2020. március 4., 08:36

A minőség megszállottja – Németh Lászlóról Kassán

Minőség, erkölcs és szerénység, ezzel a három szóval lehet összefoglalni Németh László életét – mondta Dr. Máté László, aki az író halálának évfordulóján Németh László, a minőség megszállottja címmel tartott előadást Kassán, a MaJel Rovás központban.

Máté László előadása Németh Lászlóról
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

Az előadást, amely során Illés Oszkár színész szemelvényeket olvasott fel Németh László írásaiból, március 3-ra, az író halálának 45. évfordulójának napjára időzítették. Máté László megjegyezte, a halál évfordulója nem az ünneplésre ad okot, hanem inkább az emlékezésre, arra, hogy az ember évek múlva ismét kezébe vegye az író munkáit, műveit, s meggyőződik róla, hogy sokszor olyan aktuálisak, mintha ma vetette volna azokat papírra.

Németh Lászlót a legnagyobb magyar gondolkodók egyikének, a XX. századi magyar irodalom kivételes alakjának nevezte, aki már fiatalon, 25 évesen megfogalmazta, hogy „a magyar szellemi élet organizátora” szeretne lenni. Bemutatta Németh László munkásságát, beszélt egyebek mellett regényeiről és drámáiról, tanulmányairól, pedagógiai jellegű írásairól, arról, hogy sokat foglalkozott a határon túli magyarokkal, járt Erdélybe, a Vajdaságba és a Felvidékre.

_dsc0239.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Úgy fogalmazott, Németh László a legnagyobb igazságkeresők egyike, aki szerint az igazságszeretet a legmélyebben gyökerező közösségi ösztön. Munkásságában a nemzeti hagyományok és az európai műveltség fontosságát hangsúlyozta, ezeket tartotta a minőség elvének az értelmiség számára. Ez meg is jelenik különböző programjaiban, kezdeményezéseiben – mondta.

Máté László rámutatott, amíg egészsége engedte, az író hihetetlen munkabírással dogozott. A műveinek a terjedelme több mint 16 ezer oldal, műfordításaié több mint 10 ezer, eközben úgy tartotta, hogy egy író nem élhet pusztán az írásból, polgári foglalkozással is kell rendelkeznie, tehát orvosként, illetve tanárként dolgozott. Hozzátette, Németh László szerénysége és puritánsága példás volt, s szívesen támogatott diákokat, kollégiumokat, könyvtárakat, lapokat, még a Kossuth-díjjal kapott összeget is a volt gimnáziumának adta.

_dsc0234.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Rendkívül fontosnak nevezte a Németh László által megfogalmazott gondolatot, miszerint erkölcs nélkül nincs felemelkedés. Hozzátette, Ady után ő hozta társadalmunkba, irodalmunkba a legtöbb gondolatot, éleslátása néha félelmetes volt. Például már több mint 50 évvel ezelőtt figyelmeztetett a jóléti társadalmak legfőbb betegségére, a fogyasztói morál okozta lélekrombolásra.

Elvetette a fasizmust, a fajelméletet, a kapitalizmust és a kommunizmust. Féltette a fasizmustól a humánumot, a kommunizmustól a szabadságot és a kapitalizmustól a szociális igazságosságot. A "harmadik út" lehetőségét kereste, „Kert-Magyarország” programon dolgozott.

Végezetül úgy fogalmazott, három szóban foglalhatjuk össze Németh László életét, ezek pedig a minőség, az erkölcs és a szerénység. „Azt hiszem, ezek olyan értékek, amelyek az emberiség megmaradásának és a magyarság Kárpát-medencei létének a zálogjai” – mondta Máté László.

„Jó lenne, ha Trianon 100. évfordulóján a nagy igazságkereső, Németh László szellemében gondolkodnánk, és elválasztanánk egymástól a tudomásul vételt az elfogadástól. Mert a kényszerűséget az ember tudomásul veszi, de az igazságtalanságokat sohasem fogadhatja el, mert elfogadásukkal szentesítenénk őket!” – hangsúlyozta.

_dsc0239.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.