentőségét - áll az intézmény közleményében.

A rendezvény 2022. november 16-án (szerdán) 16:00 órai kezdettel valósul meg. Nyolc és 10 év közötti gyermekeket nevelő családok számára ajánlott. A foglalkozásra személyesen a múzeum pénztáránál, vagy emailben a marekova@gmmuzeum.sk címen lehet jelentkezni. Belépti díj: 2 euró.
A novemberi hónap műtárgya is látható

A Gömör-Kishonti Múzeum a hónap műtárgya keretén belül a Mátrai-Makovits Jenő rimaszombati festő-és szobrászművész által tervezett I. világháborús hősi emlékmű építésének korabeli fotográfiáit mutatja be a közönségnek. Ma az emlékmű megtisztított, részben helyreállított állapotban látható Rimaszombat főterén, emlékeztetve a mai kor emberét az elesett rimaszombati hősökre.

A fotók 2022. november 2. és november 30. között tekinthetők meg a múzeum állandó kiállítótermében. 

Rimaszombatban, az egykori gömöri megyeszékhelyen az 1914 - 1918 közötti világháborúban hősi halált haltak emlékművének kérdése az 1938-as visszacsatolás után vált aktuálissá, a szándék ún. Emlékmű Bizottság megalakításában is megnyilvánult. Az újból megyei jogú város főterére Mátrai-Makovits Jenő, helyi festő- és szobrászművész készített vázlatterveket szülővárosa számára. Gipsztervei közül, melyek ma a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum művészettörténeti gyűjteményének részét képezik, végül a ma is álló fehér márványlapú, szerény díszemlék valósult meg. A dolog érdekessége, hogy az építkezés három éven át akadozott, a travertin-köveket ugyanis az akkor már Szlovákiához tartozó Iglóról, illetve Szepesváraljáról szállították az újonnan Magyarországhoz csatolt Rimaszombatba. 

Fotók Mátrai–Makovits Jenő I. világháborús hősi  emlékművének építéséről
Fotók Mátrai-Makovits Jenő I. világháborús hősi emlékművének építéséről
Fotó:  Gömör-Kishonti Múzeum

A 119 rimaszombati katona nevével jelzett hősi emlékművet 1942. november 10-én, a város Magyarországhoz való visszacsatolásának negyedik évfordulóján leplezték le Rimaszombatban az akkori Horthy Miklós téren. A hősök emlékművének felavató ünnepségét a helyi regionális társadalmi lap, a Gömör 1942. november 15-i száma alapján lehet „rekonstruálni”. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.