2022. december 8., 18:59

Kassa szellemi vonzásában

Kassa szellemi vonzásában címmel válogatáskötet jelent meg a márciusban elhunyt dr. Kováts Miklós tanár, művelődéstörténész írásaiból. A könyvet mutatták be nagy érdeklődés mellett a kassai MaJel Rovás Központban.

Kováts Miklós, könyvbemutató, Kassa szellemi vonzásában, Kassa, Rovás
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A most kötetbe foglalt, egyébként nehezen hozzáférhető, kis példányszámú könyvekben, folyóiratokban megjelent írásokat dr. Kováts Dániel válogatta és szerkesztette Kováts Bence segítségével. A kassai könyvbemutatón részt vett Nyiri Péter, a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója is, ugyanis a könyvet A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány adta ki a Széphalmi Minerva Könyvek sorozatban.

Mi azt valljuk, hogy a közös történeteink nagyon fontosak ahhoz, hogy megőrizzük a nemzeti azonosságtudatunkat, a magyarságunkat az egész Kárpát-medencében.

Ezért el kell mondanunk ezeket a közös történeteket. Arra törekszünk, hogy megszólítsuk a történetmondókat. Azokat, akik velünk vannak és tudnak mesélni, ugyanakkor azokat is, akik már nincsenek velünk, de érvényes és ma is tanulságos gondolataik voltak. Ez a kötet is ennek a tanúbizonysága” – mondta Nyiri Péter.

Kováts Miklós, könyvbemutató, Kassa szellemi vonzásában, Kassa, Rovás
Nyiri Péter
Fotó:  Fábián Gergely

Hozzátette, A Magyar Nyelv Múzeuma, A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány, a Kazinczy Ferenc Társaság és az Anyanyelvápolók Szövetsége egy szellemi műhely, egyúttal könyvesműhely is, amit nagyon fontosnak nevezett. „Mi azt tanultuk a nagy elődöktől, hogy a könyvnek rendkívüli értéke van, a mai világban is” – hangsúlyozta.

Kováts Miklós, könyvbemutató, Kassa szellemi vonzásában, Kassa, Rovás
Fotó:  Fábián Gergely

A kötetet összeállító Kováts Dániel felidézte, amikor márciusban végső búcsút vettek unokaöccsétől, Miklóstól, akkor fogalmazódott meg a gondolat, tegyenek valamit annak érdekében, hogy ha testileg már nincs is közöttünk, szellemileg velünk maradhasson. „A temetés alkalmával mondta nekem Miklós unokája, Bence, hogy össze kellene állítani a szerzői bibliográfiáját. Én azt mondtam, igazad van, de én egy merészebb álmot is dédelgetek: ha összeállítjuk a bibliográfiáját, válasszuk ki belőle azokat az írásokat, amelyekről úgy gondoljuk, ma is szólnak érdemben az olvasóhoz, válogassunk össze egy kötetet és nyújtsuk át az érdeklődő olvasóknak” – mondta hozzátéve, szinte csoda, hogy néhány hónap alatt ez létrejöhetett. „Azért lehetett csodát művelni, mert sokan beleadták munkájukat, szívüket, lelküket, hogy így legyen” – fűzte hozzá.

Kováts Miklós, könyvbemutató, Kassa szellemi vonzásában, Kassa, Rovás
Kováts Dániel
Fotó:  Fábián Gergely

Mint mondta, örömmel végezte a munkát, mert közben a szerző is minduntalan megjelent előtte. „Ugyanúgy gondolkodtunk a világ dolgairól. Nagyon jól megértettük egymást, nagyon közel kerültünk egymáshoz. Tehát számomra

egy adósság teljesítése volt, hogy ennek a kötetnek az összeállítását fölvállaltam.

De talán tudok annyira objektív szemmel is tekinteni ezekre az írásokra, hogy azt mondjam, megérdemlik azt, hogy újra megjelenjenek nyomtatásban, eljussanak a kassaiak és minden érdeklődő kezébe. Egyrészt azokéba, akik tudják, ki volt Kováts Miklós, a családra és az egykori tanítványokra gondolok, másrészt azokéba, akik nem ismerték őt, de a témákat, amelyekkel foglalkozott, szívesen fogadják” – mondta Kováts Dániel hozzátéve, ezek a témakörök ma is aktuálisak.

A kötet tartalmát Kováts Bence ismertette. Mint mondta, nagyapja igazi tanáregyéniség volt, így leginkább tanárként ismerték, kutatóként már kevésbé. Pedig számos olyan témával foglalkozott, amelyek Kassa vagy a szlovákiai magyarság szempontjából fontosak, ezek pedig megérdemlik, hogy összegyűjtsék őket.

Kováts Miklós, könyvbemutató, Kassa szellemi vonzásában, Kassa, Rovás
Kováts Bence
Fotó:  Fábián Gergely

„A kötet leginkább Kassáról szól, azonban túl is mutat rajta. Az írások nagyon különböző témájúak, ám én egy közös vonást vélek felfedezni bennük, ez pedig a küzdelem. Ezek a különböző jellegű küzdelmek bontakoznak ki a könyvben.

Nagyapa egész életpályája és az a mód, ahogy beszámol ezekről, mutatják, hogy a küzdelmeknek van értelme

– fogalmazott Kováts Bence hozzáfűzve, a könyv érdekes olvasmány lehet mindenki számára. „Remélem, hogy sokan értékelni fogják ezeket az írásokat és általuk visszaemlékeznek Kováts Miklósra, nagyapámra, nemcsak mint családtagra, tanárra, hanem mint történész-kutatóra is” – mondta.

Kováts Miklós, könyvbemutató, Kassa szellemi vonzásában, Kassa, Rovás
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.