2022. szeptember 30., 15:20

Kassa Duncsák Attila szemével

Nagy érdeklődés mellett megnyitották Duncsák Attila festőművész Az én Kassám című kiállítását Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Duncsák Attila, festőművész, kiállítás, Az én Kassám
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Rovás

A kiállítást Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója nyitotta meg, úgy fogalmazva, Duncsák Attila sorsa igazi 20-21. századi magyar sors. Ungváron született, háborús időkben. Édesapját Szibériába vitték, ahonnan megrokkanva érkezett haza, vele együtt a sztálini Szovjetunióban a kárpátaljai magyarság reményvesztetté vált. Duncsák Attila Szentpétervárott folytatta tanulmányit, ahol kerámia- és üvegszakon szerzett diplomát 1967-ben. Ungvárba visszatérve, ahol nem volt sem kerámia-, sem üveggyár, murális munkákat vállalt.

1982-ben nagy elhatározásra jutott, családostól Kassára költözött. Ennek idén, egy hónap híján éppen 40 éve. Itt praktikus okok miatt áttért a festészetre, a temperában találta meg a kifejezési eszközt. Mint mondja, ez egy kicsit hasonlít a régi technikára, a temperát méhviasszal befedi, így olyan, mint egy olajfestmény. Első önálló kiállítását is Kassán rendezte 1985-ben, s az elmúlt évtizedekben a felvidéki magyar és szlovákiai képzőművészet egyik meghatározó alkotója lett, otthon és külföldön egyaránt – mondta.

Duncsák Attila, festőművész, kiállítás, Az én Kassám
Fotó:  facebook.com/Duncsak.Gallery

Hozzátette, Feledy Balázs művészeti író fogalmazta meg, hogy „Duncsák Attila mindig tömörít, képei több időpillanatot egyesítenek egy kompozíció keretében, így azok telítettsége, sűrűsége mindig felfokozott. Motívumaiban ott van a valóság formavilága, ám összességében mindebből egy sajátos szürrealisztikus, víziókkal és látomásokkal telített képi világ keletkezik. Művészetének jelentős fundamentumát adják történeti, művészettörténeti utalásai, emlékei, melyekben központba kerülnek a németalföldi és itáliai művészet jeles alkotói, művei.” 

Duncsák Attila szerint pedig az a lényeg, hogy egy-egy mű „ne ebből a világból szóljon, hanem a képről szóljon hozzád egy másik világ.”

Duncsák Attila, festőművész, kiállítás, Az én Kassám
Fotó:  Rovás

A mostani tárlat különleges kollekciót, ugyanis olyan alkotásokat láthat a közönség, amelyek még nem, vagy már nagyon régen voltak láthatók kiállításon. „Különleges kegyben részesülhettem Szabó Ottóval, amikor meglátogattuk Attilát, hogy összeválogassuk jelen kiállításra ezt a különleges kollekciót. Mert hiszen egy-egy magánlakás az mindenkinek a saját szentélye, ahová csak úgy, bármikor nem léphet be az ember. Duncsák Attila esetében kettős szentélyről beszélhetünk, hiszen a műterme is a lakásban van. A kollekció pedig azért különleges, mert ezeket az alkotásokat egyenesen a falakról akasztottuk le, ezek a festmények az egész lakásnak egyéni hangulatot kölcsönöztek. A nagyrészt üresen maradt falakra tekintve viccesen meg is jegyeztük, hogy van egy hónapuk arra, hogy kifessék a lakást” – mondta Kovács Ágnes.

Duncsák Attila, festőművész, kiállítás, Az én Kassám
Fotó:  facebook.com/Duncsak.Gallery

A kiállítás október 25-ig tekinthető meg hétköznaponként 10 és 18 óra között a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában, az Erzsébet utca 42 szám alatt.

Duncsák Attila, festőművész, kiállítás, Az én Kassám
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.