2022. június 16., 19:37

Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál, másodszor

Második alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivált. A hat napon át tartó, Sárospatakon túl Északkelet-Magyarország több településén, illetve felvidéki helyszíneken, Kassán és Nagykaposon is zajló irodalmi fesztivál központjában a kortárs költészet állt.

Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál, Kassa
Fotó: Rovás

A hagyományteremtő céllal megrendezett világtalálkozó a kortárs költészet népszerűsítésében kíván szerepet játszani. Központjában a kortárs költészet áll, a szervezők célja a költők és költeményeik megismertetése a potenciális olvasóközönséggel. Az irodalmi programok ugyanakkor a nagyközönségen túl a szakmát is igyekeztek megszólítani: Sárospatakon a Bodrog Hotelben és Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában tudományos konferenciák zajlottak, Ködöböcz Gábor a magyar, Zsille Gábor a lengyel, míg Vörös István a cseh kortárs irodalomról tartott előadást.

Az író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások több napon keresztül tartottak, a határon túli településekkel párhuzamosan Szerencsen, Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Széphalmon, Vásárosnaményban, Mátészalkán és a fesztivál sárospataki központjában is találkozhatott a közönség a poétákkal.

A Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztiválra – mely a térségben ez idáig egyedülálló kezdeményezés – a magyarajkú költők mellett a V4 országok ismert és elismert poétái is meghívást kaptak. Magyarországra érkezett Alicja Maria Kuberska lengyel költő, író, műfordító, szerkesztő, valamint a lengyel-magyar költő, író Konrad Sutarski, akinek életművében meghatározó a két nemzet közötti kulturális kapcsolat, a közös történelmi szálak bemutatása.

A kortárs magyar irodalom anyaországi képviselőin túl a Kárpátalján, Délvidéken, a Partiumban, valamint a Felvidéken élő és alkotó költők is szerves részei voltak a verseket népszerűsítő világirodalmi vendégségnek. A költészeti összejövetelen tiszteletét tette Vári Fábián László, Serfőző Simon, Fecske Csaba, Oláh András, Zemlényi Attila, Kovács István, Tari István, Finta Éva, Cseh Katalin, Mihályi Molnár László, Kürti László, Zsille Gábor, Vörös István és Vincze Ákos.

Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál, Kassa
Fotó:  Rovás

Az irodalmi fesztivál Sárospatakon, a Szent Erzsébet Ház kertjében ünnepi műsorba ágyazott díjátadással zárult. A Rimay János Alapítvány által adományozott díjat idén Konrad Sutarski, Tari István és Kürti László költő vehette át. A program koncertekkel egészült ki, a Kaláka együttes, a kortárs verseket megzenésítő Mintha zenekar, valamint Kováts Marcell és Balogh Erzsébet lantművészek muzsikáját élvezhette a közönség. A reneszánsz egyik legjelentősebb, ám méltatlanul elfeledett magyar költőjéről, Rimay Jánosról elnevezett fesztivál középkori programokkal zárult, Béke Csaba lantművész közreműködésével.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.