2022. december 2., 13:33

Az eNRA 2022-es alkotásai Kassán

A Rovás Nemzetközi Alkotóközösség 2022-es alkotótáborainak anyagából nyílt kiállítás Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Rovás, eNRA, Rovás Nemzetközi Alkotóközösség, kiállítás, megnyitó
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: Rovás

A Nemzetközi Rovás Alkotóközösséget a 28 éves múlttal rendelkező Rovás egyesület alapította „eNRA” néven 2012-ben, bár a tagok már az ezt megelőző években is együtt alkottak. Az eNRA megalakulását tehát egy több éve összejáró alkotói közeg ösztönözte, amely évről évre, minden nyáron találkozik, a Rovás Nyári Szabadegyetem három képzőművészeti alkotótáborában együtt alkot és elmélkedik, nézetet, gondolatot cserél és közösséget vállal a többiekkel. Ez ihlette a most megnyitott, az idei alkotótáborokban született művekből összeállított kiállítás címét: Together, azaz együtt vagy közösen, az együttgondolkodás és a közös alkotótevékenység jegyében.

A tárlatot Kovács Ágnes, A MaJel Rovás Központ igazgatója nyitotta meg, felidézve az eNRA-t alapító Rovás történetét.

Mint mondta, a Rovás megalakulását Szabó Ottó festőművész kezdeményezte 1994-ben. Már a kezdet kezdetén a tagságot fele-fele arányban tették ki a képzőművészetin és más egyetemeken tanuló diákok, akik a szocialista rendszer összeomlását követő helyzetben nyitottak voltak a nyugati világból érkező civil szervezetek irányában. Akikkel közösen az alkotóközösséget szervezetté sikerült átformálni és hivatalos formát adni neki Rovás Polgári Társulás néven. Az elmúlt 28 év alatt az egyetemistákból álló asztaltársaságból nemzetközileg elismert alkotóközösség lett, amelynek tevékenysége jócskán túlmutat Kassán – húzta alá hozzátéve, nemzetközi alkotótáborak és művésztelepeik többnyire a Kultminor vagy a kulturális minisztérium támogatása nélkül valósulnak meg, s ez így volt az idén is. Ennek ellenére meg tudták valósítani a nyári táboraikat, amelyek az aktív lengyel, magyar, szlovák és ukrán részvételnek köszönhetően olyan bő termést eredményeztek műalkotásokból, hogy most egyazon időben két városban állítják ki őket: a festmények 1/3-át Kassán, 2/3-át Dunaszerdahelyen, a Kortárs Magyar Galériában láthatja a közönség.

Rovás, eNRA, Rovás Nemzetközi Alkotóközösség, kiállítás, megnyitó
Fotó:  Rovás

A Rovást több pillér tartja, ilyen a Rovás Akadémia, a Löffler Művésztelep, a FiguratiF Galéria, a Rovás Kiadó, a RovArt internetes újság, a RovásVoyage, az Esti Iskola, a Művészeti Logisztika, a MaJel Rovás Központ – mondta Kovács Ágnes hozzátéve, ezen pillérek egyik legerősebbike az eNRA.

„A Rovás számára a legnagyobb nívót a Rovás Nemzetközi Alkotóközösség, az eNRA jelenti, amelynek alkotói a szabad művészetet és a független kreativitást preferálják. Együttműködési megállapodással csatlakozott a Rzeszówi Egyetem Képzőművészeti fakultása, csatlakozási szándékát jelezte a Lódzi Egyetem, együttműködünk a Kárpátaljai Képzőművészeti Unióval, a Pro Arte Munkács Egyesülettel, a Szolnoki Művészteleppel, a Marosvásárhelyi Műhellyel. Együttműködési memorandumot készítünk elő a Gyergyószárhegyi Művészteleppel, a Pécsi Egyetem Képzőművészeti Fakultásával, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Képzőművészeti Fakultásával, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, a Sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemmel, együttműködünk a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeummal, a rozsnyói múzeummal és még jó néhány alkotóközösséggel és galériával. Nos, ezen egyetemek és szervezetek művész-tanárai és hallgatói vettek részt 2022-ben a Rovás alkotótáborain” – fogalmazott.

Rovás, eNRA, Rovás Nemzetközi Alkotóközösség, kiállítás, megnyitó
Fotó:  Rovás

A kassai kiállítás, amelyen 33 alkotó mutatkozik be, január 31-ig tekinthető meg ,hétközben10 és 18 óra között a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Rovás, eNRA, Rovás Nemzetközi Alkotóközösség, kiállítás, megnyitó
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.