2020. április 2., 08:01

István, a király iskolába megy – Szepsi diákok is versenyben

A szepsi alapiskola diákjai is bejutottak az István, a király iskolába megy című zenés színházi tehetségkutató verseny második fordulójába. Most a közönség szavazatain is múlik, kik vehetnek majd részt a legendás rockopera előadásában.

István, a király iskolába megy – Szepsi diákok is versenyben
Galéria
+1 kép a galériában

A szepsiek a csoportos videók kategóriában egyedüli felvidéki iskolaként kerültek be a második körbe. Az eddigi sikeres szereplésről és a verseny további menetéről Sirgely Andreával, a Szepsi Alapiskola igazgatójával beszélgettünk.

- Hogyan értékeli a diákok teljesítményét?

Mivel iskolánkat többnyire szociálisan hátrányos roma gyerekek látogatják – van köztük tanulási zavarral küzdő, értelmi fogyatékos tanuló is –, emiatt úgy gondoltuk, hogy a dalszövegek memorizálásával gondjuk lesz. De nem így történt, a szöveget aránylag gyorsan megtanulták és minden próbát élveztek. Megtekintve a többi iskola versenyprodukcióját, azt hiszem, nem kell szégyenkeznünk.

- Hogyan zajlott a felkészülés, illetve a forgatás? Hány diák kapcsolódott be a versenybe?

Az iskola Savorenge énekkara és zenekara alkotja a csapatot, ez 40 tanulót jelent. Az énekkar vezetője a fáradhatatlan és elhivatott kollégánk, Király Erika, aki olyan ügyesen gyűjtötte maga köré a tehetséges kollégákat segítségül – Horváth Ottó szociálpedagógust, Fiľka Krisztián és Benyicky Laura pedagógiai asszisztenseket – és győzte meg a gyerekeket a cél érdekében, hogy a próbák kemény munkáját szórakozásnak fogták fel. A kosztümök varrásában és a díszlet elkészítésében is pedagógusok segédkeztek. A versenyszám rögzítését a Szepsi TV és egy hang- és fénytechnikával foglalkozó cég készítette. A produkció a zsűri értékelése alapján színvonalasra sikeredett.

- Most, a második körben mi a teendő? Hogyan lehet támogatni az iskola diákjait, szavazni rájuk?

Az István, a király rockopera 4 jelenetre van osztva, mi a Koppány vezér című jelenet betanulását vállaltuk. Most ugyanannak a jelenetnek az alkotói versenyeznek, a mi csoportunkban 4 iskola produkciói. Ebben a körben a pontozás tiszta lappal, nulláról indul. A nézők és a zsűri egyaránt 1-10 pont között értékelheti a produkciókat. Ez a szavazási kör március 23-tól április 15-is tart, az eredményhirdetésre április 18-án kerül sor. A jelenetenként 2-2 legmagasabb összesített pontszámmal rendelkező csapat jut tovább a harmadik, a döntő körbe.

Eddigi információnk alapján a közönségszavazás nem zajlott tisztességesen. Egyes csapatok ellenfelük lepontozásával próbáltak tisztességtelen módon feljebb kerülni a ranglistán. Ennyit a fair playről.

A mi csapatunknak nagyon kellenek a külső szavazatok, mivel a gyerekeink szülei nem rendelkeznek email-címmel, a legtöbb háztartásban nincs internet hozzáférés. Emiatt mi csak a közeli és távoli barátokra, ismerősökre számíthatunk. Gyerekeink ékes tájszólása is sok esetben sajnos inkább hátrányt jelent, mintsem előnyt. Nem beszélve az előítéletekről.

- Ha a második körből is sikerül továbbjutni, mi a következő lépés?

A harmadik, döntő körnek a szavazása ismét nulláról, tiszta lappal indul április 20-án, és május 15-ig tart. Ezúttal a jelenetenkénti 2-2 legjobbat kell egymással összehasonlítani, a közönség és a zsűri ugyanúgy 1-10 pontot ad, hogy kiderüljön, melyik csapat lett az adott jelenet legjobbja, melyik produkció nyerte annak a jelenetnek az előadási jogát. A négy jelenet adja ki a teljes rockoperát, melyet a négy győztes iskola a jelenetek sorrendjében ad elő, mindegyik megőrizve a saját szereposztását, díszletét, jelmezeit.

- A gyerekek hogyan fogadták ezt a lehetőséget? Örömmel vettek részt a versenyben?

Gyerekeink várakozáson felül teljesítettek. Minden próbát izgalommal vártak és szívvel-lélekkel vették az akadályokat. Az eddig elért eredmény szinte a csodával határos.

Kérünk minden jóravaló embert, hogy támogassa szavazatával az iskolánkat, mert ezek a gyerekek igazán megérdemlik!

A versenyről további információk az iskolasistvan.hu weboldalon érhetők el, szavazni ugyanitt lehet. Vadkerti Imre, a program felvidéki koordinátora korábban úgy nyilatkozott portálunknak, a versennyel a fiatalok számára nagy lehetőségek nyílnak meg. Erről ITT olvashatnak.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.