2021. május 28., 12:28

Kiállítással emlékeznek a neves rozsnyói templomfestőre

Megnyitották a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában azt a kiállítást, amely Ádám Gyula rozsnyói festőművész, templomfestő alkotásait mutatja be. A tárlatot 2021. június 27-ig lehet megtekinteni.

Ádám Gyula, rozsnyói templomfestő, kiállítás, Rozsnyó, Rozsnyói Bányászati Múzeum
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A tárlatot Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki rámutatott, ez az intézmény idei második kiállítása. A kiállítást eredetileg Rozsnyó első írásos említésének 730. évfordulójára készítette Edita Kušnierová és Tomány Éva, de közbeszólt a koronavírus-járvány. Az intézkedések enyhülésével most sikerült megnyitni. A kiállítás kurátorai köszönetet mondtak mindenkinek, aki hozzájárult a kiállítás megvalósulásához, külön kiemelve a művész leszármazottjait, akik közül az egyik dédunoka, Peter Ádám rész vett a megnyitón.

Ádám Gyula termékeny templomfestő volt, több mint 300 templomban találkozhatunk bibliai motívumú falfestményeivel.  A 19. század 80-as éveiben festőműhelyt alapított Rozsnyón, amely országszerte ismert és elismert lett. Szorosan együttműködött a rozsnyói püspökséggel és a premontrei gimnázium vezetőségével, a számukra készített alkotásai sajnos nem maradtak fenn.

Jelentős mennyezetfreskók köthetők a nevéhez a rozsnyói római katolikus templomokban, részt vett a helyi székesegyház 1930-as felújításában is. Alkotásaival találkozhatunk környékbeli települések templomaiban (Hárskút, Tornagörgő, Bódvavendégi, Méhi, Betlér, Imrikfalva, Nagyszabos stb.), gömöri kisvárosokban (Jolsva, Dobsina, Nagyrőce) és járási székhelyeken (Rimaszombat, Losonc), de távolabbai, nyugat-szlovákiai településeken (Kőkeszi, Nagysalló, Nagycsalomja stb.), illetve magyarországi városokban és falvakban (Békéscsaba, Kecskemét, Bódvaszilas, Salgótarján, Szögliget stb.), még Budapesten is.

Ádám Gyula mestere volt annak, hogy egységes egésszé komponáljon számos díszes ruhájú szentet, ünnepélyesen és méltóságteljesen megjelenítve őket a bibliai szövegek szellemében. Figuráit gyakran rokokó elemeket használó, gyönyörű díszítéssel keretezi”

– mondta Edita Kušnierová. Hozzátette, munkásságáért 1908-ban X. Piusz pápa Pro Ecclesia et Pontifice-díjat adományozott a festőnek. A kiállításon megtekinthető egy önarcképe, amelyen zakója hajtókáján ez a kitüntetés látható. „Legfőbb ideje, hogy városunk lakossága megismerkedjen a munkásságával ennek a jelentős rozsnyói személyiségnek, akit méltán tekinthetünk kulturális örökségünk részének” – húzta alá Kušnierová.

A kiállítás 2021. június 27-ig tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában, a Bányászok tere 25. alatt.

(A témáról a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd bővebben.)

Ádám Gyula, rozsnyói templomfestő, kiállítás, Rozsnyó, Rozsnyói Bányászati Múzeum
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.